To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Check Engine - Kontrolki, powiadomiania, kody błędów ?

mjsystem - 05-10-2015, 15:13

RalfPi, musisz mieć kody błędów, aby cokolwiek diagnozować.
Yorii napisał/a:
RalfPi, maz takie objawy jak mój mis
Skąd ta pewność?
Yorii napisał/a:
P0131, i P0134. Ale to są krótkie akcje tak jakby się sonda zawiesiła na chwile.
Lub problemy z instalacją gazową.
Yorii - 05-10-2015, 15:30

Zasugerowałem się objawem zapalający się check ale silnik pracuje normalnie. Oczywiście jasnym jest ze te błędy musi sobie zaczytać.

Tak jak piszesz może być gaz .. dlatego jeżdżę teraz na benzynie cały czas zobaczymy czy się zapali pojeżdżę miesiąc jak nic nie wyskoczy a potem na gazie wyskoczy to gazik :D

skaf - 30-10-2015, 09:05

Bizi78 napisał/a:
Może jakiś elm 327 bluetooth + smartfon z programem torque 8) .
Tylko trzeba poszukać czy da radę tym pogadać z lancerem :wink: .

mam dokładnie taki zestaw i możne bez problemu podgladać i kasować błędy, oraz podglądać wszystkie parametry OBD2 jakie tylko są dostępne.

Yorii - 05-11-2015, 10:10

wychodzi że nie wina gazu na benzynie tez się zdarzyło ale tylko raz na 2 baki jakie na "raz" przejeździłem, w międzyczasie wymieniłem filtr powietrza z zwykłego pampersa jakiego mi w serwisie zamontowali na wkładkę K&N, i wykres sondy lambda się poprawił bardziej to sinusoide przypomina nie jest tak poszarpane jak wcześniej i na razie nic nie wyskakuje.

Btw mój zestaw ELM 327 (biały) + samsung galaxy tabS +torque wszystko chodzi pięknie kasuje zczytuje nie zawiesza sie

mjsystem - 05-11-2015, 11:25

Yorii napisał/a:
w międzyczasie wymieniłem filtr powietrza z zwykłego pampersa jakiego mi w serwisie zamontowali na wkładkę K&N
Mimo to, to nie była wina filtra powietrza. Pewnie poprawiły się parametry, ale szukaj dalej. Lambda?
Yorii - 05-11-2015, 11:39

Podejrzewam ja od początku, jak znajdę przyczynę z chęcią się podzielę wiedzą :)
Bart2001 - 18-11-2015, 11:22
Temat postu: Błąd P0500 awaria czujnika prędkości
Ostatnio zapaliła mi się żółta kontrolka silnika. Podjechałem do pobliskiego serwisu (nie ASO) i zdiagnozowali mi awarię czujnika prędkości kod P0500. Niestety, z uwagi na ograniczenia ich oprogramowania, nie byli w stanie stwierdzić o który dokładnie czujnik chodzi. Dodam, że kontrolka zaświeciła mi się podczas jazdy na autostradzie ze stałą prędkości ok 120 km/h.
Zanim pojadę do ASO chciałem się zorientować czy może ktoś miał do czynienia z takim błędem i o który czujnik może chodzić. No ile kasy trzeba przygotować żeby awarię usunąć.

tyku - 18-11-2015, 12:50

Bart2001 napisał/a:
nie byli w stanie stwierdzić o który dokładnie czujnik chodzi.

Czujnik prędkości jest jeden i znajduje się w skrzyni biegów (2560A057).

Bart2001 - 20-11-2015, 13:12

Ok. Dzięki. Dodam że aktualnie nie działa też tempomat.
Taipan - 20-11-2015, 18:21
Temat postu: Re: Błąd P0500 awaria czujnika prędkości
Bart2001 napisał/a:
Ostatnio zapaliła mi się żółta kontrolka silnika. Podjechałem do pobliskiego serwisu (nie ASO) i zdiagnozowali mi awarię czujnika prędkości kod P0500. Niestety, z uwagi na ograniczenia ich oprogramowania, nie byli w stanie stwierdzić o który dokładnie czujnik chodzi. Dodam, że kontrolka zaświeciła mi się podczas jazdy na autostradzie ze stałą prędkości ok 120 km/h.
Zanim pojadę do ASO chciałem się zorientować czy może ktoś miał do czynienia z takim błędem i o który czujnik może chodzić. No ile kasy trzeba przygotować żeby awarię usunąć.

Ja miałem taki sam błąd bodajże w kwietniu. Okazało się, że winna jest błahostka. Podnieśli mi w warsztacie auto na podnośniku i pod spodem, gdzieś w okolicach skrzyni biegów jest jakaś wtyczka. okazało się, że trzeba było tę wtyczkę wyjąć, przeczyścić i wpiąć ponownie. Problem znikną i się nie pojawił do dnia dzisiejszego. Mechanik za tę usługę wziął "na piwo" :D Tak na marginesie... też mi nie działał wtedy tempomat. Po przeczyszczeniu tej wtyczki wszystko już działało.

Bart2001 - 20-11-2015, 18:55

Dzięki za info. Przy wolnej chwili podjadę na kanał i sprawdzę co i jak.
goro354 - 17-12-2015, 10:10
Temat postu: [CY3A 1.8] pali się żółta kontrolka silnika
Witam,
otóż mam taki problem, który już na forum był poruszany... pali się żółta kontrolka silnika. mitsubishi lancer 1,8 benzyna.
Wiem, że wskazanym byłoby aby podpiąć się pod kompa bo przyczyn może być wiele, miedzy innymi powodem może być gorszej jakości paliwo (mało oktanów ). Zauważyłem, też, że auto ciężko mi pali (akumulator jest dobry, świece były wymienione).
Proszę Was koledzy o pomoc, może ktoś z Warszawy lub okolic byłby w stanie zdiagnozować mój problem ( podpiąć się kompem ). Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Byłem w ASO, powiedzieli, że do wymiany jest cewka zapłonowa, oryginał 1200 zł !!! czy to jest możliwe, że taka cena ? polecacie jakieś zamienniki ?

plecho1 - 17-12-2015, 12:37

Kup sobie takie cudo http://allegro.pl/listing...v2-aut-1-2-1202 i w połączeniu z programem Torque na Androida sam sobie sprawdzisz błędy które sygnalizuje kontrolka.
mishaxxl - 05-01-2016, 11:59
Temat postu: [CY4A 2.0] Błąd P1241 - opisane objawy, jakie przyczyny ?
Auto to Lancer 2,0 16v wersja US 2008r
Błąd występuje podczas dodania gazu więc sugeruje że może coś być z przepływem powietrza, Odpalone auto na jałowym rozgrzeje się i błędu nie wyrzuci.
Podczas jazdy na zimnym podczas dodawania gazu wyrzuca błąd - objawy brak mocy, na postoju falujące obroty 1100-1250
( https://www.youtube.com/watch?v=mxcKcKTJ9sA )
, na postoju wciśnięty gaz falują obroty 1200-2900 obr góra dół. Po zgaszeniu silnika i po ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy.
Wymienione świece i przepływomierz.
Jakieś podpowiedzi pomysły z góry dzięki.

Znalazłem możliwe przyczyny,

- Uszkodzony masowego przepływu powietrza (MAF) Sensor
- Uszkodzony położenia pedału przyspieszenia (APP) Czujnik
- Uszkodzony moduł sterujący silnika (ECM)

plecho1 - 05-01-2016, 12:32

Podstawa to sprawdzenie co to za błąd bo przyczyn jego wyświetlenia może być wiele. Do sprawdzenia wystarczy tani interfejs ELM327 jak w linku wyżej.