To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Rozpórka przednia, górna

Rafal_Szczecin - 29-04-2011, 17:02

a moze niech wypowie sie ktos, kto ma taka rozporke ?
np u mnie w aucie byla zamonotwana dokladnie taka sztuka, teraz lezy w domu,lecz z zupelnie innego powodu niz dlatego, ze jest badziewnie wykonana.

Torp12 - 29-04-2011, 18:31

A ja mam takie pytanie co do rozpórki: Montujecie jak ja samochód stoi na kołach czy bierzecie na podnośnik całego w górę i dopiero??
Anonymous - 29-04-2011, 19:26

Hehe dobre pytanie, u siebie skręcałem na stojącym z czystego lenistwa, ale jest też szkoła która prawi że powinno się to robić na podniesionym samochodzie. Moze niech się wypowiedzą znawcy sportów motorowych.
Aha, odnośnie tego co daje, Juiceman dobrze to opisał. Auto w zakrętach wydaje się pewniejsze i lepiej reaguje na ruch kierownicą. Sam byłem mocno zdziwiony po założeniu, byłem dość sceptycznie nastawiony.
Jeśli ktoś szuka rozpórki zagadajcie do Cuuuba, zdaje się że coś miał jeszcze.

swinks_UK - 29-04-2011, 19:52

Każde zdjęcie i założenie rozpórki robię na stojącym na kołach aucie. Tak zostałem pouczony przez chłopaków serwisujacych m.in. auta do Time Attack.
Ponoć to zależy od typu zawiechy.
W przypadku Gala, jak się podniesie auto to koła się lekko schodzą do środka i po spięciu rozpórką na górze daje to nienaturnalną (naprężenia) geometrię.

Owczar - 29-04-2011, 22:49

Ajsi napisał/a:

Ten link co wrzucił kuzi to przecież od cuuube ;)

m6riano - 30-04-2011, 02:27

Owczar napisał/a:
Ajsi napisał/a:

Ten link co wrzucił kuzi to przecież od cuuube ;)

ykhhm..ykhmm...czy aby na pewno?(kuzi?)

Anonymous - 30-04-2011, 07:47

kuzi napisał/a:
na ebayu ori używka z VR4 kosztuje 99$,
warto pamietac o kosztach przesylki srednio okolo 70 baksow oraz oplatach celnych w Polsce i na wejsciu masz 6stowek . nie wspomne o Alutecu ktory w linku widniejacym w tym temacie kosztuje 200$ plus cala reszta

ja powiem tak... w Galancie nie odczuwam roznicy po zalozeniu rozporki(jakis czas jezdzilem na tej od Vr'a teraz caly czas smigam na Alutec'u) mam w nim zwykly zawias , on jest tak miekki ze w zakretach ja uwazam Galanta ze mega niestabilnego :!: :!: :!:

zakret z fotki poprzednim autem-jadac od gory (golfIII na gwincie z rozporka) robilem setka z palcem w nosie , wynosilo na lewy pas przy ok110km/h , teraz boje sie jechac 90

nie wspomne o hamowaniu z duzych predkosci rzedu 140 do 80 , gofer nie robil problemow ze 160 do 80

Hugo - 30-04-2011, 10:51

Owczar napisał/a:
Robert, ale chyba chodziło o to czy kielichy aż tak pracują
Dokładnie Owczar, a już myślałem, że jestem dziwny...
Anonymous - 30-04-2011, 11:31

cuuube napisał/a:
kuzi napisał/a:
na ebayu ori używka z VR4 kosztuje 99$,
warto pamietac o kosztach przesylki srednio okolo 70 baksow oraz oplatach celnych w Polsce i na wejsciu masz 6stowek . nie wspomne o Alutecu ktory w linku widniejacym w tym temacie kosztuje 200$ plus cala reszta

Potwierdzam. Jeden życzy sobie 65$ za wysyłkę, drugi 80$.

davyjohn - 30-04-2011, 23:52

mar111cin napisał/a:
pytanie czy jazda z tą podpórką jest wyczuwalnie inna niż bez niej?
bo chyba nikt tutaj galantem nie jeździ po torze ?:>

Chyba jeździ :)

Rozpórka (jak już wyżej koledzy napisali) poprawie prowadzenie samochodu, zwłaszcza w zakrętach. Warto ją zamontować zwłaszcza w sytuacji, gdy dokonałeś modyfikacji zawieszenia w postaci obniżenia na twardszych sprężynach - wtedy kielichy są narażone na działanie większych sił (z prostej przyczyny - wchodzisz w zakręty z większymi prędkościami) i rozpórka zapobiega ich zniszczeniu. Automatycznie za takimi modyfikacjami można pomyśleć o tulejach itd itp... Ogólnie temat rzeka :)

Jeśli jesteś spokojnym kierowcą, to wtedy myśli o rozpórce spokojnie możesz odrzucić, nie uważam, żeby to było warte inwestycji. W takiej sytuacji myślałbym najpierw o lepszym ogumieniu.

pitbu77 - 04-05-2011, 21:59

Ło matko... :shock:

P.S. Dotyczy ostatniej dyskusji na temat celowości stosowania rozpórki górnej przednich kielichów ... Bez celowania w konkretne osoby...

Tomek - 13-05-2011, 15:02

ja bym taką zapodał:

robertdg - 13-05-2011, 18:03

tomek84 napisał/a:
ja bym taką zapodał:
dobra sprawa, mozna się bawic negatywem, kawał pręta zbrojonego w dodatku gwintowanego i śruba rzymska, ekstra uniwersalne rozwiązanie - trzeba opatentować ;-)
Tomek - 13-05-2011, 22:13

robertdg napisał/a:
tomek84 napisał/a:
ja bym taką zapodał:
dobra sprawa, mozna się bawic negatywem, kawał pręta zbrojonego w dodatku gwintowanego i śruba rzymska, ekstra uniwersalne rozwiązanie - trzeba opatentować ;-)

ale patrz jaki paten
śrubką rzymską możesz sobie regulować kąt nachylenia koła

sipex - 26-02-2012, 16:46

witam
czytalem artykuły że po założeniu rozpórki przestaja brzęczeć plastiki itp?to prawda?komfort jazdy na plus czy minus waszym zdaniem?