Sigma/Diamante Ogólne - MEGA SWAP :P
Anonymous - 14-09-2009, 06:53
Za Chiny ludowe nie wiem o czym mówicie ale ważne że Wy wiecie o co chodzi . A tak a propo a może ktoś by reflektował na Oryginalne radio/tape/Cd do mitsubishi . coś takiego jak ja mam na zdjęciach wyżej
VirMan - 15-09-2009, 17:00
Dobra - załącze zrobiłem - teraz tylko kwestia komputerka nie będę robił sciemniania na tunel itd , raczej zrobię dzienne światełka i czujnik deszczu tylko muszę popracować nad czujniczkiem
wizek - 15-09-2009, 18:20
Za rok jak przyjedziesz na zlocik to twoje diamante transformuje Chyle czola. Twoje autko wyposarzeniem niebedzie odbiegalo od nowych samochodow... GRATULACJE... Czekamy na fotki
VirMan - 18-09-2009, 18:03
ok - oto reszta obudowy - tak wygląda deska w dzień :
wziąłem kawałek czarnego kabelka i zaślepiłem brzydką dziurę po zaślepce której nie mam - przycisk jest z przełacznika gazu w starym diamante :]
a tutaj już całość zmontowana jak ma być - gaz domyślnie włączony i mam reset , jak przytrzymam dłużej to wyłączam gaz - ale to po wsadzeniu komputerka
oto jego serducho - czyli mikrokontrolerek
Zajc3w - 19-09-2009, 00:13
łeee to nie robisz w SMD ???
chętnie bym "pomacał" te twoje wypasy bo wyglądają coraz bardziej ciekawie
VirMan - 19-09-2009, 09:59
nie chce mi sie - chce to zrobić szybko i skutecznie - poprzedni miał inne przeznaczenie częściowo SMD bedzie komputer od turbiny i tcl'u
[ Dodano: 19-09-2009, 20:36 ]
zrobiłem coś ciekawego odręcznie i niezbyt pięknie ,ale gotowe do pograminngu - jakby ktoś chciał to mogę potem kopię zrobić - do czujnika deszczu - z regulacją czułości i szybkości wycieraczek i takie tam
[ Dodano: 26-09-2009, 20:41 ]
ok - oto nowa fotka deski - jeszcze z tarnowa , komputerka nie ma przy sobie to nie zrobie fotki :] - ostatnia awaria alternatora upewniła mnie ,że muszę zrobić sobie alternatywne żródła zasilania i akumulatorki - pewnie wpadną litowe , i ogniwa słoneczne. potem hybrydka - tak na wszelki wypadek - może potem peltiery na wydechu - też prąd za darmo
[ Dodano: 27-09-2009, 18:04 ]
Sądny dzień - postanowione - nie robię kopułki , ale elektroniczny zapłon. koszt ten sam a komfort użytkowania i wogóle 100000 razy lepsze - szukam cewek do 24v
nabassu - 05-11-2009, 01:41
czy poziom gazu pokazuje sie na calej wysokosci skali za pomoca strzalki od paliwa? czy tylko skala podswietla sie w jakims stopniu i tak wskazuje poziom?
VirMan - 05-11-2009, 09:56
podświetlenie diodami jest tylko dla gazu. - strałka paliwa jest niezależna - jak jadę na gazie to jest zielone paliwko , jak na benzynie to fuel robi sie czerwony
[ Dodano: 29-03-2010, 15:46 ]
Dobra - decyzja podjęta - w związku z potrzebą robienia uszczelniaczy na całym silniku... i takie tam uszczelki inne gumy.. Robię swapa na 24v. MEGA SWAP to mega swap bez silnika się nie obejdzie stan techniczny potwierdzony przez łukasza12 dla 24v z czarnego , więc teraz wymiana rozrządu i przekładka - będzie TCL i reszta zabawek przy okazji motorek z lepszym kopytkiem turbinka też wejdzie no nic - więc od teraz wracają raporty z robotek :)
[ Dodano: 13-04-2010, 09:14 ]
A oto nowiutki balancer do silnika , czekam na wyciągarkę , i do roboty z tym :] wszystko przygotowane Zdziwiło mnie w sumie że ten silnik ma tylko dwa uchwyty do wyjmowania - mało coś jak na taką masę.
[ Dodano: 28-04-2010, 11:53 ]
Gotowa wyciągarka do silnika przetestowana na 1250 kg. ( sama wyciągarka ma 3t ale belka pewnie nie ) zblocze i tak ma 750 kg.
[ Dodano: 08-08-2010, 10:24 ]
Zaczynamy robotę przy silniczku Czarny dawca został zdemontowany, i teraz będzie remoncik każdej malutkiej części na razie zlokalizowano wałek rozrządu który nie jest idealny , dwie rolki dźwigienek zaworów ,1 popychacz , i wszystkie uszczelniacze. do tego dojdą rolki napinające , pasek rozrządu i być może uszczelki pod dekle. coś się zapowiada uszczelniacz wału , ale na razie połamałem przyrządy do odkręcania wału... śruba trzyma jak dzika.
świeżo wydłubany silnik
Tutaj już zdłubany silnik zdiagnozowany i pozbawiony skrzyni
w tle dawca
[ Dodano: 08-08-2010, 18:50 ]
Poprawiona turbinka - prowadnice ciśnieniowe i łopatka zagarniająca - trochę ciśnienia kosztem przepływu - ale tego i tak sporo
lukasz12 - 08-08-2010, 19:16
Ten po prawej na zdjęciu to ja - głównodowodzący nadworny mechanik od Sigmy
mmatulek - 08-08-2010, 21:57
. Fajnie.
zbyszek05 - 09-08-2010, 07:53
dajecie czadu chłopaki ....z takim doświadczeniem ...można śmiało wstawiać auto na wszelkie demontaże i montaże
lukasz12 - 09-08-2010, 09:18
zbyszek05 napisał/a: | dajecie czadu chłopaki ....z takim doświadczeniem ...można śmiało wstawiać auto na wszelkie demontaże i montaże |
Trzeba gdzieś nabywać doświadczenie, w końcu 6G74 3.5 DOHC czeka
VirMan - 09-08-2010, 11:03
Teraz czekam na części do silniczka , i robię turbinkę i platformę testową. Trzeba będzie gdzieś zobaczyć wyniki pracy Dziś dam fotki z miejsca gdzie będzie test , oraz robota na silniczku
[ Dodano: 09-08-2010, 19:37 ]
lekko zmasakrowane koło pasowe- po mozolnym odkręcaniu - co ciekawe zębatka rozrządu nie chce odejść i się trzyma jak na kleju
Tu widać wyrwany wewnętrzny pierścień.. gdzieś dalej jest widoczny pęknięty.. (sadysta to zakręcał)
Tutaj widać poprawiony uchwyt klimy (lżejszy o pół kilo) łukasz stwierdził że to overengineering , i ja się zgadzam uwalone niepotrzebne podstawki i jedna śruba mocująca (myślałem że tyle mocowań , bo to odlew żeliwny a to dobra stal - i cieżko było ciąć i szlifować)
A tutaj klucz który zrobiłem do odkręcania wału - pomogło dopiero przykręcenie do krzyża mocowania konwertwera i przyśrubowanie do korpusu silnika.. potem 1.5m rura i tato walił młotkiem po kluczu - poszło...
A tu silniczek po przeczyszczeniu , zdemontowaniu badziewków i przygotowany do czyszczenia i roboty ( wszystkie uszczelnienia suche , roleczki i pompa ładne - tylko pasek do wymiany )
[ Dodano: 10-08-2010, 20:16 ]
Dzisiaj był transport do nowego miejsca pracy - czystszego - tu będzie właściwa praca nad silniczkiem i resztą parę widoczków , w trakcie przenosin
Tu widać silnik przed czyszczeniem
wyczyszczona strona rozrządu
alternatory - dwa padnięte , jeden dobry 110 z czarnego - do sprawdzenia
[ Dodano: 15-08-2010, 23:14 ]
naprawiłem alternator 110 - padł mi regulator... trzy dni temu.. masakra.. jak ktoś wie jak wygląda wymiana alternatora w 12v jak ma się 3 katalizatory to wie o czym mówię - dwa dni roboty.. jest zrobione.. masakra..
[ Dodano: 16-08-2010, 15:22 ]
rozebrałem oba diamnty na złomek , mam drzwi , maski , wszystkie detale , do momentu jak złomak po to nie przyjedzie mam mase detali bardzo tanio pisać i dzwonić
[ Dodano: 17-08-2010, 07:39 ]
Wczoraj po południu rozebrałem rozrząd w przedniej głowicy , wywaliłem zły wałek i dwie krzywki. wymiana popychacza - ok. ale problem ze ściągnięciem uszczelniaczy a właściwie zapinek z zaworów szukam przyrządzika do napompowania cylindra
kolejno:
przygotowanie - uszczelniacze hyundai ( woreczek tylko z numerem , a popychacz w przeźroczystym woreczku.. dziwne ale to jest to co łukasz mi polecił. )
bez dekla klawiaturka 24v
porównanie starego i nowego popychacza (duuża dziura ?? )
wymontowane dobre elementy i poukładane w kolejności - czekamy na dyngla
[ Dodano: 18-08-2010, 10:25 ]
Tak dodatkowo wrzucam wczorajsze cięcie czarnego(białego?) diamanta
radzik8313 - 24-08-2010, 15:39
chyle czola , gratuluje uporu i pomyslowosci , szkoda ze tak daleko mieszkam bo bym uzbieral kasiory i odrazu przyjechal do Ciebie po rade wskrzeszenjie mojego miska bo szkoda mi go ze sie marnuje, swoja droga sporo mnie kosztuje ale kocham ten samochod tak jak i moj 2 letni syn , ktory tylko sigma chce jezdzic, pozdrawiam
VirMan - 25-08-2010, 18:55
Mały update do tematu - ugrzęzłem na podparciu zaworów kompresorem.. stary wyzionął ducha (kiepski był w sumie) , wiec robię nowy kompresor - została mi resztka układu automatycznego odprowadzania oleju (zawory z ECS'a ) oraz część stabilizatorów obudowy, elektryki i lampek kontrolnych no i kółeczka do transportu Porządny dwucylindrowiec , 3 fazy :] kompresor V2 jeszcze osłona silnika z filtrem powietrza z nissana :] fotki poniżej. (kompresor również do wypiaskowania pokrywy zaworów i kilku innych elementów w celu osiągnięcia pięknego srebrnego koloru większości części silniczka. )
oto dolot szlifowany mosiężną szczotką obrotową - efekt znośny .. ale lepiej będzie piaskować:)
to bieżący widok kompresora poprawione zdjęcie
apropos świec.. to dalej porażka.. nie umiem wywalić ceramiki ze środka nie niszcząc gwintu lub sześciokąta .. dalej jest problem i zaraz braknie mi świec.. :/ ale mam jeszcze 4 pasujące - całkiem ładne w sumie szkoda ich
[ Dodano: 01-09-2010, 12:43 ]
No to z powrotem po przerwie:) udało mi się zrobić dyngsa , tata podsunął ciekawy patent na zamek na węża żeby przypadkiem nie wyskoczył w czasie pracy blaszka wykombinowana po telefonie do wojtasa (że dźwigienka itd.) i jak widać pierwsza głowica zrobiona urobiony ,ale daję radę - porobię fotki z robienia drugiej głowicy żeby było jak się uszczelniacze bez zdejmowania głowic robi
napompowany cylinder i blaszka(potem doszła jeszcze jedna dziurka dla poprawy stabilnosci)
Tutaj zestaw do wymiany uszczelniaczy ( plus klucz do świec, kompresor , rurka itd.)
zmontowana klawiaturka
[ Dodano: 04-09-2010, 16:57 ]
Czekam na piaskowanie i jeszcze dwa popychacze ( najgorsze wymienię , niestety nie stać mnie na wymianę wszystkich bo kosztują 48 pln / szt :/ dam fotki srebrniutkiego silniczka pod koniec tygodnia jak już się uwinę.
PS czy ktośie czy bezbarwny lakier taki jak na karoserię zejdzie lub będą z nim jakieś inne kłopoty jeśli nim pomaluję bebechy silnika ? czy koniecznie trzeba proszkowo wszystko?
|
|
|