Space Star Ogólne - opony letnie- nowe
JCH - 15-03-2011, 18:55
cns80 napisał/a: | Docenisz w szybkich łukach na deszczu | Szczególnie na torze SPA albo SEPANG w Malezji - tam pogoda lubi płatać figla
Sorry - nie potrafiłem się powstrzymać
szkuba - 19-03-2011, 21:07
175/64 R14 wydają mi się nieco przywąskie (mam takie w zimówkach), myślę że lepiej zainwestować w 185/65 R14 od razu masz większy komfort (wyższą i szerszą oponę) i odpowiedni indeks wagowy bez kupowania droższych opon XL. 1,3 sobie da jeszcze z nimi spokojnie radę.
sqza - 19-03-2011, 21:24
szkuba napisał/a: | 175/64 R14 wydają mi się nieco przywąskie (mam takie w zimówkach), myślę że lepiej zainwestować w 185/65 R14 od razu masz większy komfort (wyższą i szerszą oponę) i odpowiedni indeks wagowy bez kupowania droższych opon XL. 1,3 sobie da jeszcze z nimi spokojnie radę. |
Czyli sugerujesz coś takiego: http://www.oponeo.pl/dane...185-65-r14-86-t
Ja generalnie sugerowałem się instrukcją i tym co sugerują witryny typu http://www.opony.com/dobor-opon - tam po wyborze marki, modelu itd są sugerowane rozmiary opon.
Obesnie mam zimówki w tym rozmiarze 175/65/R14 - tragedii niema ale w sumie nie mam porównania - więc proszę jeszcze o opinie na ten temat
SiMa - 19-03-2011, 22:09
sqza, ja właśnie od paru dni mam UniRoyal Rain expert, także trochę za wcześnie na moją ocenę, ale wulkanizator, u którego zamawiałem polecał je, jak zresztą inni w tym wątku .
A co do rozmiaru to na początku koleś się pomylił i chciał zamówić takie o rozmiarze 175/65 R14, ale że mam tylko felgi 15'' to szybko wyprowadziłem go z błędu, także mam rozmiar 185/60 R15 H 88.
P.S. różnica w cenie miedzy 14'' a 15'' jest jak dla mnie znacząca. Za ''czternastki'' miałem zapłacić 640, a z ''piętnastkami'' wyszło trochę ponad 1000,-
Pozdrawiam
sqza - 19-03-2011, 22:58
SiMa Dzięki za infor
Ja już całkowicie odrzuciłem zakup alusków 15" - jedynie co biorę pod uwagę to aluski 14".
W sumie są na allegro ciekawe oferty niektóre nawet z oponami - ale mam jednak obawy jeżeli chodzi o zakup używek. Inna sprawa, że nie byłyby to Uniroyale na które jestem już decydowany.
Generalnie teraz chciałbym podjąć decyzję czy kupić sugerowane przez producenta 175/65/R14 czy może jak sugerował szkuba 185/65/R14. W sumie jak liczyłem w kaltulatorach opon różnica w średnicy jest około 13 mm (2,13%) - czyli OK.
Pytanie tylko, czy faktycznie zastosowanie takich szerszych i minimalnie wyższych opon będzie skutkowało poprawnością warunków jezdnych?
Druga sprawa to jeżeli się nie zdecyduję na aluski 14" to czy moje felgi stalowe bedą OK - muszę posprawdzać szerokość
SiMa - 19-03-2011, 23:29
Moim skromnym zdaniem szersza opona wpływa na poprawę warunków, zapewniając lepszą przyczepność. Mam porównanie, bo wcześniej jeździłem Corsą z oponami o szerokości 145 .
Z drugiej jednak strony jest też ujemna strona związana z większym zużyciem paliwa .
Ten wulkanizator stwierdził też, że na zimówki lepiej węższe, a na lato szersze.
Ja co prawda porównania nie mam bo cały rok jeżdżę na jednym rozmiarze 185/60 R15, ale osobiście jestem zadowolony .
Ostateczny wybór i tak należy do Ciebie - wybrałeś już firmę, teraz tylko rozmiar...
Pzdr
cns80 - 24-03-2011, 10:43
Co prawda nie na aluskach ale na stalówkach 14' jeśli założę dedykowane opony to przyhaczam oczkiem do holowania z przodu o większe progi zwalniające nawet jak jadę na dwójce bez gazu.
JCH napisał/a: | Szczególnie na torze SPA albo SEPANG w Malezji - tam pogoda lubi płatać figla
Sorry - nie potrafiłem się powstrzymać | Dowcipniś Mam u siebie taki źle wyprofilowany i wiecznie tłusty łuk. Jak popada to tylko ja przejeżdżam go po swoim pasie. Reszta kierowców przy tej samej prędkości wypada na zewnętrzną. Jechałem tam w piątek Astrą na Continentalach (nie wiem jaki model) i też ją wyniosło
szkuba - 27-03-2011, 12:44
Apropos szerokości to po założeniu letnich 185/60 R14 przypomniałem sobie że maja gorsze przyśpieszenie od 175/65 R14 (niedużo ale da się odczuć).
sqza - 27-03-2011, 14:00
Przemyślałem sprawę i raczej zdecyduję się na 175/65/R14 82T - czyli takie jakie są dedykowane.
Już się dowiadywałem w serwisie i sztuka po 170zł z założeniem - oczywiście Uniroyal RainExpert
franek333 - 28-03-2011, 20:16
mialczynski17 napisał/a: | Michelin Energy Saver tylko i wyłącznie. Poczytaj opinie a będziesz wiedział dlaczego. |
Witam
Od razu potwierdzam ich jakość. Pół roku jazdy - 100% zadowolenia.
Kiedyś także miałem okazję przetestować w megane 2generacji.
A bardzo bardzo dawno temu jak wchodziły jako nowość oglądnołem sobie test porównawczy, gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg.
Wniosek: MNIEJSZE OPORY TOCZENIA - NIŻSZE ZUŻYCIE PALIWA
Pozdrawiam Ciepło
i9i - 28-03-2011, 23:15
franek333 napisał/a: | gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg. |
osobiście nie ufam takim pseudo testom, takie różnice to raczej propaganda niż rzeczowe porównanie. Testów jest tyle co opinii, a opinii tyle co użytkowników (niestety internetu).
A wracając do tematu Uniroyal to dość wytrzymała opona, miałem je w schedzie razem z Astrą F i były już stare, sparciałe i zielonkawe bieżnik jeszcze miały i jeździły zmieniłem na alu i poszły do szopy, po dzwonku alu się rozsypała i wytargałem z szopy Uniroyale i ku memu zdziwieniu po dwóch latach trzymały ciśnienie i nadal się toczą
cns80 - 29-03-2011, 08:16
franek333 napisał/a: | A bardzo bardzo dawno temu jak wchodziły jako nowość oglądnołem sobie test porównawczy, gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg. | Wystarczy wygrać dwie opony jakichkolwiek marek o różnej budowie bieżnika i twardości bocznej i będziesz miał taki sam wynik mimo że żadna nie ma napisane "energy saver". Ostatnio w Astrze miałem 0,2 bar na tyle (powinno być 2,2 bar) i opona wyglądała normalnie, tylko jak stanąłem na spadku to było widać że flak no i trochę samochodem woziło. Dla porównania w Uniroyalu się takie cuda nie zdarzają, bo opona ma miększy bok (nie za miękki, ale miększy).
franek333 napisał/a: | Wniosek: MNIEJSZE OPORY TOCZENIA - NIŻSZE ZUŻYCIE PALIWA
| Żeby to było takie proste A co z drogą hamowania, przyczepnością w zakrętach, na suchym, na mokrym ?
Opór toczenia to tylko jeden ze składników zużycia paliwa. Styl jazdy i opór powietrza oraz współczynnik tarcia asfaltu też robią swoje. Uwzględniając to może się okazać że oszczędność roczna to raptem 100 zł.
ZbujMadej - 29-03-2011, 21:27
Cytat: | Uwzględniając to może się okazać że oszczędność roczna to raptem 100 zł. |
Czyli w większości przypadków, to w granicach błędu statystycznego przy kwocie przeznaczanej na paliwo.
Czyli kolejny "chłyt martetingowy" ;-pp
cns80 - 30-03-2011, 07:49
ZbujMadej napisał/a: | Czyli kolejny "chłyt martetingowy" ;-pp | Ale ta niedobra droga tak ładnie zjada opony w reklamie
sqza - 30-03-2011, 19:04
Uniroyal RainExpert 175/65/R14 kupione i założone. Jak tylko będę miał jakieś wrażenia to opiszę - narazie się kręcą ;P
|
|
|