To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Standardowy filtr powietrza czy wkładka k&n simota?

komarsnk - 17-12-2011, 15:43

Zolar napisał/a:
No właśnie nie mogę odkręcić tego wlotu. Kręcą się te badziewne śrubki w obydwie strony ale nie chcą wyjść.

No to je podważ czy coś, albo ostatecznie zetnij nożem (u mnie są plastikowe kołki)- przecież kawałek plastiku nie będzie cie w konia robił :doubt:
Zolar napisał/a:

P.S. komarsnk, dzięki za wskazówki, ale te komentarze możesz zostawić dla siebie bo nie wątpię, że twoja żona nie tylko to potrafi zrobić... :P

Właśnie takie komentarze można zostawić dla siebie :doubt:
bo akurat to ostatnio przepustnicę demontowała i czyściła więc radzi sobie :p

carbon11 - 17-12-2011, 16:12

Zolar, odkręć gumową rurę od przepustnicy i odepnij dwa metalowe klipsy w miejscu
łączenia (zdemontuj tylko tą część obudowy filtra nie odkręcaj całości bo nie ma takiej potrzeby :wink:

komarsnk - 17-12-2011, 18:19

carbon11, ale czy przypadkiem ta część puszki od strony gumowej rury nie jest przykręcona do karoserii gdzieś od dołu? Bo coś mi tak świta... :?
Ale mogę się mylić oczywiście :lol:

piaga - 17-12-2011, 20:37

po co te problemy... Odepnij 2 klipsy i też da się wymienić filtr.Część z przepływomierzem wywiń do góry. :roll:
carbon11 - 17-12-2011, 20:43

komarsnk napisał/a:
carbon11, ale czy przypadkiem ta część puszki od strony gumowej rury nie jest przykręcona do karoserii gdzieś od dołu? Bo coś mi tak świta... :?

nie jest :D

dawinet - 23-06-2014, 23:02

czy filtr k&n zmienia dzwięk silnika ?
dmi - 23-06-2014, 23:18

stożek zmienia, filtr nie sądzę...
i9i - 24-06-2014, 06:24

dmi napisał/a:
stożek zmienia, filtr nie sądzę...

A ja sądzę, że na pewno nie zmienia. Mam takowy. Jak chcesz sprawdzić jak będzie brmiał ze stożkiem bez jego zakupowywania, odłącz w czasie pracy silnika rure przed przepływomierzem, chwila pracy bez filtra szkód nie narobi (jesli to nie pustynia, piaskownia, żwirownia, bądź inna cementownia z masą pyłu w powietrzu).

Paso - 24-06-2014, 07:50

zamiast K&N możesz np. spróbować filtr Pipercrossa ale raczej bez stożka dźwięku silnika nie zmienisz.
eremita - 24-06-2014, 08:19

Jak chcesz mieś lepszy dźwięk to zmień na V6 :twisted:

Ostatnio gdzieś oglądałem że po założeniu sportowego filtra i zmianie wydechu na sportowy moc spadła, różnica była dopiero jak pogrzebali w kompie.

dawinet - 24-06-2014, 18:54

eremita napisał/a:

Ostatnio gdzieś oglądałem że po założeniu sportowego filtra i zmianie wydechu na sportowy moc spadła, różnica była dopiero jak pogrzebali w kompie.

mam v6 :D pytałem bo zamierzam kupić filtr k&n, jak nie zmienia dźwieku to trudno ;/ ale stożka nie założę :P

TomekC - 24-06-2014, 20:26

eremita napisał/a:

hehehehhe przekonałem się o tym na własnej skórze :)

a co do tematu to polecę wkładkę pipercrosa , według mnie gąbka lepiej filtruje niż cienka bawełna a i kaena łatwo uszkodzic :wink:

Pieraś - 24-06-2014, 20:42

ja kupilem k&n tylko po to by nie kupowac co chwile i moc myc.
TomekC - 24-06-2014, 20:52

Pieraś napisał/a:
ja kupilem k&n tylko po to by nie kupowac co chwile i moc myc.

pipercrosa tez się kąpie i nasącza olejkiem :)

pitbu77 - 24-06-2014, 21:23

Też polecam wkładkę K&N. Mam takową i przejechałem już jakieś 100tkm. Sprawuje się bez zarzutu, myta i dobrze nasączona sprawdza się znakomicie. Mogę śmiało polecić. :)