[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Elektrycznie składane/rozkładane lusterka
Zhan - 14-04-2009, 11:07
co do obudowy to mozesz miec racje, nie porownywalem obudow
mam w domu rozebrane lusterko od anglika wiec jak chcesz to moge zrobic fotke ale mozesz tez sam rozebrac swoje, wyjecie wkladu jest banalne, trzeba pociagnac dol szkla do siebie zeby zwolnic zatrzaski a gore wysunac (tez z zatrzaskow ale duzo luzniejszych) w dol
Owczar - 14-04-2009, 11:10
Jak to nie problem to mógłbys cyknąć fotkę. Myślę nad zasotosowaniem serwa do składania lusterek i zastanawiam się czy byłoby jak je zamontować. Zdaję sobie sprawę, że distal będzie potrzebny, ale chodzi mi głównie o to jak zbudowany jest element który odpowaida za możliwość obrotu lusterka.
Bartek - 14-04-2009, 11:12
kąty są inne - ale załatwia to podstawa - reszta jest identyczna (tylko mechanizm składający prawe lusterko w RHD działa o parę stopni za daleko i złożone lusterko dotyka szyby bocznej). Dziura na przełącznik taka sama - dociągnąć trzeba po 3 kabelki i naprzód (3 ponieważ lusterka mają czujnik "bycia złożonymi" i automagicznie rozkładają się po włączeniu stacyjki nawet złożone ręcznie)
Owczar - 14-04-2009, 11:18
Bartku, a orientujesz się jak realizowany jest mechanizm który je składa? W sensie czy to coś w stylu serwo? Czy jakiś inny siłownik?
Anonymous - 15-04-2009, 07:12
duzo pracy z takim upgrade, wiem bo robilem i upgrade na podgrzewane jak i na elektrycznie skladane. teoretycznie trzeba by zdjac deske aby dostac sie do wiazki pod nia, w celu jej przebudowy. konektor przelacznika lusterek tez do wymiany. rozbebeszyc trzeba tez wiazki drzwiowe
jak ktos chce mam taki kit wklady, instrukcja plus graty ale ostrzegam, robota na kilka godzin. wystarczy spojrzec na SCHEMAT gdzie ostatnia strona to wersja bez skladania.
Bartek - 15-04-2009, 07:23
PLPynton, z kablami wbrew pozorom nie jest tak źle - ja pociągnąłem uczciwe kable od pieca do głośników, więc w wiązkach zostały mi po 2 wolne kable...... potem włączyłem ogrzewanie tylnej szyby i się zdziwiłem, że lusterka też się podgrzały, mimo, że kable głośnikowe skończyły się przy głośnikach....
Anonymous - 15-04-2009, 07:25
no bo w kombiakach VR4 ciagneli po facelifcie podgrzewanie w wiazce C natomiast w sedanach ... ale bylem zdziwiony jak Mackowi zalozylem podgrzewane lusterka i wiazki drzwiowe a tu wiazka C dala ciala. no ale, wklady w lusterkach- lustra tez wymieniles chyba
w moim tez z ciekawosci powiem ze pociagneli czesc wiazki regulacji elewacji swiatel mijania lamp przednich
werdew - 29-04-2009, 00:00
No to w temacie,
wlasnie dzis rozebralem lusterka ktore nabylem dzieki uprzejmoscie jkrzysztof80, wielkie zdziwienie malowalo sie na mej slicznej twarzy gdy okazalo sie ze elektrycznie skladane nie są podgrzewane
Jeszcze nie montowalem, ale wygląda to tak
lusterka podgrzewane
lusterka skladane
a tak dla porównania razem
Ja sie na tym nie znam, ale wychodzi ze mam wybór, skladane czy ogrzewane
Niech wypowie sie fachowiec, czyli PLPynton
Czy upgrade, mając podgrzewane i podłączyć skladane to jest naprawde wielki problem
mar111cin - 29-04-2009, 00:08
Mój jest w wersji elegance, dodam tylko, że moje lusterka są i składane i podgrzewane.
Marti - 29-04-2009, 10:12
Czyli wychodzi z tego że były wersje regulowane nie podgrzewane ? Miałem wrażenie że jak w VW jak są regulowane to i podgrzewane (w większości które znam).
spown - 29-04-2009, 10:30
Ale "element grzejący" jest na samym szkle od spodu chyba, prawda? Więc co za problem przełożyć lustro i co najwyżej przeciągnąć 2 kabelki przy wiązce?
Owczar - 29-04-2009, 10:54
Dokładnie, ja bym w ogóle spróbował przełożyć bebechy do starych lusterek żeby uniknąc malowania. Chyba jednak najwięce zabawy będzie z elektryką.
Werdew czy w tym starym lusterku za tą plastikową osłonką jest jakieś koło zębate? Czy mi się wydaje? Próbowałem rozłożyć swoje ale bałem się, że coś się wyrwie
spown - 29-04-2009, 17:41
Gdybyśmy wiedzieli, czy różnicą między lusterkiem składanym elektrycznie, a bez tego udogodnienia jest tylko mechanizm (ogólna budowa lusterka jest identyczna), to możnaby się pokusić od przypasowanie serwa jakiegoś może...
Owczar - 29-04-2009, 17:45
spown napisał/a: | Gdybyśmy wiedzieli, czy różnicą między lusterkiem składanym elektrycznie, a bez tego udogodnienia jest tylko mechanizm (ogólna budowa lusterka jest identyczna), to możnaby się pokusić od przypasowanie serwa jakiegoś może... |
Pisałem już o tym. Chciałem nawet wyjąć wkład z mojego według instrukcji ale coś mi nie szło i odpuściłem. Najprostsze serwa są koło 20zł. Jakiś układ na krótko bez czujników krańcowych i mogłoby być ok. Tylko trzeba by przytrzymywać przycisk aż lusterka się złożą i rozłożą, ale to nie jest aż taki problem. Problem może byc z tym, że serwa są samohamowne i gorzej jak ktoś spróbuje złożyć lusterko ręcznie. Przydałoby się sprzęgiełko jak w modelach aut RC. Poza tym wszsytko można dopasować klejem distal
A moze ktoś ma rozbite lusterko które trzyma się w miarę w całości i mógłby udostępnić na testy?
werdew - 29-04-2009, 21:00
Ten pomysł z przelozeniem wkladow ogrzewanych nawet mi pasuje, mysle ze to jest najprostsze rozwiazanie. Dodatkowe kabelki jakos sie pociągnie
|
|
|