[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Anonymous - 24-09-2008, 13:16 Temat postu: Amortyzatory tył do SportEdition Witam wszystkich forumowiczów.
Krótko i na temat:
Galant 98r, sedan, 2.0 136hp, SportEdition. Jakie amorki na tył mam kupić?? Czy tam idą identyczne jak do zwykłej wersji Galanta, czy w sportedition zostały zastosowane jakieś sportowe.
Jaką macie opinie o amortyzatorach marki Bilstein??
Pozdrawiam
roch_27 - 24-09-2008, 13:22
Amortyzatory w sedanie SE są takie same jak w innych wersjach Galanta zresztą pisałem już o tym >>CZYTAJ TO<<
pozdro
Anonymous - 25-09-2008, 16:53
tnx, pozdrawiam
roch_27 - 25-09-2008, 17:00
tayfun napisał/a: | Jaką macie opinie o amortyzatorach marki Bilstein?? | z tego co wiem to firma nie jest najgorsza amorki tej firmy kupują w większości do aut niemieckich. Natomiast do Mitsubishi poleca się kupować KYB - made in Japan
BTW: Możesz też zamontować amortyzatory firmy KONI. Miałem takie w moim Ex-Galancie na tylnym zawieszeniu
pozdro
tomekrvf - 25-09-2008, 20:27
tayfun napisał/a: | Jaką macie opinie o amortyzatorach marki Bilstein?? |
Miałem w maździe teraz mam w Galancie i są ok. W maździe zrobiły około 80kkm i nic się nie działo. Do Galanta wybrałem Bilsteiny bo są nieco sztywniejsze od innych.
Jakby co to mam do sprzedania komplet na tyłz a 330 PLN bo okazało się że z tyłu mam samopoziomujące amory i zamienniki nie pasują
tucci - 05-10-2008, 13:33 Temat postu: Amortyzatory-tyl (zakupy) Dzisiaj rano wymienialem sprezyny na sportowe(eibach) w swoim EA5W, i wymienilem tylko przod. Przyczyna, tylnie amorki juz zaczely sie pocic i nadszedl czas zeby je zmienic, i tutaj pytanie do Was: jakie polecacie( na pewno beda to gazowe) moze jakas konkretna firma, roznice cenowe etc, na jakich jezdzicie-jesli ori zostaly juz zmienione .
Dziex i pzdr
[ Dodano: 05-10-2008, 13:43 ]
znalazlem takie
co o nich sadzicie?
[ Dodano: 05-10-2008, 13:54 ]
albo Tutaj
czekoladka_1981 - 05-10-2008, 15:03
To są do sedana , i nie pasują do kombi. Zresztą poczytaj tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25890
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=30
pamiętam że ktoś nie dawno pisał że chce sprzedawać B4 , gdyż nie pasują do tyłu bo jest ( samopoziomujące).
Ooo , znalazlam:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28000
tucci - 05-10-2008, 16:47
czekoladka_1981 napisał/a: | To są do sedana |
1szy link przedstawia amorki do estate a 2gi jest nieokreslony
[ Dodano: 05-10-2008, 17:18 ]
Dobra poczytalem, zamawiam amorki Kayaba w poniedzialek, samopoziomujacego nie mam z tylu, ale jesli by sie okazalo ze cos zle sie rozpoznalem to i tak zmieniam sprezyny na eibach -30mm.
Czyli powinno pasowac.
Silver - 10-10-2008, 21:12 Temat postu: Amory Do sprężyn Eibacha muszą być amory tylko przystosowane do pracy w obniżonych zawieszeniach. Jak założysz zwykłe szczególnie kayaby:) to przejedziesz góra 40 tys i się będzie wszystko bujać:) Zawias na eibachach i zwykłych amorkach ma zbyt duże wychylenie:) i sie niebezpiecznie zaczyna robić przy duzych prędkościach. Pozdrawiam
Jakbym zakładał to tylko Bilsteiny ale te które są do zawieszeń obniżonych.
gmtb - 14-10-2008, 18:26 Temat postu: [EA2W 2.0] Amortyzatory tył POMOCY! Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami ponieważ jestem nowy.
A teraz do rzeczy. Pare dni temu zamówiłem w serwisie "aut japońskich " amorki do mojego "miśka" (galant 2.0 GLS 12/1997 Kombi).Znalaźli mi w dostępnej cenie amortyzatory Kayaba do tego modelu i umówiłem się dziś na wymianę. Po rozebraniu tylnego zawieszenia dzwoni do mnie serwisant i mówi że jest problem. Amortyzatory które przyszły są zupełnie inne od tych orginalnych mają mniejsze mocowanie sprężyny, większę mocowanie przegubu i są ogólnie mniejsze. Zadzwonili do serwisu Mitsu i dowiedzieli się że te orginalne amorki są z jakąś regulacją poziomu nadwozia (nie stwierdziłem takie opci w moim samochodzie) i kosztują 1700 zł sztuka :O. Co gorsza podobno nie ma do tego zamiennika (ta regulacja nie jest mi do szczęścia potrzebna). W związku z tym mam pytanie czy któryś z szanownych forumowiczów miał podobny problem i jeżeli tak to jak go rozwiązał. Nie znam się ale jakoś nie chce mi się wierzyć że nie da się tam włożyć czegoś innego w bardziej przystępnej cenie.
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
gmtb - 14-10-2008, 19:47
No to chyba wszystko jasne.
Orginał drogi:/
KYB 341 213 nie pasuje.
Jedyne co mogę zrobic to zamontować od poprzedniej wersji
lub
dorwać KYB 341 142 z większą średnicą mocowania i dobrać do tego nowe sprężyny.
Jeżeli ktoś tak montował to był bym wdzięczny za info jakich sprężyn użył i do jakiego amorka.
Pozdrawiam
Krzyzak - 14-10-2008, 22:35
Galant EAxW - czyli kombi ma NIVO - samopoziomujace zawieszenie z tylu
musza byc amory jak pisze Renia - czyli dedykowane do tego auta i nie ma zamiennikow
zapytaj tez Marcino z forum - on cos kombinowal (choc w koncu nie pamietam, czy dokupil drugi uzywany od kombi w miejsce tego martwego)
tucci - 15-10-2008, 19:11
Krzyzak napisał/a: | Galant EAxW - czyli kombi ma NIVO - samopoziomujace zawieszenie z tylu
| ,ale czy kazdy, bo ja tez kupilem KYB 341213 na tyl, i mam zamiar je wymienic w sobote .
tomekrvf - 15-10-2008, 19:22
tucci napisał/a: | ale czy kazdy, bo ja tez kupilem KYB 341213 na tyl, i mam zamiar je wymienic w sobote |
Nie każdy-przynajmniej tak mówi CAPS. Porównaj te co kupiłes z tymi co masz w aucie. Różnica jest bardzo wyraźna.
gmtb - 15-10-2008, 20:26
istnieje promyk nadzieji. w najnowszym katalogu ponoć są pod kombi amorki co prawda nie samopoziomujące ale przynajmniej rozmiary podobno się zgadzają. Ich numer to KYB 341 241, będe je miał w piątek. Jak się uda to zdam relację.
Pozdrawiam
|
|
|