To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Anonymous - 08-09-2009, 11:59

A gdzie kupic ten filtr firmy Ashika?
tomaszekk7 - 08-09-2009, 22:17

Bastek77 napisał/a:
A gdzie kupic ten filtr firmy Ashika?

Ja go kupiłem w Krakowie w skepie z częściami do Japończyków. W waszych okolicach też jest taki sklep nr.tel. 058 671-02-03. Nr.kat Filtra ASHIKA 21-MI-MI17 ( pasuje do OUTLANDERA). Kilka firm produkuje jeszcze filtry kabinowe: Corteco (OK.50 zŁ), Febi Bilstein, purflux, Filtron, Mann-Hummeln, Delphi.

Anonymous - 11-09-2009, 21:16

Dzięki za info, w Intercarsie itd nie mieli, ale jak się okazało mój filtr był ok, tylko go przedmuchali powietrzem i gra:)
Lindinho - 28-09-2009, 16:37

odnośnie przeglądów: dziś mój pierwszy, przebieg 9600 km: 63,00 czyszczenie układu hamulcowego (coś tam hałasowało na zimnym silniku, zobaczymy ja teraz), 109,80 diagnostyka MUT (ustawienie świateł dziennych i przestawienie przeglądu z 15 na 20 tys., chociaż za to nie powinni kasować), 252,00 przegląd, 44,05 filtr oleju, 206,91 filtr powietrza, 127,98 filtr przeciwpyłowy, 4,43 uszczelka korka miski, razem 808 zł, aha olej miałem swój Valvoline Synpower 5w40 oraz wymiana żarówek na HB Philips Premium (też miałem swoje). Ogólnie chyba nie najtaniej? :evil:
Luk - 28-09-2009, 16:59

Lindinho, dla mnie dyskusyjne:
- czyszczenie układu hamulcowego - powinno podlegać pod gwarancję, jak Ci hałasowało coś
- diagnostyka MUT - powinno być w cenie przeglądu.
- filtr powietrza i przeciwpyłkowy? Nie za wcześnie wymiana? (masz przejechane tylko 9600!)
Według MITCAR filtr przeciwpyłkowy wymieniają na drugim przeglądzie, a powietrza na trzecim (po 60000)! Na pierwszym tylko olej...
Zobacz sobie na www.mitcar.pl -> serwis -> przeglady/rezerwacja do serwisu (model: Lancer new)

PS. Ja wiem, że wymiana filtrów zależy od warunków w których były eksploatowane, ale wydaje mi się, że 10000km to trochę za wcześnie...

Lindinho - 28-09-2009, 17:11

Ogólnie też mam takie wrażenie, ale że nie jestem specjalistą, to nie dyskutowałem. Coś musieli wymienić, skoro klient przychodzi z własnym olejem. Za rok przyjrzę się uważnie, bo dziś skoro zapłaciłem, to chyba pozamiatane? Jeszcze tylko dwa przeglądy i niech spadają :evil:
Luk napisał/a:
- czyszczenie układu hamulcowego - powinno podlegać pod gwarancję, jak Ci hałasowało coś
- filtr powietrza i przeciwpyłkowy? Nie za wcześnie wymiana? (masz przejechane tylko 9600!)
Według MITCAR filtr przeciwpyłkowy wymieniają na drugim przeglądzie, a powietrza na trzecim (po 60000)! Na pierwszym tylko olej...
Zobacz sobie na www.mitcar.pl -> serwis -> przeglady/rezerwacja do serwisu (model: Lancer new)

PS. Ja wiem, że wymiana filtrów zależy od warunków w których były eksploatowane, ale wydaje mi się, że 10000km to trochę za wcześnie...

Uwex - 28-09-2009, 18:06

Lindinho - cena za filtr powietrza z kosmosu !
Anonymous - 28-09-2009, 18:25

Luk napisał/a:

Z ciakwosci zajrzalem w ksiazke i wymiany filtrow ppylowego i powietrza jest co 20kkm.

Pozdr
AK

tomekrvf - 28-09-2009, 19:01

dwakola napisał/a:
Z ciakwosci zajrzalem w ksiazke i wymiany filtrow ppylowego i powietrza jest co 20kkm.

Sprawdź jeszcze raz. Zalecana wymiana filtra kabiny to 40kkm/2 lata. Tutaj rozsądek jednak podpowiada żeby robić to co rok. Filtr powietrza wymienia się po 3 latach lub 60kkm. Oczywiście jesli dojedzie do takiego przebiegu.

Anonymous - 28-09-2009, 19:11

Nieźle skasowali, ja miałem wszystkie czynności w cenie przeglądu, łącznie z czyszczeniem hamulców, smarowaniem zamków, kompem, filtry tylko przedmuchali bo były ok, ale co serwis to obyczaj jak widać :?
Anonymous - 28-09-2009, 21:57

tomekrvf napisał/a:
dwakola napisał/a:

Sprawdź jeszcze raz. Zalecana wymiana filtra kabiny to 40kkm/2 lata. Tutaj rozsądek jednak podpowiada żeby robić to co rok. Filtr powietrza wymienia się po 3 latach lub 60kkm. Oczywiście jesli dojedzie do takiego przebiegu.

MEaCulpa.... Patrzylem na Colta ;-)

JEst tak jak piszesz, jutro zadzwoni i pogonie dlaczego chcieli mnie naciagnac...

Pozdr
AK

Luk - 28-09-2009, 23:15

dwakola napisał/a:
jutro zadzwoni i pogonie dlaczego chcieli mnie naciagnac

A w którym serwisie tak Cię naciągnąć chcieli? Pytam, bo mi się też przegląd zbliża.

Bastek77, ile kosztował ten przegląd w którym miałeś wszystko w cenie?

Anonymous - 29-09-2009, 09:35

Tam gdzie kupilem, czyli AutoGT.
Dostalem taka wycene przegladu po 20kkm:

Koszt robocizny 425pln,
filtr oleju 51.19pln,
filtr powietrza 84pln,
filtr przeciw pyłkowy 128pln,
olej silnikowy 68pln za 1L.

Lacznie daje mi to: 980.59.

Wg ksiazki nie powinno byc filtru powietrza i ppylkowego.
Zakladajac ze wleje swoj olej to de facto robociazna jest dosc wysoka.

Pozdr
AK

[ Dodano: 29-09-2009, 09:44 ]
Trik napisał/a:
Za przegląd z odsyfianiem klimy na 20K wyszło mi coś 1070PLN robocizna+ oleum, filtr, śpray pianka do przewodow klimatyzacji. filtr przeciwpyłkowy z wunglem aktywnym, bo fabryczny jest bez, ok140, filtr powietrza ok 120. bez klocków hamulcowych.

Dlaczego wymieniales filtr powietrza ?

I skad brales filtr ppylkowy ? I czemu go tez wymieniales ? Wg ksiazki powinno byc po 40kkm..

Pozdr
AK

jaca71 - 29-09-2009, 10:07

dwakola napisał/a:

I skad brales filtr ppylkowy ? I czemu go tez wymieniales ? Wg ksiazki powinno byc po 40kkm..

Żyjąc w Krakowie ja tez będę filtr przewciwpyłkowy wymieniał co roku przed jesienią, przetestowane na kilku samochodach. jeśli się tego nie zrobi przednia szyba jest nie do opanowania - cały czas nawiew 3 lub 4 (w samochodach gdzie były jeszcze biegi)...

Trik - 29-09-2009, 11:17

dwakola napisał/a:

filtr powietrza wymieniłem tylko dla tego że zdarza mi sie często jeździć polnymi i lesnymi drogami.
Filtr p. pyłkowy pierwszy był zwykły papierowy i raz go przewiałem przed wymianą w ok 10kkm z tych samych powodów co w/w. Kupiłem nowy filtr w ASO bo zamienników w tym czasie jescze brakowało (01-09). Do tego jestem drugim właścicielem auta, które wcześniej było samochodem testowym. Mimo ciepłych słów ze strony sprzedawcy wolałem dmuchnąć na zimne. olej też wymieniam co 10kkm bo zbyt wiele kilometrów (70%) robie w miescie.
Gdyby warunki na naszych drogach były cacy, to wymiany były by rzadsze :mrgreen: i wówczas można by stosować się do zapisów w książkach.