To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sterowanie radiem z kierownicy wielofunkcyjnej.

apikus - 01-06-2009, 08:16

Student napisał/a:
nie wiem czy jest dysk

Masz navi, masz dysk.

gzesiolek - 01-06-2009, 09:44

Student, wszystkie nowe radyjka Mitsu czytaja MP3 z plytek, ale zrzucic ich na dysk nie ma chyba jak, chyba ze sie dysk wyciagnie...
ciekawe czy wtedy by te MP3 czytal
...choc u siebie dysku niet wiec nawet nie testowalem ;)

Luk - 01-06-2009, 09:57

A moim zdaniem nie jest fair, bo skoro czyta mp3 z płyty (czyli Mitsu wspiera ten format) to dlaczego nie możesz przekopiować tego mp3 co masz na płycie na dysk? Dla mnie to takie sztuczne utrudnianie :)
krzychu - 01-06-2009, 10:08

No znam dokładnie taki sam przypadek w sprzęcie Hi-Fi pewnej firmy. Chodzi za pewne o prawa autorskie/piractwo...
Student - 01-06-2009, 10:09

Właśnie dlatego napisałem że jest tu jakieś rozdarcie ideologii.

Może jestem inny ale Ja nie słucham MP3 tylko CD, choć nie mówię że MP3 jest złe, sam sposób pozyskiwania MP3 jest zły.

gzesiolek - 01-06-2009, 10:56

Student napisał/a:
sam sposób pozyskiwania MP3 jest zły

dodaj przez "coniektorych", bo ja swoje CD wszystkie zawsze do MP3 zrzucalem, co by nie musiec plytami wachlowac, no i w przenosnym odtwarzaczu chcialem ulubione plytki sluchac... i takie pozyskiwanie jest zle?
swoja dzialke dla artystow i wytworni (niekoniecznie w tej kolejnosci) zaplacilem, wiec dla swoich potrzeb moge sobie ja sluchac przeciez w dowolnym formacie z dowolnego zrodla... czyz nie?

Luk - 01-06-2009, 11:07

gzesiolek napisał/a:
ja swoje CD wszystkie zawsze do MP3 zrzucalem

I właśnie pewnie z takiego założenia wychodzi Mitsu, jak masz mp3, to znaczy, że zrobiłeś sobie sam z CD. A to znaczy, że masz oryginał i mozesz sobie jeszcze raz zripować na dysk w samochodzie :biggrin:
Dla mnie cofanie się w ewolucji (ale oczywiście jest to pewna prewencja przeciw piractwu).

filippoz - 01-06-2009, 16:56

tylko dodam, że przy ewentualnej odsprzedaży auta z twardym dyskiem należy usunąć wszystkie utwory bo można zostać posądzonym o nielegalne rozpowszechnianie/odtwarzanie melodii chronionych prawami autorskimi. Był kiedyś artykuł w prasie o tym. Coś się zmieniło czy nadal to tak wygląda?
krzychu - 01-06-2009, 19:56

No w sumie mogło by tak być.
jaca71 - 01-06-2009, 23:42

krzychu napisał/a:
No znam dokładnie taki sam przypadek w sprzęcie Hi-Fi pewnej firmy. Chodzi za pewne o prawa autorskie/piractwo...

Nie pewnie tylko na pewno ;) Z legalnie zakupionej płyty można wykonać kopię do użytku własnego na potrzeby właśnie odtwarzaczy przenośnych czy serwerów muzycznych jak ten w wersji z navi. Ale już nie ma zgody prawnej na wykonanie kpi z kopi.

gzesiolek - 02-06-2009, 07:30

czyli wykorzystujac moc PCta do kompresji a pozniej kopiujac na przenosny odtwarzacz tym samym lamie prawo? tak?
jaca71 - 02-06-2009, 10:23

gzesiolek napisał/a:
czyli wykorzystujac moc PCta do kompresji a pozniej kopiujac na przenosny odtwarzacz tym samym lamie prawo? tak?

Najlepiej tę ideę obrazuje iPod ;) Jedyna możliwość wrzucenia na niego (nieskrakowanego) to tylko nieszczęsny iTune ;)
Kopie w dowolnym standardzie np taśma magnetofonowa czy też mp3 na własny użytek możesz zrobić. Nawet wykorzystując do tego PC-ta. Dlatego sprzęt w w mitsu obsługuje ten ostatni format. Ale goście by nie być ciągani po sadach nie pozwalają na kopiowanie mp3 z CD na dysk. Na ripowanie z CD-audio do mp3 na dysk zezwala jak najbardziej bo to mieści się w granicach prawa autorskiego. Chodzi o to ze oni nie sprzedają sprzętu, który piraci ;) Tak ja to widzę.

Buldi - 12-05-2010, 11:00
Temat postu: Sterowanie radiem w kierownicy
Witam Od wczoraj mam Lancera w wersji Invite. Mam pytanie dotyczące sterowania radiem w kierownicy. Gdy wciskam po lewej stronie przyciski góra/dół to radio szuka stacji, czy można tymi przyciskami przełączać stacje już zaprogramowane? Jeśli tak, to jak to się robi. Nie znalazłem informacji w instrukcji. Dzięki za odp.
apikus - 12-05-2010, 11:39

Buldi napisał/a:
czy można tymi przyciskami przełączać stacje już zaprogramowane

Nie można.

olosoft - 12-05-2010, 12:08

niestety nie ma takiej opcji :( wkładasz 6 płyt z MP3 i zapominasz o radiu :)