To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jerrylos - podejrzewam, że mnie oszukał

JCH - 24-02-2009, 09:27

Niech się sam zainteresowany (jerrylos) wypowie w tej sprawie. I nie chodzi mi o tłumaczenie dlaczego tak postąpił bo można wymyślić wiarygodną bajeczkę ale może on sam nie ma już zamiaru uczestniczyć w Forum i w Klubie :?:
Lipa - 24-02-2009, 09:32

Ja też bym nie dał drugiej szansy, po to są środki przekazu, żeby zadzwonić, napisać maila. Myślę, że gdyby user zadzwonił i powiedział:

"Słuchaj, mam problem osobisty/rodzinny/czy bóg wie jaki inny, czy byłbyś w stanie poczekać jeszcze z dzień/tydzień/miesiąc, pieniądze przeleję Tobie napewno do takiego i takiego terminu" myślę, że sprzedający by się nie obraził, a nie głupie cwaniakowanie i robienie z kogoś debila.

Wg mnie krecha, im mniej przyzwalania na takie zachowanie tym lepiej dla klubu.

Anonymous - 24-02-2009, 10:06

słuchajcie - nie bronię tutaj absolutnie jerrylosa i uważam taką sprawę za naganną. jeśli nie informuje się kogoś przez 2 miesiące i nie płaci. może faktycznie gdyby nie interwencja hubeerta to zwlekałby dalej. może nie doczytałem ale z tego co zrozumiałem to zobowiązywał się zapłacić do 12go a zapłacił 21 czyli jest to jakoś koło 9 dni zwłokia nie 2 miesiące (na zapłatę 12go przystał Krzyzak)
Poza tym chodzi mi o inną sprawę - każdy z nas ma prawo mieć własne zdanie i ja również prawdopodobnie gdyby mi kolo nie zapłacił w umówionym terminie to byłbym wsciekły i rozumiem Krzyzaka ze chce głowy winowajcy ale z tego co tutaj widać to mamy jedynie opis sytuacji z jednej strony. Jerrylos wcale się nie wypowiedział. Albo podjął sam decyzję samowykluczenia się z klubu (bezzasadnym byłoby zatem wykluczanie go) albo nie ma możliwości odpowiedzenia (Hubeert - odblokowałeś go w ogóle? :) )
Jeśli przydarzyło by się to mnie też bym chciał aby Jerrylos został ostrzezony / ukarany jednak daleki jestem od wyrokowania i kamienowania bez zapoznania się z drugą stroną. A tutaj widzę "huzia na Józia". także zalecałbym odrobinę obiektywizmu i wystudzenia emocji ;)
Czy Wam się nigdy nie zdarzyło opóźnić z opłatą na przykład rachunku za telefon / gaz / mieszkanie? wiem że skala jest inna ale też są terminy płatności i bez informowania drugiej strony płacicie czasem (ja też) kilka dni po terminie ale płacimy. w zamian za to przychodzą odsetki i ewentualne koszty windykacji ale po uregulowaniu sprawy nadal jesteście klientami. jeżeli nie zapłacicie to faktycznie odcinają telefon / gaz / prąd...nie bądźmy świętci od papieża - też nam się to zdarza. rozwiązaniem może byłoby własnie jakieś odsetkowe załatwienie sprawy (np czteropak na zlocie od jerrylosa dla Krzyzaka) w ramach przeprosin a nie eliminowanie z klubu. to jest trochę inna sytuacja od ostatnio także zaistniałej gdzie jeden z klubowiczów ewidentnie naciągnął innego i w ogóle nie zapłacił (nie wgłębiam się bo nie znam dokładnie sprawy)

może ktoś by napisał do niego z propozycją wypowiedzenia się na forum (Hubeert?) przecież niekoniecznie nawet musi wiedzieć że taki temat jest nawet jeśli zagląda na forum (ja też nie śledzę wszystkich wątków tylko niektóre)

akbi - 24-02-2009, 10:28

Hubeeert napisał/a:
Głosowania nie będzie.

uważam podobnie ...niemniej jednak 5xRB mu się należy jak nic

docencik87 - 24-02-2009, 12:35

Ja proponuje zapłatę za takie rzeczy przez serwis http://www.payu.pl/ Zawsze bezpieczniej!!
akbi - 24-02-2009, 12:46

docencik87 napisał/a:
Ja proponuje zapłatę za takie rzeczy przez serwis http://www.payu.pl/ Zawsze bezpieczniej!!

a jaka to różnica niż przelew bezpośredni???

docencik87 - 24-02-2009, 13:00

Możesz skorzystać z Escrow, i wtedy pieniądze nie są do dyspozycji dopóki kupujący nie potwierdzi dostania towaru, lub nie upłynie 14 dni bez reklamacji.
akbi - 24-02-2009, 13:11

docencik87 napisał/a:
Możesz skorzystać z Escrow, i wtedy pieniądze nie są do dyspozycji dopóki kupujący nie potwierdzi dostania towaru, lub nie upłynie 14 dni bez reklamacji.

czyli możesz zamówić towar ...sprzedawca CI wyśle paczkę, a Ty możesz wycofać kasę ??

hm ... nie bardzo rozumiem

docencik87 - 24-02-2009, 13:18

Wycofać nie może, może jedynie zgłosić reklamację, że np rzecz jest niesprawna. I wszystko rozstrzyga serwis. Po prostu pieniądze które leżą na koncie Escrow nie są dostępne dla sprzedającego dopóki kupujący nie sprawdzi przedmiotu i nie potwierdzi że wszystko jest OK. Jeśli jest OK to pieniądze są dostępne dla sprzedającego, jeśli coś jest nie tak są zamrożone na koncie do rozstrzygnięcia sprawy.

Zresztą poczytaj tutaj http://www.payu.pl/help.php?g=1&p=14#helptop

akbi - 24-02-2009, 13:23

docencik87, teraz kumam :)
gulgulq - 24-02-2009, 13:23

akbi napisał/a:
docencik87 napisał/a:

czyli możesz zamówić towar ...sprzedawca CI wyśle paczkę, a Ty możesz wycofać kasę ??

hm ... nie bardzo rozumiem

chyba nie... po wpłaceniu kasy na konto wycofać ją mozna tylko przez reklamacje a tu już trzeba udwodnić że towar nie jest zgodnyz zamówieniem

docencik87 - 24-02-2009, 13:41

Także ja proponuje umieścić linka i instrukcje w dziale KUPIE-SPRZEDAM.

Jest to swoiste zabezpieczenie przed takim kimś jak cubus89.

rosomak1983 - 24-02-2009, 15:26

PANOWIE a od czego mamy allegro??? :wink:
docencik87 - 24-02-2009, 15:42

Tylko szkoda płacić za wystawienie aukcji oraz prowizję od sprzedaży.
novy - 24-02-2009, 15:51

gulgulq napisał/a:
chyba nie... po wpłaceniu kasy na konto wycofać ją mozna tylko przez reklamacje a tu już trzeba udwodnić że towar nie jest zgodnyz zamówieniem

przy zakupach zdalnych, internetowych itd (generalnie, gdzie nabywca nie może pomacać towaru w momencie zakupu), towar można zwrócić do tygodnia bez podania przyczyny.