To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Nakrętki - śruby zabezpieczające koła samochodu

plbarti - 16-05-2009, 21:29

też będę się borykał z tym problemem , do poprzedniego auta miałem śruby McGard ok 150 zł- ale dopóki auto nie stoi na placu to nie chcę zapeszać :)
Trik - 16-05-2009, 22:02

Przejżyj ten temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32201

Bojar - 17-05-2009, 08:32

Ja mam oryginalne nakrętki ze stożkiem do alusów Mitsubishi
Jako zabezpieczenie dokupiłem McGuard za 100pln w Norauto i gitara :)

Trik - 17-05-2009, 10:25

apikus napisał/a:
A mi się wydaje, że ja mam nakrętki ze stożkiem do oryginalnych alufelg 16'' Mitsubishi. Albo mi zamienili przy zmianie kół na zimowe. Ostatnio patrzyłem do nakrętek i było coś takiego: Nakrętka sześciokątna, podkładka, ale nie zdejmowalna i stożek pod nią, a właściwie to coś zaokrąglonego. Może tak być?

Czyli masz plaskie, na pewno orginalne nakrętki na orginalnych felgach są z podkładką (czyli płaskie). Mam zabezpieczające nakrętki 17mm ze stożkiem (bez podkładki), , na orginalnych felgach Mitsu i niestety już dwukrotnie panowie w ASO zwrócił mi na to uwagę.
http://www.mcgard.com/App...b1MC%2bkg%3d%3d

mobista - 17-05-2009, 23:29

Czyli jednym słowem mają być takie:
http://www.moto.allegro.p...mitsubishi.html

???

[ Dodano: 22-05-2009, 11:29 ]
Odpowie ktoś na moje pytanie ;D?

Luk - 20-08-2009, 12:06

Odświeżam watek, bo właśnie zakupiłem śruby McGard w serwisie (MITCAR).
Cena 142 zł brutto, czyli tyle co na Allegro :D Czyli potaniało, bo ktoś kiedyś pisał o 200 zł.
I dali jeszcze saszetkę na tę przejściówkę coby ją dołączyć do klucza i nie zgubić.
A zakup powodowany był tym, że koleżance z roboty Toyotę w nocy postawili na cegłach :)

skostrze - 12-10-2010, 14:19

Witam, odświeżę trochę temat. Mnie zaintrygowały informacje na temat nakrętek ze stożkiem i bez. Ja kupiłem w Norauto McGard i specjalnie mówiłem że mają być do Lancer X i dostałem ze stożkiem. Czy ma to jakieś znaczenie? Na allegro widziałem z opisem w treści że są do Lancera jedne i drugie.
olosoft - 12-10-2010, 14:55

skostrze napisał/a:
Witam, odświeżę trochę temat. Mnie zaintrygowały informacje na temat nakrętek ze stożkiem i bez. Ja kupiłem w Norauto McGard i specjalnie mówiłem że mają być do Lancer X i dostałem ze stożkiem. Czy ma to jakieś znaczenie? Na allegro widziałem z opisem w treści że są do Lancera jedne i drugie.

Zależy jakie masz felgi. Oryginalne 16" i 18" sprzedawane w Polsce mają płaską nakrętkę z podkładką. Jak nie jesteś pewien albo masz felgi innego producenta to odkręć 1 nakrętkę i wtedy zobaczysz. Ja osobiście używam 2 zestawów McGard (płaskiego i na stożek bo mam 2 zestawy kół na lato i zimę z rożnym montażem).

skostrze - 12-10-2010, 15:17

Mam oryginalne alu 16". Odkręcając oryginalną śrubę była ona płaska. Przejechałem już jakieś 10tys kilometrów czy w przypadku złej nakrętki mogło coś się odkształcić?
olosoft - 12-10-2010, 15:24

skostrze napisał/a:
Mam oryginalne alu 16". Odkręcając oryginalną śrubę była ona płaska. Przejechałem już jakieś 10tys kilometrów czy w przypadku złej nakrętki mogło coś się odkształcić?

Jeżeli użyjesz niewłaściwej nakrętki zabezpieczającej to możesz uszkodzić felgę i/lub szpilkę. Koła raczej nie zgubisz bo trzymają je jeszcze 4 nakrętki ale ja bym nie ryzykował jazdy z czymś takim.

McGard part number: 21156 do felg 'płaskich'
McGard part number: 24195 do felg na 60st stożek.
http://wheellockkeys.com/...he_fahrzeug.php

skostrze - 12-10-2010, 15:33

olosoft napisał/a:
Jeżeli użyjesz niewłaściwej nakrętki zabezpieczającej to możesz uszkodzić felgę i/lub szpilkę. Koła raczej nie zgubisz bo trzymają je jeszcze 4 nakrętki ale ja bym nie ryzykował jazdy z czymś takim.

OK dzięki za info, jadę zatem dzisiaj zakupić nowe :(

krzychu - 12-10-2010, 23:55

Znaczy oryginalne nakrętki są dość uniwersalne i o ile do stalówek średnio pasują to do alusów na stożek nawet nieźle. Porównywałem to z nakrętkami do alusów na stożek i sam stożek jest bardzo podobny. Więcej by nie przylegało do felgi (więc na zimę jeżdżę na alusach na stożek przykręconych oryginalnymi nakrętkami)

Odwrotna sytuacja jest chyba bardzie niebezpieczna (wkręcenie stożka do oryginalnej) ponieważ ta nakrętka będzie mniejszą powierzchnią trzymać a do tego felga na płaskie nie ma wzmocnienia chyba stalowego na stożek (przez co możemy osłabić felgę tak przykręcając).

Ps. ten kto wymyślił felgi aluminiowe na stożek chyba był nie do końca normalny :P

olosoft - 13-10-2010, 08:01

Oryginalne nakrętki mają taki krótki stożek ale to po to żeby dało się doraźnie założyć koło dojazdowe z felgą stalową. W moim przekonaniu nie nadają się one do codziennej jazdy z alu na 60st stożek. Dlatego też ważne jest żeby oprócz nasadki do zabezpieczenia mieć ze sobą oryginalną nakrętkę bo np. McGard 21156 nie powinno się przykręcać zapasu ze względu na brak ścięcia właśnie.
fargo - 16-10-2010, 11:57

Ja kupowałem do stalówek takie nakrętki
Są 2 wielkości i te mniejsze lepiej pasowały do stożka felgi.

Specjal - 03-11-2010, 14:42

Witam. Mam pytanko: jaki jest rozmiar nakrętki "pod klucz" w oryginalnych alu Mitsubishi? Czy jest to standardowo jak dla M12 - 19ka, czy też może 21 (wątpię by 17, niemniej nie wykluczam)?