[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kamera cofania - Lancer CYxA
Rafi30 - 06-03-2014, 14:26
Oczywiście że do MMCS Jednak o tym miałem wspomnieć trochę później. Najpierw zajmijmy się samą kamerką.
Mi zależy na zamontowaniu kamerki z tyłu na klapie, po lewej stronie obok podświetlenia tablicy jest miejsce w którym rzekomo ma pasować kamerka z Outlandera. Dlatego mam pytanie do osób którzy montowali sobie w tym lub innym miejscu jakąś kamerkę i mają cenne uwagi w doborze jak i w montażu.
mjsystem - 06-03-2014, 16:08
Rafi30 napisał/a: | Oczywiście że do MMCS Jednak o tym miałem wspomnieć trochę później. Najpierw zajmijmy się samą kamerką.
Mi zależy na zamontowaniu kamerki z tyłu na klapie, po lewej stronie obok podświetlenia tablicy jest miejsce w którym rzekomo ma pasować kamerka z Outlandera. Dlatego mam pytanie do osób którzy montowali sobie w tym lub innym miejscu jakąś kamerkę i mają cenne uwagi w doborze jak i w montażu. |
Kamera może być dowolna, sygnał z każdej kamery jest zawsze taki sam.
tyku - 06-03-2014, 17:10
Tu jest wątek odnośnie kamery :
http://forum.mitsumaniaki...=kamera+cofania
http://forum.mitsumaniaki...cofania&start=0
adiks7 - 16-04-2014, 22:44
Koledzy zakupilem mmcs do swojego c-crossera, sprzedawca dorzucil mi jeszcze Oryginalna kamere cofania. Wszystko to chodzilo w jednym aucie. Po podlaczeniu wszystko dziala. Potrzebuje tylko pomocy w podlaczeniu tej kamery do monitora mmcs. Dodam że nie mam w aucie fabrycznej instalacji pod kamerę bo sprawdzalem. W kostce od kamery mam takie kolory przewodow
A przy mmcs to kostka pierwsza od lewej
Ktos wie jak to ogarnac?
tokyo - 16-04-2014, 22:55
Witam
Fabryczna kamera do mmcs pracuje na 7,5 volt max i takie napicie wystawia mmcs
Lepiej kupic kamere chinczyka i podlaczyc pod swiatelko wsteczne jako zasilanie i bedzie ok.
Opis pinow:
od lewej zolty (1 pin) + czarny z paskiem (2pin) razem jest to masa zlaczyc
od lewej pomarancz video in
bialy i rozowy zasilanie kamery fabrycznej
Dla kamery fabrycznej jest utrudnione zalozenie jezeli jej nie bylo fabrycznie ale da sie
adiks7 - 17-04-2014, 08:26
To jeśli dobrze myślę to kolory w kostce przy kamerze to:
Czerwony to plus 7.5 v do mmcs
Czarne to masa 7.5v do mmcs
Żółty to obraz z kamery do mmcs
A biały? Czy to też plus na zasilanie kamery?
Greku1410 - 18-04-2014, 01:30
Nie jestem pewny ale czarnymasa, zolty napiecie - pamiec, czerwony napiecie, bialy obraz. Jesli sie myle to mnie poprawcie
adiks7 - 18-04-2014, 13:34
ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć? bo nie chciałbym spalić kamerki.
na moje oko to obraz z kamery powiniem być przesyłany dwoma kablami, ale mmoge sie mylić.
mjsystem - 18-04-2014, 13:48
adiks7 napisał/a: | na moje oko to obraz z kamery powiniem być przesyłany dwoma kablami, ale mmoge sie mylić. |
Masa jest zazwyczaj wspólna, tu też tak powinno być.
[ Dodano: 18-04-2014, 13:54 ]
Przyda się też taki instruktaż
https://www.youtube.com/w...e&v=SMDLaymAiDA
adiks7 - 18-04-2014, 21:10
Temat montażu MMCS i oryginalnej kamery cofania w aucie które nie ma instalacji pod kamerę ogarnięty.
Sprawdzone, działa w 100%, kamera włącza się przy włożeniu wstecznego biegu.
Poniżej przydatne informacje przy montażu:
zasilanie wychodzące z MMCS na kamerę ma 4,5 volt
kable łączymy wg instrukcji poniżej:
zdjęcie kostki od kamery i kostki od MMCS kilka wpisów wyżej:
MMCS ---------------------------------------> KAMERA
różowy ------------------------------------> czerwony
biały ---------------------------------------> czarny*
pomarańczowy ---------------------------> żółty
czarny -------------------------------------> biały
żółty ---------------------------------------> czarny*
* w kostce przy kamerze są dwa czarne przewody, są one dalej złączone
do montażu przyda się to:
http://www.mitsupartsworl...TLANDER_PG1.pdf
reneyvan - 06-05-2014, 07:56
W warsztacie podłączono mi kamerę cofania.
Zasadniczo działa ok, ale czasami ekran robi niebieski i wyświetla się komunikat "no signal". Wystarczy wtedy nacisnąć przycisk na obudowie i wszystko wraca do normy
Dzisiaj po 4 dniach od ostatniej jazdy chciałem odpalić samochód i akumulator okazał się być rozładowany.
Czy to może od kamery.
Pamiętam, że jak wysiadałem i zamykałem wóz to ekran kamery był wyłączony.
Czy to kamera broi, czy co?
mjsystem - 06-05-2014, 08:15
Cytat: | Czy to kamera broi, czy co? |
Sprawdź pobór prądu przy wyłączonym silniku i wyjetym kluczyku. Kamera nie powinna być podpięta poza obwodem wyłączanym przez kluczyk. Poxostaje radio. Masz pewnie podpięte pod akumulator. Sprawdź to.
tyku - 06-05-2014, 09:58
reneyvan napisał/a: | W warsztacie podłączono mi kamerę cofania. | - Jaką kamerę i do czego podłączono
Jeżeli to jest zewnętrzny ekran, nie od fabrycznej nawigacji lub innego radia 2 DIN, to pewnie działa i pobiera prąd z akumulatora bo został źle podłączony.
mjsystem - 06-05-2014, 13:46
Cytat: | Jeżeli to jest zewnętrzny ekran, nie od fabrycznej nawigacji lub innego radia 2 DIN, to pewnie działa i pobiera prąd z akumulatora bo został źle podłączony. |
To właśnie Rafałku napisałem Częsty błąd montażowy. To tak jest jak ktoś się boi przekaźników
pentional - 12-01-2016, 19:58
Nie mam podłączonej kamerki cofania do MMCS. Nie mogę tych kabelków odnaleźć za radiem MMCS. Z której strony kabiny powinne one być poprowadzone? Można je znaleźć pod np. dywanikiem od stronyu kierowcy/pasażera?
|
|
|