[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Znikający płyn chłodniczy
Owczar - 04-08-2009, 11:21
mario mario, diesel nie kopci gdy ma pękniętą uszczelkę. Mój brat w BMW miał pękniętą głowicę w kilku miejscach, płyn uywał w oczach, a poza ciśnieniem w układzie i spadkiem mocy nie było innych objawów.
comer, podstaw jeszcze jakąś buteleczkę pod wężyk przelewowy ze zbiorniczka.
comer - 04-08-2009, 12:35
no nie jezdze zbyt dużo przez tydzień zrobie jakies 100km ale to tak wiekszosc przez weekend no i dolewam raz na tydzien jak sprawdzam i to neiwielkie ilości poprostu patrze by chłodnica była cała wypełniona wjade na kanał i zoabcze to co piszecie no i podstawie buteleczke pod wężyk odprowadzający zajme się tym w weekend bo teraz nie mam gdzie
elninho - 14-08-2009, 10:37
może to chłodnica jest dziurawa
comer - 14-08-2009, 10:40
Panowie i już wszystko wiem to jednak chłodnica jest na niej przeciek po lewej stronie gdzieś u dołu dziś nalałem do zbiorniczka płynu przejechałem kawałem zatrzymałem samochod na parkingu wracam a tam plama pod samochodem zara przy koncu zderzaka i sie lało no i co teraz zrobić Czy polecacie jakis płyn uszczelniający chłodnice. Jak znaleść tą dziurke jak ją wybadać jakiej jest wielkości co polecacie zrobić???
matyr - 14-08-2009, 11:46
a używałeś klimatyzacji? Zwróc na to uwagę, jak się jeździ z klimą, a potem postawi auto, to zawszę mała kałuża się robi koło zderzaka...
comer - 14-08-2009, 11:52
matyr napisał/a: | a używałeś klimatyzacji? Zwróc na to uwagę, jak się jeździ z klimą, a potem postawi auto, to zawszę mała kałuża się robi koło zderzaka... |
nie nie używałem akurat jak jechałem. To ewidentnie chłodnica po lewej stronie nawet macałem od spodu i mokra chłodnica w okolicach kranika
brodzky - 21-02-2010, 21:48
Witam
w dosc dziwny sposob znika mi plyn z chlodnicy i nie moglem dojsc w jaki sposob lecz wydaje mi sie ze to cieknaca pompa. Pytanie zasadnicze ile dam za wymiane bo jesli dobrze licze to 200zl wymiana + 300 napinacz + 200 nowy pasek + pompa.
Jak znika? Nic sie nie dzialo do zeszlego czwartku kiedy postawilem auto. All systems ok. W sobote jade, wskazowka w polowie skali a tu nawet zdziebko ciepla nie leci ani gaz sie nie wlaczyl. Zjechalem na Auchan. Weszlo 3l plynu. Po 20km jeszcze jakis literek. 30km dalej wszystko OK. Przegonilem troche gorny i dolny waz jest cieply czyli termostat dziala. Jakis tam stan w wyrownawczym. W ostatni czwartek zrobilem Kce-Wawa-Kce. Co prawda stanu nie sprawdzalem bo do srody bylo OK, zrobilem marny ale test na sprawnosc silnika (0-100 w granicach 10s czyli czyba dobrze i nie przegrzany). Wczroaj wieczorem jade do sklepu a tu znowu nie ma gazu nie ma grzania. Wracam na CPN (tym razem wskazowka wyszla nieco ponad 50%) i dokladnie tyle samo wlalem co poprzednio. Pojechalem do sklepu, wrocilem plyn jest, wyrownawczy pod korek. Wczoraj rano poszedlem sprawdzic. Wyrownawczy pusty, w chlodnicy troche brakuje. Dolalem i zostawilem. Nie pamietam czy wczoraj dolalem do wyrownawczego.
Teraz mam niepelna chlodnice ale widze plyn czyli ucieklo. Mam mokry korek od wlewu (troche rozlalem i jakos nie odparowalo) i mokra lape od silnika. Poswiecilem telefonem i wyglada na to ze nad miska, nad czujnikiem poziomu oleju mam mokro i caly czas powoli kapie. Byc moze rozlalem troche dolewajac do wyrownawczego ale by raczej do dzisiaj wieczor nie skapywalo. Odjechalem do tylu i zdjecia nie cyknalem bo bateria padla. Wzdluz paskow mam linie kropek w sniegu znaczy po tej sciane mi scieka a na tej scianie to chyba tylko pompa wody albo rozwalony blok. Nie wiem jak nisko jest pompa ale pasuje zeby uciekalo ponizej nagrzewnicy? Musi uciekac tak, ze mam pusty reduktor i nagrzewnice i jesli pompa jest wyzej to to nie to...
Odnosnie wymiany pompy to razem z rozrzadem miala byc wymieniona ale mechanik, ktorego tutaj niejednokrotnie chwalilem stwierdzil ze jest OK i nie wymienil wiec jak sie okaze ze to pompa to go rownie pieknie tutaj obsmaruje
Czy ktos moze potwierdzic ze to pompa albo dac jakis pomysl co to moze byc? Na goraco znikad nie paruje a jesli tak to nie moge dojrzec. Czy da sie jakos spojrzec na pompe metoda podworkowa? Przy okazji wg manuala chyba jest, ze trzeba wyjac wspomganie, sprezarke i lape silnika. Moze dlatego nie wymienil, ze za duzo grzebania a nie ze dobra?
ps. diagnoza z pompa wody tlumaczy to, ze za drugim razem brakowalo tyle samo plynu ale w zaden sposob nie tlumaczy czemu jeszcze spokojnie zeszly tydzien przejezdzilem. Teraz wole auta nie ruszac dalej jak do najblizszego warsztatu...
robertdg - 21-02-2010, 21:55
Pompa wodna montowana jest na rozrzadzie, jezeli z tamtej okolicy masz wycieki to mozliwe ze ona puszcza, ale najlepiej pasowałoby jeszcze dokladniej posprawdzać weze chłodnicze, etc.
brodzky - 21-02-2010, 23:57
Dzieki. Znalazlem trysunek przy opisie paska rozrzadu i wyglada na to ze siedzi w tym miejscu gdzie mam mokro. Pytanie moje jest nastepujace: czy moge wymienic sama pompe bez zmiany paska i napinacza? Jutro postaram sie jakos upewnic czy to pompa ale to najlepsza opcja a na pewno lepsza niz uszczelki pod glowicami/pekniety kanal wodny
robertdg - 22-02-2010, 00:11
brodzky, jeżeli na pasek rozrządu dostał się płyn chłodniczy to nie warto oszczedzac, jezeli rolki miales wymieniane to mozesz je oszczedzic jezeli niedawno wczesniej miales robiony rozrzad, ile, jak przebieg zrobiles na nowym rozrzadzie
Ponadto jak sie sciagnie osłony to bedzie wszystko widac czy cos jeszcze nadaje sie do wymiany
brodzky - 22-02-2010, 00:21
Jakies 25 tysi. Od maja/czerwca. Mialem caly komplet do wymiany ale pompy mi mechanik nie wymienil bo niby dobra... Wtedy bylem troche zly ze mi tej pompy nie wymienil ale teraz wsciekly jestem. Z drugiej strony do konca nie jestem pewien bo nie ma jednej plamy tylko takie cos jak odjechalem:
============
o ooo o o
= slad po kole prawym
o dziura w sniegu po kropelkach
Moze z pompy powinno w jednym miejscu kapac. Chociaz to kapie najpierw na jakas oslone a potem dopiero na snieg...
Znaczy sie jak pasek to i napinacz czyli 1kzl nie moj...
robertdg - 22-02-2010, 00:25
No niestety, ale trzeba zrobic to do rzeczy.
Hugo - 22-02-2010, 15:53
Pompa wody do wymiany napewno i po problemie.
brodzky - 02-03-2010, 21:11
Zrobione. Okazało się, że pan z Japan Service nie chciał się bawić w odkręcanie pompy wspomagania + łapa silnika żeby wymienić pompę. Tak więc miałem nowy rozrząd a nową pompę woziłem w bagażniku. W tym czasie stara się rozszczelniała i załatwiła mi przy okazji pasek. Tłumik drgań został stary ze względu na trudną sytuację materialną moją obecną... 400zł do kosztów posiadania i 2 tygodnie prawie bez auta
marcinspike - 03-03-2010, 10:53
Moim skromnym zdaniem to normalne że na ciepłym jest więcej płynu a na zimnym trochę mniej, z tego co wiem to ciecz zwiększa swoją objętość w zakresie temperatur od 4 do 100 stopni C.
|
|
|