[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Radio CB w Lancerku
piomic - 17-06-2009, 22:31
Ale za to macie miejsce, zapalniczkę i popielniczkę. U mnie są dwie ładne klapki, pod górną półschowek i gniazda audio, pod dolną półschowek i 12V. Mieści się max karta kredytowa (znaczy gruby plik kart, "podłoga" schowków jest wielkości karty).
mazin - 17-06-2009, 23:11
Dzięki shalafi, całkiem nieźle się to wpasowało. Ja mam taki plan, żeby na dole wnęki dać CB a nad nim nawigację 5", którą już kupiłem (bluetooth, bezprzewodowa kamera cofania - całkiem fajna - no i automapa ). Nawigacja będzie na wysuwanych szynach, i odchylana do dołu, a pod nią CB, ale tak, żeby coś było słychać, bo głośnik ma skierowany w dół. Uniemożliwi mi to co prawda trzymanie gruszki pod CB (całkiem sensowne) ale planuję i tak wymyślić jakąś antyzłodziejską zaślepkę czy zasłonkę na całą wnękę i w takim rozwiązaniu gruszkę trzeba będzie odkręcać i chować do schowka.
Navynov - 17-06-2009, 23:37
shalafi napisał/a: | Witam
zamieniłem to na zestaw TTI 550 (baardzo malutkie no i auto sql) + antena President Carolina w miejsce oryginalnej FMki + FMka na szybę tylną (praktycznie nie słucham radia tylko mp3) no i to profesjonalnie zamontowane we wnęce pod klimą..
tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony.. |
Witam i sorry że sie wcinam - myśle o CB - bo ostatnio mam pecha do policji - czy mozesz wiecej cos na temat tego co zamontowales napisac i moze masz jakies fotki - mysle o takim samym rozwiazaniu jak ty masz - interesuje mnie montaz CB i tej abnteny na szybe. mozesz na priv.
pozdrawiam
roobku - 18-06-2009, 09:19
mazin napisał/a: | Ja mam taki plan, żeby na dole wnęki dać CB a nad nim nawigację 5", którą już kupiłem (bluetooth, bezprzewodowa kamera cofania - całkiem fajna - no i automapa |
niewiem czy takie umieszczenie nawigacji będzie wygodne/bezpieczne dla Ciebie jako kierowcy, będziesz musiał na dłuzszy czas oderwać wzrok od drogi spoglądając na nawigację a w wiekszym mieście zerka (duza ilość skrzyżowań, zjazdów, włazdów) sie na nią dość często, no i jeszcze czy w tym miejscu nawigacja złapie Ci fixa bo odbiornik GPS musi "widzieć" niebo
shalafi - 18-06-2009, 09:42
Tylko co do wpasowania miej na uwadze, że mało które radio ma tak małe wymiary:
Wymiary szer./gł./wys. [mm]: 124 / 135 / 37 - przede wszystkim ma znaczenie głębokość - tylko 13,5cm (moje poprzednie miało 18,5)
Ciekawy pomysł z tą wysówaną nawigacją - nie zapomnij wrzucić jakichś fotek jak już zamontujesz..
Nie wiem jak często korzystasz z CB, ale z doświadczenia wiem, że jak wymyślisz zbyt czaso/praco chłonne anty złodziejskie rozwiązanie to pewnie przez pierwsze 2-3 miesiące będzie Ci się chciało wszystko odkręcać/chować/zasłaniać a potem to już rutyna i może się nie chcieć .. więc dobrze żeby to było w miarę szybkie i proste w 'obsłudze' - ale może tylko ja tak mam
W końcu to temat o CB to mogę tu opisać instalacje jaką mam - może komuś też się poglądowo przyda:
1) Radio - TTI 550 - przede wszystkim ze względu na wymiary - mało co z popularnych radyjek się mieści we wnęce (i nie wystaje za mocno) czy tam w podłokietniku.
No i oczywiście cena też bardzo przystępna - wiem, że jak się wydaje po 70k na auto to potem te 400 pln w jedną czy drugą stronę na radio to niby mała różnica, ale.. po co przepłacać - spełnia moje oczekiwania.
- oczywiście zamontowane pod pokrętłami do klima jak widać na zdjęciach z poprzedniego posta - dosunięte na maxa do tyłu - tak że obudowa styka się z tylną ścianką.
2) Antena President Carolina - ponownie - wybór ze względu na gabaryty (oraz polecił mi ją CB monter) i jest dość podobna do seryjnej FMki na dachu - i właśnie w jej miejsce jest zamontowana + czarna opaska termokurczliwa w miejsce niebieskiego paska z napisem 'president' i już wygląda jak całkiem zwykła antenka FM - może nie będzie kusić nikogo
tutaj można zobaczyć jej wymiar w odniesieniu do ręki:
http://www.allegro.pl/ite...ina_okazja.html
3) Antena FM - podpięta pod instalacje seryjnej FMki i w roku tylnej szyby - koszt niewielki, jak posprawdzałem stacje odbiera całkiem ok (przypuszczam że nie tak dobrze jak seryjna z racji tego że mniejsza i na szybie ale..tylko przypuszczam bo nie słuchałem za bardzo radia)
No i jako, ze dwa ASO odprawiły mnie z kwitkiem, gdy spytałem o instalacje antenki CB w miejsce FMki (nie umieli i polecili mi żeby udał się do ludzi od CB) to umówiłem się z 'zaprzyjaźnionym' - profesjonalnym zakładem gdzie montują car-audio i CB i inne przeróbki i mi całość elegancko zamontowali - do tego po przystępnej cenie.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo koniec z ciągłym chowaniem/wyciąganiem magnesówki czy tam jej odkręcaniem.. radio też pod ręką a nie między fotelem,
odbiór bardzo ok, zbiera mi wszystko co potrzebuję wiedzieć na drodze z bardzo dobrą jakością - nawet auto sql się sprawdza (w mieście więcej zakłóceń ma) jedyne co to jeszcze nie po testowałem nadawania, z jednym znajomym (on ma TTi 770 + Hustler) to słyszał mnie z 3km, z innym póki co tylko na parkingu to mówił, że jak nadaję to mi trochę 'skrzeczy' - ale ogólnie na moje potrzeby to ok.
się rozpisałem ale może komuś to naświetli sytuację.
co do fotek z zamontowaną anteną CB i FM to wieczorem zrobię jak nie zapomnę.
udało mi się znaleźć fotki z anteną CB:

mazin - 18-06-2009, 12:02
roobku napisał/a: | mazin napisał/a: | Ja mam taki plan, żeby na dole wnęki dać CB a nad nim nawigację 5", którą już kupiłem (bluetooth, bezprzewodowa kamera cofania - całkiem fajna - no i automapa |
niewiem czy takie umieszczenie nawigacji będzie wygodne/bezpieczne dla Ciebie jako kierowcy, będziesz musiał na dłuzszy czas oderwać wzrok od drogi spoglądając na nawigację a w wiekszym mieście zerka (duza ilość skrzyżowań, zjazdów, włazdów) sie na nią dość często, no i jeszcze czy w tym miejscu nawigacja złapie Ci fixa bo odbiornik GPS musi "widzieć" niebo |
Ale ja navi mam w tym miejscu, tylko że inaczej, to znaczy prowizorycznie zamontowaną od dwóch miesięcy czy jakoś tak. Sprawdza się bez zarzutu, łapie wszędzie. Rzut oka na ekran raz na jakiś czas - bez problemu, a po obcych miastach jeżdżę z nią i tak "na słuch". Patrzeć trzeba tylko po wrzuceniu wstecznego, o ile sytuacja "wątpliwa" za samochodem. Oczywiście, lepiej byłoby mieć 7-calowy ekran w miejscu radia, ale to może w przyszłości
shalafi - 22-06-2009, 22:39
miałem wrzucić jeszcze fotki anteny FM jaka teraz mam:

no i dzisiaj przeprowadziliśmy test nadawania/słyszenia ze znajomym - jadąc w przeciwnych kierunkach słyszał mnie i ja jego na odległość 6km - i z tego co mówił to nawet całkiem dobrze mnie słychać było..
więc ogólnie jak na moje potrzeby to taka instalacja CB akurat
krzychu - 22-06-2009, 22:52
A ta antenka to w ogóle coś odbiera? Bo ja mam bardzo mieszane odczucia co do odbioru FM po instalacji Triflexa... Słucham MP3
mazin - 22-06-2009, 22:54
Shalafi, a napisz jeszcze proszę parę słów o montażu kabla od CB - ja chciałbym, żeby w miejscu fabrycznej anteny zamontowali mi triflexa, do oryginalnego kabla do FM podpięli jedną z jego wtyczek a do CB pociągnęli w taki sam sposób drugi kabel - czy widziałeś jak trudny jest demontaż podsufitki i ciągnięcie tego kabla? Pytam, bo chciałbym zamontować radio koniecznie we wnęce i zależy mi na triflexie. Mam problem z ASO, bo swojemu już nie chciałbym oddawać auta, a do przeglądu (luty 2010) pojeżdżę z "luźnym" radiem, przy okazji zaś przeglądu podjadę może nawet do B-B - zrobią mi przegląd a pewnie do jakiejś firmy, której podzlecają takie operacje podeślą mnie w celu montażu. Może to nawet będzie Megawatt - u nich, na zlecenie Twojego ASO montowałem subwoofer - szybko, profesjonalnie i względnie tanio. Możesz podać nazwę firmy, w której montowałeś CB?
Anonymous - 22-06-2009, 22:59
mazin napisał/a: | do oryginalnego kabla do FM podpięli jedną z jego wtyczek |
To niestety może się okazać niemożliwe. U mnie w Colcie wtyczka w Triflexie i fabrycznym kablu były różne. Można by się ew. pobawić w "manufakturę" jakiejś przejściówki
mazin - 22-06-2009, 23:01
Grasshopper napisał/a: | mazin napisał/a: | do oryginalnego kabla do FM podpięli jedną z jego wtyczek |
To niestety może się okazać niemożliwe. U mnie w Colcie wtyczka w Triflexie i fabrycznym kablu były różne. Można by się ew. pobawić w "manufakturę" jakiejś przejściówki |
Skoro tak, to pewnie pociągną oba kable obok siebie. Nie chciałbym jedynie, żeby potem, w wyniku takiej operacji nie zadziałała np. kurtyna boczna, bo jej kabel będzie przeszkadzał. No ale zakładam, że będa to robić specjaliści, nie partacze
shalafi - 22-06-2009, 23:03
no mi właśnie montował Tomek z Megawatt'u wszystko, z rozbieraniem podsufitki i ciągnięciem anteny i wszystkim.. nie widziałem jak jest trudny - wolałem się nie stresować po tym jak w ASO w BB i Kraku mi odmówili zmiany anteny to jako, że kumpel montował sobie komputer z monitorkiem w aucie właśnie w Megawacie, to zadzwoniłem - dowiedziałem się co i jak - że rozbierali już jakieś Outlanderki i bez problemu mi to wszystko zrobią.. no i zrobili..
póki co 'moje ASO' to ASO w Kraku
a w ogóle czemu od razu nie pojedziesz do Megawattu z Triflexem i CB i nie zamontujesz sobie wszystkiego na stałe już porządnie?
no i też planowałem wrzucić Triflexa..ale właśnie w Megawacie przekabacili mnie, że obecne rozwiązanie będzie dużo lepiej się sprawdzać.. no i nie żałuję..
no i właśnie tą antenke FM z szyby mam wpiętą w oryginalną instalację w sufit..
no i oczywiście mówili, że już tyle instalacji kładli, że kurtyny boczne im nie straszne i wiedzą jak ciągnąć kabla
mazin - 22-06-2009, 23:08
shalafi napisał/a: | no mi właśnie montował Tomek z Megawatt'u wszystko, z rozbieraniem podsufitki i ciągnięciem anteny i wszystkim.. nie widziałem jak jest trudny - wolałem się nie stresować po tym jak w ASO w BB i Kraku mi odmówili zmiany anteny to jako, że kumpel montował sobie komputer z monitorkiem w aucie właśnie w Megawacie, to zadzwoniłem - dowiedziałem się co i jak - że rozbierali już jakieś Outlanderki i bez problemu mi to wszystko zrobią.. no i zrobili..
póki co 'moje ASO' to ASO w Kraku
a w ogóle czemu od razu nie pojedziesz do Megawattu z Triflexem i CB i nie zamontujesz sobie wszystkiego na stałe już porządnie?
no i też planowałem wrzucić Triflexa..ale właśnie w Megawacie przekabacili mnie, że obecne rozwiązanie będzie dużo lepiej się sprawdzać.. no i nie żałuję.. |
Ha, skoro tak, to może i ja dam sie przekabacić
Radia słucham, zwłaszcza na trasach, dlatego na jakości odbioru FM mi zależy. A dlaczgo poprzez ASO. to proste - chcę mieć rachunek z Mitsu (tak jest w wypadku subwoofera), bo jeżeli mi się znowu auto zepsuje (dwa razy miałem wymieniane ECU) to przeciez moje ASO aż będzie łapska zacierać, że coś było w aucie "grzebane". Dlatego, mając rachunek z mitsu moga mnie "cmoknąć". Albo przynajmniej tak sie łudzę....
krzychu - 22-06-2009, 23:08
Grasshopper napisał/a: | mazin napisał/a: | do oryginalnego kabla do FM podpięli jedną z jego wtyczek |
To niestety może się okazać niemożliwe. U mnie w Colcie wtyczka w Triflexie i fabrycznym kablu były różne. Można by się ew. pobawić w "manufakturę" jakiejś przejściówki |
Lutownica, koszulki termokurczliwe i przerabiasz kabel od triflexa tak żeby "szedł" oryginalnym kalem. Sam tak zrobiłem po drodze jeszcze zamontowałem wzmacniacz koło anteny (z kablem antenowy jest podsiąknięty zasilający przynajmniej u mnie) ale niewiele daje.
mazin - 22-06-2009, 23:16
krzychu napisał/a: | Lutownica, koszulki termokurczliwe i przerabiasz kabel od triflexa tak żeby "szedł" oryginalnym kalem. Sam tak zrobiłem po drodze jeszcze zamontowałem wzmacniacz koło anteny (z kablem antenowy jest podsiąknięty zasilający przynajmniej u mnie) ale niewiele daje. |
Ja bardzo lubię majsterkowanie, grzebaninę w kablach itd. - w corolli miałem różne wynalazki (dodatkowe gniazda zasilania, na stałe zamontowany transmitter FM i inne takie). Ale w wypadku lancera, który zepsuł się zanim zdążyłem na dobre do domu nim dojechać, jestem skazany na przeróbki akceptowane przez ASO, dlatego nie będzie manufaktury - a jeśli, to tylko w wykonaniu autoryzowanych stacji Oczywiście do końca gwarancji
Jakoś szczególnie gruntownych przeróbek nie planuję, ale po zamontowaniu CB wrzuciłbym dla dzieci odtwarzacze divx w zagłówki w nastepnej kolejności, przyda się "na trasie". Mam nadzieję tylko, że instalacja zasialająca wytrzyma takie obciążenie (niewielka navi, CB radio i dwa odtwarzacze, Nie fajczę, więc zapalniczka odpada. Piszą, że wytrzymuje 3 A, powinna dać radę
|
|
|