[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] Szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością 2.4
skull - 05-09-2009, 19:26
rozebrałem cały dolot i wyczyściłem w miarę możliwości,ale nadal szarpie właśnie w okolicach 2000obr
tomkar4 - 05-09-2009, 22:17
Wymiana TPS-a załatwiła problem z szarpaniem w moim GDI
biriapro - 05-09-2009, 22:23
Ja miałem podobny problem w colcie ca0 podczas jednostajnej jazdy silni szarpał po gwałtownym dodaniu gazu było ok ale jazda była koszmarem bo albo wciskałem gaz do dechy albo całkiem puszczałem,a przyczyną było... brudne sitko w pompie paliwa (efekt jeżdzenia na oparach).Pozdrawiam
skull - 06-09-2009, 18:44
Skojarzyło mi się, że nie zapytałem o jeden ważny szczegół. Podczas przekręcenia stacyjki w pozycje ON słyszę kilkukrotne cyknięcie w silniku, dokładnie w przepustnicy. Gdy miałem rozebrane dojście do przepustnicy widziałem. że cykanie te odpowiada za domknięcie klapki w przepustnicy. Dokładnie wyglądało to tak, że kilka razy cyknęło i dopiero domknęło przepustnicę. Czy jest to normalne zjawisko w GDI?
swinks_UK - 09-09-2009, 17:11
Tak
skull - 10-09-2009, 10:11
Dzięki swinks za odzew Nadal jednak obstawiam,że coś będzie nie halo z przepustnicą może właśnie jak tu koledzy piszą TPS lub ten czujnik położenia przepustnicy.Tylko jak to sprawdzić Ewentualnie może spróbować zrobić korektę ustawienia TPS,bo aktualnie mam 560mV,może pomoże jak zmienię na wartość 430mV
kael77 - 03-12-2009, 18:01
Pozwólicie, że odgrzebię temat.
Galant 2.4 GDI automat, wymienione świece, wyczyszczona przepustnica, zrobiony rozrząd, nowy akumulator. Zarówno przed, jak i po tych zabiegach ma jeden problem: za Chiny ludowe nie pojedzie powyżej 3000 obr. Czy na auto czy z tiptronikiem, bez znaczenia, po przekroczeniu 3000obr zaczyna trzebać budą, szarpac i trzeba mu odpuścić bo strach, że wybuchnie Do tego jest strasznie zamulony (jakby robil 100km/h w 15 s) i pali 10-11 litrow ŚREDNIO. Nie wygląda to na coś opisanego w tym wątku, nie ma problemu z szarpaniem w żadnej innej sytuacji, przyspiesza i zwalnia gładziutko (aczkolwiek mulasto) dopiero po przekroczeniu tego progu. Efekt jest taki, że poprostu nie można nim szybko pojechać, na ostatnim biegu to jest max jakies 120-130 km/h.
Pomocy
pozdrawiam
swinks_UK - 03-12-2009, 20:09
Przy wymianie rozrządu może ci źle ustawili wałek balansowy. Objawy podobne.
Gdzieś na forum już o tym pisaliśmy.
kael77 - 03-12-2009, 21:01
Ale to sie nie dzieje od momentu wymiany, to było już przed. Wymiana wszystkiego, co napisałem nie zmieniła absolutnie nic, więc to musi być jakiś inny problem.
robertdg - 03-12-2009, 21:58
kael77, moze ktos wczesniej popelnil blad przy wymianie, masz 100% pewnosc co do poprawnosci zlozenia rozrzadu?
Iron.Falcon - 24-07-2013, 18:21
Dariusz Chmal napisał/a: | jest szarpniecie przy przyspieszaniu czy przy jezdzie ze stala predkoscia czy oba i jak sie to i to drugie ma do temperatury silnika i obciazenia pod jakim silnik jest? a jak jest ze zwalnianiem z wysokich obrotow np na 2- tez szarpniecie? czy na biegu jalowym po osiagnieciu temperatury silnik ma lekkie wibracje ktore czesciowo przenosza sie na karoserie? |
- wyczuwalne szarpnięcia przy jeździe ze stałą prędkościa ( najwyraźniej przy prędkościach 80-100 na 5 biegu, powyżej 140-150 nie występuje ) , przy przyspieszaniu brak
- na 99% tylko na ciepłym silniku przy niskim "obciążeniu"
- przy zwalnianiu zjawisko nie występuje
- na biegu jałowym również zdarza się, że obroty zejdą poniżej prawidłowych i zaczyna wibrować
Został mi tydzień do przyjazdu do Polski i chciałbym wstępnie zdiagnozować winowajcę aby usunąć to sprawnie i szybko
radek79 - 24-07-2013, 20:15
Iron.Falcon napisał/a: |
- wyczuwalne szarpnięcia przy jeździe ze stałą prędkościa ( najwyraźniej przy prędkościach 80-100 na 5 biegu, powyżej 140-150 nie występuje ) , przy przyspieszaniu brak
- na 99% tylko na ciepłym silniku przy niskim "obciążeniu"
- przy zwalnianiu zjawisko nie występuje
- na biegu jałowym również zdarza się, że obroty zejdą poniżej prawidłowych i zaczyna wibrować
Został mi tydzień do przyjazdu do Polski i chciałbym wstępnie zdiagnozować winowajcę aby usunąć to sprawnie i szybko |
wypnij wtyczkę od zaworu egr pod przepustnicą, przejedź się, jeżeli przestało zawór do czyszczenia
Iron.Falcon - 24-07-2013, 20:28
radek79 napisał/a: | wypnij wtyczkę od zaworu egr pod przepustnicą, przejedź się, jeżeli przestało zawór do czyszczenia |
ok - w piątek z tym podziałam. jeśli pomoże mogę po prostu nie podłączać tej wtyczki i zostawić tak - czy muszę rozbierać i czyścić i ewentualnie zaślepiać EGR ?
radek79 - 24-07-2013, 20:32
Iron.Falcon napisał/a: | radek79 napisał/a: | wypnij wtyczkę od zaworu egr pod przepustnicą, przejedź się, jeżeli przestało zawór do czyszczenia |
ok - w piątek z tym podziałam. jeśli pomoże mogę po prostu nie podłączać tej wtyczki i zostawić tak - czy muszę rozbierać i czyścić i ewentualnie zaślepiać EGR ? |
możesz tak i tak ze wskazaniem na czyszczenie
Iron.Falcon - 26-07-2013, 09:23
radek79 napisał/a: | wypnij wtyczkę od zaworu egr pod przepustnicą, przejedź się, jeżeli przestało zawór do czyszczenia |
radek79, To jest ta wtyczka ??
|
|
|