To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne

Anonymous - 07-09-2009, 22:52

sampler napisał/a:
Jak pisalem wyzej nowe modele Audi tez maja dzienne na reflektorach od dlugich

wlasnie tak nie jest,
w audi np w modelu A6 C6 sa dwa rodzaje reflektorow zwykle na zarowki H i biksenony,
z zewnatrz niczym sie one nie roznia (w obu soczewka) i tak w tym co ma zwykla zarowke H obok soczewki sa dlugie (ten reflektor nie ma dziennych swiatel), a ten reflektor co ma biksenon obok soczewki ma swiatlo dzienne w niczym nie zwiazane ze swiatlem dlugim bo go tam poprostu nie ma.

sampler - 08-09-2009, 07:36

Chodzilo mi o cos takiego:

Jak widac ewidentnie zarowka typu H7 jest zaganiana jako swiatla dzienne.

Anonymous - 08-09-2009, 08:10

sampler napisał/a:
Jak widac ewidentnie zarowka typu H7 jest zaganiana jako swiatla dzienne.

wszystkie lampy ktore pokazales to biksenon i tam faktycznie jest swatlo dzienne i to nie jest zarowka H7 tylko 21W zarowka, w lampie bez biksenona obok soczewki sa swiatla dlugie i tam NIE ma dziennych (lampa ponizej):

tak jak widac obie lampy sa identyczne,
audi nie wykorzystuje zarowki H od lamp dlugich jako swiatla dzienne.
sa tez w A6 lampy bez soczewki i one rowniez nie maja dziennych razem z dlugimi.

Psikus - 08-09-2009, 14:40

Pytałem diagnosty i nie jest zgodna z prawem taka przeróbka świateł dorgowych na światła dzienne. Natomiast, zeby smieszniej było dopuszcze się,aby homologowane ledy znalazły się wewnątrz reflektora posiadającego gładkie szkło. Nie zmienia to faktu że ten pomysł ze światłami długimi bardzo mi się spodobał.
Wowik - 08-09-2009, 20:31

Koledzy miałem u siebie założony ten regulator z allegro i po czterech miesiącach padł. Proponuje diody najlepiej wyglądają w kloszach.
eddi1977 - 17-09-2009, 10:43

Ja nie chce otwierać klosza,nie wiem czy jak złożę to będzie szczelny,pewnie nie jest to proste do zrobienia.
Nie wiem czy to legalne ale może by założyć ledy zamiast pozycyjnych albo w miejsce chalogenow. Czy w takich rozwiązaniach będzie legalnie?
Pozostałoby jeszcze rozwiązać podłączenie żeby tylne pozycyjne i oswietlenie tablicy się nie świeciły razem z dziennymi.

Anonymous - 17-09-2009, 11:11

eddi1977 napisał/a:
Czy w takich rozwiązaniach będzie legalnie?

jesli wstawisz swiatla z homologacja zamiast np. chalogenow to oczywiscie bedzie to legalne (musisz tylko zachowac odpowiednie wymiary), jesli natomiast wstawisz zarowke o mniejszej mocy lub np taki reduktor na chalogeny to nie bedzie to legalne bo klosz, odblysnik itd nie maja homologacji na swiatla dzienne.

eddi1977 napisał/a:
Pozostałoby jeszcze rozwiązać podłączenie żeby tylne pozycyjne i oswietlenie tablicy się nie świeciły razem z dziennymi

odzielny wlacznik

eddi1977 - 17-09-2009, 11:46

Dzięki arturro za szybką odpowiedź,pozostaje tylko sprawdzić czy lampa w halogenie ma min 40 cm od obrysu bocznego bo to jest wymog o ile dobrze pamiętam z początku tematu,jeśli tak to szukam,chyba że ktoś coś podrzuci?.
Owczar - 17-09-2009, 11:48

A to nie jest 40 cm max od obrysu bocznego?
eddi1977 - 17-09-2009, 11:50

Rzeczywiście,w takim przypadku nie widzę przeciwskazań :P
Anonymous - 17-09-2009, 20:56

Co do włącznika oddzielnego, to jak kupisz światła z homologacją, to w 80% przypadków, mają wmontowany przekaźnik.

Podłączasz jeden przewód, pod np gniazdo zapalniczki (+) - kabel wystarczy, a drugi pod światło pozycyjne (również +). Masę do masy i po kłopocie.

Przekręcasz stacyjkę na ON i świecą światła. Odpalasz samochód, świecą światła. Włączasz postojowe (tylne muszą świecić) świecą śwatła dzienne. Zapalasz pozycje, gasną dzienne.

Proste i bezproblemowe, a kabli oryginalnych wystarczy aż do tyłu auta.

Owczar - 18-09-2009, 08:36

Forest_Taft, światła tylne od czerwca br już nie muszą świecić.
eddi1977 - 22-09-2009, 21:02

Niestety lampy z homologacją koszkują od ok 350 zł (takie jak dla mnie,w miejsce halogenów),to wydatek nieuzasadniony bo jeżdżę na LPG i taki koszt zwróciłby mi się po kilku latach.
Gdyby można było zamienić żarówki w halogenach na zamienniki diodowe o małej mocy ale to nie jest zgodne z przepisami.

Anonymous - 23-09-2009, 08:43

eddi1977, widziałem taki zestaw dedykowany dla audi. Pasował do krzywizny zderzaka....koszt ok 245zł...
Anonymous - 23-09-2009, 09:44

Forest_Taft napisał/a:
eddi1977, widziałem taki zestaw dedykowany dla audi. Pasował do krzywizny zderzaka....koszt ok 245zł...

dzis wlasnie kupilem kolejny zestaw dzienny ori od audi S6 za 180EUR dla kumpla ktory rozbil swojego tuarega z tymi lampami (wczesniej tez mu kupowalem).
wiec nie wiem skad ta cena :?

NEU ORIGINAL AUDI S6 V10 LED TFL TAGFAHRLEUCHTEN OVP - von Tuning-Fanatics-Shop_com
Nr przedmiotu 0 165,00 EUR 1 €165,00 EUR + 15 EUR przesyłka