To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nakladka / koncowka tlumika.

Anonymous - 10-03-2009, 22:38

Ja mam zwykłą nakładkę zakupioną w Norauto. Owalna, wymiary nie są powalające ale wygląda lepiej od fabryki.
Mocowanie na śruby nie zdało egzaminu bo śruby się luzowały i długo bym się nakładką nie nacieszył (robiłem sam otwory w końcówce i próbowałem je nagwintowac).
Rozwiązaniem okazało się "delikatne" zgniecenie (nogą :P ) końcówki i nasunięcie jej w takim stanie na rurę wydechową. Trzyma się dobrze.
Jedyna wada to chyba kiepska stal "nierdzewna" z jakiej jest wykonana. W tej chwili kończy się mój drugi sezon zimowy z Lancerem i zauważyłem, że końcówka zaczyna rdzewiec :shock:

[/code]

$iwy - 11-03-2009, 09:15

Trik napisał/a:
Różnica średnic spowodowana jest ilością odprowadzanych spalin z określonej pojemności itd. Nie ma to nic wspólnego z wersją wyposarzenia.

Faktycznie - w przypadku sedana średnica różni się w zależności od zastosowanego silnika.
Przy 1,8 i dieslu średnica wylotu jest większa niż w 1,5 ale w dalszej części się zwęża. Nie wiem co taki zamysł ma na celu, poza utrudnieniami przy montażu ładnej końcówki :D
http://suchen.mobile.de/f...ine&tabNumber=2

Anonymous - 11-03-2009, 10:09

Ja sobie wlasnie koresponduje z panem z ULTER-a i napisal ze te koncowke co zalozyl
$iwy sa w stanie i jak bede chcial to zrobia z fi 55 ;-)

Dzisiaj biore suwmiarke i mierze rure ;-)

Pozdr
AK

Uwex - 11-03-2009, 11:41

dwakola napisał/a:
Dzisiaj biore suwmiarke i mierze rure

i od tego powinieneś zacząć , bo wydać kasę to jest prosto :P

mobista - 11-03-2009, 17:04

A więc w Sportback'u końcówka ma średnicę 55 mm, tak?
PunTomas - 11-03-2009, 18:03

mobista napisał/a:
A więc w Sportback'u końcówka ma średnicę 55 mm, tak?

Tak, nawet powiedzmy że 53.5-54 mm. Foto prosto spod ogona Sb 1.8 ... :)

mobista - 11-03-2009, 19:03

PunTomas dzięki wielkie :)
Anonymous - 11-03-2009, 19:26

No wiec wzialem suwmiarke i pomierzylem wydech w 1,8

A: wymiar od konca zakretu (niebieskie to lekkie zwezenie na zakrecie rury): 145mm
B: 54.3 mm

No i teraz w zwiazku z tym mysle nad tym czy taka rura:

N 1-07-1D o dlugosci polerowanego 20cm+kielich dobre 5-6 cm, to dawaloby 12 cm dluzsza rura wydechowa,
co wydaje mi sie ze slabo moze wygladac...

I nie wiem czy nie lepiej byloby uzyc N 1-07-1 czyli 120mm czesci polerowanej + kielich , przedluzyloby to koncowke o jakies 5cm...

Co sadzicie ?

Pozdr
AK

pawelek32 - 11-03-2009, 19:45

witam.
planuje kupić chyba okrągłą, niezbyt dużą i jechać do ASO, żeby chwycili spawarką, ewentualnie obcięli w razie potrzeby, bo daleko wystająca końcówka za zderzak to dla mnie wieś tuning...
myślę, ze bez problemu ucięliby parę cm???

$iwy - 11-03-2009, 20:54

dwakola napisał/a:
A: wymiar od konca zakretu (niebieskie to lekkie zwezenie na zakrecie rury): 145mm
B: 54.3 mm

No i teraz w zwiazku z tym mysle nad tym czy taka rura:

N 1-07-1D o dlugosci polerowanego 20cm+kielich dobre 5-6 cm, to dawaloby 12 cm dluzsza rura wydechowa,
co wydaje mi sie ze slabo moze wygladac...

I nie wiem czy nie lepiej byloby uzyc N 1-07-1 czyli 120mm czesci polerowanej + kielich , przedluzyloby to koncowke o jakies 5cm...

Co sadzicie ?

W sedanie (przynajmniej 1.5) długość A to ponad 25 cm - dlatego kupiłem taką długą.
W twoim przypadku zdecydowanie bierz krótszą albo nawet bez kielicha montażowego (na śrubę). Będzie lipa jak końcówka będzie dużo wystawała poza oryginalny wydech. U mnie jest dłużej tylko o jakiś 1 cm.

Korekta - w moim sedanie 1.5 (jak się dokładnie przyjrzałem) długość A to ok 22 -23 cm

Uwex - 12-03-2009, 09:16

dwakola - a nie lepiej poszukać nakładki coby weszła dosyć ciasno na rurę ? Jest tego na rynku pełno . I bez takich kombinacji będzie - nasuniesz ile chcesz , nic nie będzie za bardzo wystawać , a efekt ten sam .
Ba jak tak dalej pójdzie , to doktorat na tym zrobisz !! :finga:

shalafi - 12-03-2009, 12:47

Uwex napisał/a:
dwakola - a nie lepiej poszukać nakładki coby weszła dosyć ciasno na rurę ? Jest tego na rynku pełno . I bez takich kombinacji będzie - nasuniesz ile chcesz , nic nie będzie za bardzo wystawać , a efekt ten sam .
Ba jak tak dalej pójdzie , to doktorat na tym zrobisz !! :finga:

Witam

tak się zastanawiam i wyszło mi, że do 1.8 Sedana taka do nasunięcia:

http://allegro.pl/item568...super_cena.html

powinna wystarczyć, nie mam zbyt wielkich wymagań, tylko się zastanawiam czy uda się ją bezproblemowo zamontować?

Anonymous - 12-03-2009, 14:05

Zeby sie juz nie doktoryzowac i pozostac wiecznym docentem...

i zakupilem NX07.1 .

Pomysle tylko nad skutecznym zamontowaniem i bedzie dobrze ;-)

Pozdr
AK

macadoshis - 12-03-2009, 17:04

$iwy napisał/a:

W sedanie (przynajmniej 1.5) długość A to ponad 25 cm - dlatego kupiłem taką długą.
W twoim przypadku zdecydowanie bierz krótszą albo nawet bez kielicha montażowego (na śrubę). Będzie lipa jak końcówka będzie dużo wystawała poza oryginalny wydech. U mnie jest dłużej tylko o jakiś 1 cm.

Dziwne u mnie ta długość to 18-19cm, średnica ta sama co u ciebie 49mm. Jaki masz rok modelowy auta?

$iwy - 12-03-2009, 17:55

Rok modelowy 2008, produkcja 2007.
Może różnie interpretujemy moment zagięcia rury wydechowej (chociaż różnica wydaje się duża). W każdym razie:
- długość części chromowanej założonej końcówki 20cm
- kielich montażowy ok. 5 cm (pamiętam że przyciąłem go o jakiś 1 - 1,5 cm, czyli zostało ok. 4 cm)
- końcówka przedłuża oryginalny wydech o ok 1 cm (wydaje mi się tak lepiej że rura wyd. nie jest tak widoczna w środku nakładki)

Po zsumowaniu tych danych długość prostej części końca wydechu musi mieć min 23 cm.
Nie chce mi się teraz iść i mierzyć z dokładnością do mm. Pogoda trochę nieszczególna :evil: