To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze

jaca71 - 04-07-2010, 08:35

Chodziło mi o sygnał analogowy pchany dwoma kablami dwużyłowymi. Ten sygnał jest podatny na każde zakłócenie nie ma gorszego sygnału audio w przyrodzie. Wtyczka jest efektem wtórnym. W video nie przeszkadza (wtyczka), a w audio? Jeżeli jest do wyboru SPDIF i stereo 2xRCA to ja nie widzę porównania :P
michaello - 04-07-2010, 09:43

jaca71 napisał/a:
W video nie przeszkadza (wtyczka), a w audio? Jeżeli jest do wyboru SPDIF i stereo 2xRCA to ja nie widzę porównania

Jak najbardziej z tym, ze... do sygnalu audio z plyty CD to tylko RCA gdzie dzwiek jest plasyczny, z pieknym brzmieniem, przypominajacy aksamit rozlewajacy sie delikatnie po podlodze. SPDIF nadaje sie tylko do kina domowego gdzie audiofil nie ma czego szukac. Nie wyobrazam sobie jak mozna puscic dzwiek stereo przez SPDIF, toz to jakies fanaberie :wink: To oczywiscie w domu, a w aucie? Fabryka, nie ma to jak dzwiek silnika wkrecajacego sie pod odcinke.

jaca71 - 04-07-2010, 09:57

michaello napisał/a:
do sygnalu audio z plyty CD to tylko RCA gdzie dzwiek jest plasyczny, z pieknym brzmieniem, przypominajacy aksamit rozlewajacy sie delikatnie po podlodze. SPDIF nadaje sie tylko do kina domowego gdzie audiofil nie ma czego szukac. Nie wyobrazam sobie jak mozna puscic dzwiek stereo przez SPDIF, toz to jakies fanaberie :wink:

Mogę poprosić o jakieś sensowne źródło tej wiedzy z pogranicza Voo Doo? ;)

A ja nie wyobrażam sobie jak można mówić o jakości dźwięku puszczając go sygnałem niesymetrycznym :shock:

Uki_NH - 04-07-2010, 12:58

mazin napisał/a:
Są także wzmacniacze z wejście Hi-input, które umożliwiają podłączenie sygnału wzmocnionego -np. hertze

wiem wiem, tylko problem w tym, że mam dobry wzmacniacz i skrzynię z poprzedniego auta i chciałem je wykorzystać

michaello - 04-07-2010, 13:01

Widzisz jaca71 moja przygoda z odsluchem dzwieku siega jeszcze lat 80 kiedy stalem w kolejkach po plyty Republiki (strasznie droga byla) Maanamu czy Lady Pank i z wypiekami na twarzy sluchalem utworow grupu Rush z gramofonu Unitry (jak dobrze pamietam to byl chyba Artur) Pozniej wraz z rozwojem techniki kaseciaki - Kasprzaka, Diory, szpulowce stereo 2405S i troche pseudostudyjny Koncert. Lata dziewiedziesiate to "chwilowy zachwyt zachodnia technologia" od cyfry do lamp. Nie podnecaja mnie czysto techniczne sformuowania, ktore mozna przeczytac w wikipedii. Bo nikt mi nie odbierze tych niezliczonych ilosci godzin spedzonych w napredce zorgnizowanej z kolegami sali odsluchowej kilkanascie lat temu w piwnicy, oraz calkiem nie tak dawno w salach odsluchowych organizowanych przez magazyn Audio. Moze dla kogos kabel cyfrowy SPDIF to szczyt marzen dla mnie porazka jesli chodzi o odsluch stereo i nic tego nie zmieni. Nawet w tej chwil z glosnikow leci Dire Straits po ANALOGU przez cinche. Cyfrowe zlacze w zmacniaczu lampowym? Moze odtwarzanie winyla poprzez to zlacze? Bez urazy, to jest wlasnie Voo Doo :lol: .

pozdrawiam
Temat troche zrobil sie OT.

Pawcho - 04-07-2010, 13:11

No co racja to racja - Spadif to faktycznie raczej do kina. Zresztą można zauważyć coraz wyraźniejszy powrót do płyt winylowych /ceny ich też z górnej półki :)
Z tym,że 99% użytkowników nie zauważy różnicy pomiędzy jednym a drugim odtworzeniem dźwięku.Swego czasu też miałem pier... na tym tle a dzisiaj wystarczy mi kino domowe za 4 tys.i na audiofilów kupujących złote kable po kilkaset zł. sztuka patrzę już z przymróżeniem oka.
No ale w Lancerku system RF. wart jest swojej ceny/ czyli nie za dużo w stosunku do oferowanej jakości/

jaca71 - 04-07-2010, 13:19

michaello,
Voo Doo vs. Nauka?
Wiadomo nie ma po co dyskutować.
Nie jestem wielbicielem wszystkiego co cyfrowe. Nie zachłystuję się cyfryzacja świata bo często kroczy to z bylejactwem i obniżaniem jakości. Ale podaj mi urządzenia rejestrujące, przetwarzające, wzmacniające dla których natywnym sygnałem jest analog unbalanced?

BTW.
Cytat:
sygnalu audio z plyty CD to tylko RCA gdzie dzwiek jest plasyczny, z pieknym brzmieniem, przypominajacy aksamit rozlewajacy sie delikatnie po podlodze.
Ty to piszesz poważnie? Czy tylko dla jaj?

michaello napisał/a:
Cyfrowe zlacze w zmacniaczu lampowym? Moze odtwarzanie winyla poprzez to zlacze? Bez urazy, to jest wlasnie Voo Doo :lol: .

A kto komukolwiek każe bez sensu konwertować analog do cyfry?

Pawcho napisał/a:
Zresztą można zauważyć coraz wyraźniejszy powrót do płyt winylowych /ceny ich też z górnej półki :)

Jak już pisałem jeden lubi uważać że odgłosy obróbki skrawaniem to prawdziwa muzyka - wolno mu, drugi na tym zarabia - też mu wolno. Obaj są zadowoleni.

michaello - 04-07-2010, 13:37

jaca71 napisał/a:
michaello,
Voo Doo vs. Nauka?
Wiadomo nie ma po co dyskutować.
Nie jestem wielbicielem wszystkiego co cyfrowe. Nie zachłystuję się cyfryzacja świata bo często kroczy to z bylejactwem i obniżaniem jakości. Ale podaj mi urządzenia rejestrujące, przetwarzające, wzmacniające dla których natywnym sygnałem jest analog unbalanced?

BTW.
Cytat:
sygnalu audio z plyty CD to tylko RCA gdzie dzwiek jest plasyczny, z pieknym brzmieniem, przypominajacy aksamit rozlewajacy sie delikatnie po podlodze.
Ty to piszesz poważnie? Czy tylko dla jaj?

michaello napisał/a:
Cyfrowe zlacze w zmacniaczu lampowym? Moze odtwarzanie winyla poprzez to zlacze? Bez urazy, to jest wlasnie Voo Doo .

A kto komukolwiek każe bez sensu konwertować analog do cyfry?

Pawcho napisał/a:
Zresztą można zauważyć coraz wyraźniejszy powrót do płyt winylowych /ceny ich też z górnej półki

Jak już pisałem jeden lubi uważać że odgłosy obróbki skrawaniem to prawdziwa muzyka - wolno mu, drugi na tym zarabia - też mu wolno. Obaj są zadowoleni.

jaca71 proponuje kup sobie wzmaniacz lampowy, odsluchaj go i wtedy bedziesz wiedzial co piszesz i o czym. Nafaszerowales sie teoria i to jest w pewnym sensie troche straszne.
Obrobka skarawaniem ,no, no... gratuluje :wink:

jaca71 - 04-07-2010, 13:41

michaello napisał/a:
jaca71 proponuje kup sobie wzmaniacz lampowy, odsluchaj go i wtedy bedziesz wiedzial co piszesz i o czym. Nafaszerowales sie teoria i to jest w pewnym sensie troche straszne.

Nie za szybko osądzasz? Wiesz Coś o mnie?
michaello napisał/a:
Obrobka skarawaniem ,no, no... gratuluje :wink:

Wiedzą teoretyczną o nośnikach danych pewnie też się z wikipedii nafaszerowałem i to pewnie to też jest w pewnym sensie trochę straszne?

Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.

;)

Uki_NH - 04-07-2010, 13:48

dobra panowie pogadaliście sobie, a teraz pomóżcie hehe
nie no tak serio to mam wzmacniacz z poprzedniego auta, który chce podłączyć do radia w Lancerze ale we wzmacniaczu mam tylko RCA wejście i co robić??

jaca71 - 04-07-2010, 14:03

Uki_NH, Jeśli na pozycjach 4,5 i 13 w pierwszej kostce są piny to jest szansa szukać tam sygnału stereo ;) Wtedy uderzasz do sklepu car-audio i szukasz wtyczek z jednej strony ze wspomnianą wtyczką a z drugiej gołe wąsy. Trochę zdolności manulanych, lutownica i będzie ok.
Jeśli wspomnianych pinów brak to raczej nie powalczysz.

airchick - 20-09-2010, 16:58

Przesadzacie, w lancerze, że super zestaw audio. Wystarczy odpowiednio go skonfigurować. Chyba, że lubicie jeździć z muzyką na maska i opuszczonymi szybami.
Cichy_WN - 30-09-2010, 18:38
Temat postu: Wygłuszenie drzwi.
Zrobiłem u siebie wygłuszenie własnymi siłami.
Pstryknąłem kilka zdjęć, ale nie mam gdzie ich umieścić, aby nie tracić na jakości. Jeśli ktoś z Was ma możliwość opublikowania, to chętnie udostępnię i odpowiema na ewentualne pytania.

Głosniki zostawiłem fabryczne, a różnica dźwięku jest kolosalna. Nawet sam dźwięk zamykania i otwierania drzwi jest fajniejszy, taki "limuzynowaty".

mazin - 30-09-2010, 22:17
Temat postu: Re: Wygłuszenie drzwi.
Cichy_WN napisał/a:
Zrobiłem u siebie wygłuszenie własnymi siłami.
Pstryknąłem kilka zdjęć, ale nie mam gdzie ich umieścić, aby nie tracić na jakości. Jeśli ktoś z Was ma możliwość opublikowania, to chętnie udostępnię i odpowiema na ewentualne pytania.

Głosniki zostawiłem fabryczne, a różnica dźwięku jest kolosalna. Nawet sam dźwięk zamykania i otwierania drzwi jest fajniejszy, taki "limuzynowaty".

Możesz wrzucić na wrzuta.pl, a jeśli chcesz, to podeślij do mnie na adres moj_nick_z_tego_forum@tlen.pl (pojedynczo najlepiej), to zrobię galerię i wrzucę na swoją stronkę, a potem oczywiście podam link ;-)

[ Dodano: 03-10-2010, 19:35 ]
Zgodnie z obietnicą:
Wygłuszenie by Ciwchy_WN

Ściągajcie jeśli zamierzacie zrobić wygłuszenie, bo po jakimś czasie zniknie

Cichy_WN - 06-10-2010, 12:05
Temat postu: Wygłuszanie drzwi.
Korzystając z uprzejmości kol. mazin, jestem w stanie zaprezentować zdjęcia z operacji wygłuszania drzwi w Lancerze.

Opisów takiej operacji jest bardzo dużo, więc nie będę tego powtarzał.

Zdjęcia znajdują się pod adresem: http://lanceraudio.prv.pl/ .

W razie ewentualnych pytań, zapraszam.

Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie "boczków". Składają się z kilkudziesięciu części, których rozdzielenie i ponowne połączenie niekiedy było sporą zagadką.

Jeszcze raz polecam wykonanie takiego zabiegu. Zadowolenie gwarantowane.