To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Zgrzytająca dwójka

mazin - 04-02-2010, 19:44

viader napisał/a:
Tylko, że u mnie tą całą regulację też najbardziej czuć na 2 biegu i też przy redukcji nie zrzytało. Warto spróbować, minuta roboty, może pomoże.

A jak tam się dostać? Od strony pedałów, czy od strony komory silnika? Nie będę ruszał (chwilowo jest OK) ale może przyda się na przyszłość.

tomekrvf - 05-02-2010, 00:54

mazin,sprzęgło w CY/CX nie ma żadnej regulacji.
mazin - 05-02-2010, 00:56

tomekrvf napisał/a:

Ha, dzięki, to zamyka temat ;-(

viader - 05-02-2010, 08:08

tomekrvf napisał/a:

Skąd wiesz? Moim zdaniem każde sprzęgło hydrauliczne ma regulację, jak niby ustawić wysokość brania sprzęgła?

Regulacja powinna być od strony kabiny, trzeba znaleźć miejsce gdzie tłoczek od pompki wchodzi do kabiny i jest połączony z pedałem. Trzeba sprawdzić czy jest możliwość jego wkręcania/wykręcania.

mazin - 21-02-2010, 15:09

Fałszywy alarm. Dwójka znów zgrzyta ;-) Ociepliło się, wilgotność powietrza się zmieniła, nie wiem co jeszcze się zmieniło - ale zgrzyt powrócił ;-)
roobku - 22-02-2010, 09:41

kurde u mnie zaczęła haczyć trójka :( i dwójka przy redukcji nie chce wchodzić, musze wycofać na luz i zredukować ponownie, obie przypadłości występują bardzo rzadko ale występują zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku

za miesiąć jadę na przegląd niech mi tylko ktoś tam powie że ten typ tak ma :evil:

alfiq - 02-03-2010, 08:44

U mnie jest dokładnie to samo (Lancer Sportback 1.8), tj. z 1 na 2 jest lekkie haczenie. Nie uciążliwe, nie jakieś głośne ale upierdliwe i denerwujące, szczególnie jak się potem wrzuca na 3 i wchodzi jak masło. Jutro jestem umówiony na serwis z innymi rzeczami (m.in. nieszczęsnym radiem) i będę działał. Jak mi stwierdzi facet, że to jest normalne, to go chyba kwaknę :)
mazin - 02-03-2010, 12:44

alfiq napisał/a:
U mnie jest dokładnie to samo (Lancer Sportback 1.8), tj. z 1 na 2 jest lekkie haczenie. Nie uciążliwe, nie jakieś głośne ale upierdliwe i denerwujące, szczególnie jak się potem wrzuca na 3 i wchodzi jak masło. Jutro jestem umówiony na serwis z innymi rzeczami (m.in. nieszczęsnym radiem) i będę działał. Jak mi stwierdzi facet, że to jest normalne, to go chyba kwaknę :)

Napisz proszę dokładnie co Ci powiedzą, bo co mi powiedzieli u mnie, to już napisałem ;-)

viader - 02-03-2010, 13:37

Skoro tak się dzieje to pewnie nic nie poradzą. To prawda, że ten typ tak ma i chodzi mi o całą markę mitsubishi, gdzie tego typu problemy zdarzają się praktycznie w każdym znanym przeze mnie modelu produkowanym od conajmniej 20 lat. Powszechnie wiadomo, że skrzynki mitsu nie należą do najtrwalszych i jakoś szczególnie precyzyjnych.

Ale fakt mogliby wreszcie się zastranowić co robią nie tak i to naprawić.

Anonymous - 02-03-2010, 23:03

Sorry, ale mi nic nie haczy 8) Czasem trzeba użyć nieco większej siły aby zapiąć 1 jak zimny, ale kurde nic nie zgrzyta :o
tomekrvf - 02-03-2010, 23:07

Bastek77 napisał/a:
Sorry, ale mi nic nie haczy

Bastek, masz inna skrzynię.
Wsteczny nie zgrzyta przy wrzucaniu? :wink:

gzesiolek - 03-03-2010, 12:03

tomekrvf, nie zgrzyta tylko czasem nie wchodzi za pierwszym wysprzegleniem, zwlaszcza jak na noc zostawi sie na biegu, a rano musisz na wstecznym wyjechac...
Ale wystarczy puscic sprzeglo i wcisnac pedal raz jeszcze do podlogi wtedy juz w 99,9% przypadkow wchodzi bez mrygniecia...

Radassss - 03-03-2010, 12:45

mi tez nic nie zgrzyta nie wazne czy zimny czy cieply... a jesli chodzi o wsteczny to raz na 100 nie chce wejsc ale wystarczy wysprzeglic wtedy, wiec nie mowicie ze kazdy tak ma :D
a to ze cos haczy to czesto wynika z faktu ze nie dociska sie przegla do konca, nie mowie ze w tych konkretnych przypadkach tak jest ale warto na to zwrocic uwage

alfiq - 03-03-2010, 19:59

Po wizycie w serwisie usłyszałem to, co kilku z Was. "Tak to już jest z tymi skrzyniami". Poprosiłem jednak, żeby mi to wpisali w protokół, w razie gdyby się po skończeniu gwarancji okazało, że jednak "tak to nie jest". Nie przeszkadza mi to specjalnie, więc o ile psuć się nie będzie...
Anonymous - 04-03-2010, 12:15

Wsteczny nie zgrzyta przy wrzucaniu? :wink:
nie zgrzyta, wystarczy nieco dłużej przytrzymać sprzęgło i wchodzi jak w masło, to samo z jedynką, ale tylko gdy jest zimny silnik(po nocy)poźniej chodzi jak masełko, oczywiście sama skrzynka pracuje z lekkim oporem na lewarku, ale może to jeszcze nie wyrobione?

[ Dodano: 20-05-2010, 12:29 ]
ciekawe, czy inny olej do skrzyni(pełen syntetyk) nie był by lepszy?
może te wszystkie problemy by znikły?
zmieniał ktoś może olej w skrzynce?