To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe Lancera.

Anonymous - 18-05-2009, 11:07

Bartek napisał/a:
Elektronikę załatwił przypięty pod maską komplet - komputer+ wiązka do silnika
A co by było gdyby nie mogli podnieść maski? Wywazaliby łomem maskę? Hipotetycznie można otwieranie przedniej maski zrobić w innym miejscu) mi wpadł do głowy pewien pomysł ale nie chciałbym go opisywać na forum. :wink:
mazin - 19-05-2009, 01:03

Multilock:
http://www.youtube.com/watch?v=W9Ebqx6XQiY

and.lukas - 19-05-2009, 01:58

Są specjalne blokady maski- otwierane z znanego tylko właścicielowi miejsca.

A dobrze zamontowane "odcięcie" to bardzo skuteczna broń przeciw średnio zaawansowanym złodziejom, bo na tych- zawodowców to nie zawsze jakiekolwiek zabezpieczenie pomoże. Odradzam prymitywne wcinki tuz przy stacyjce w rozrusznik, w "15"-tkę po zapłonie itd.- Tak wykonane zabezpieczenie ( a niestety to 50% przypadków)odblokować można w dwie minuty.
Zamontowałem już wiele takich "patentów" i moge powiedziec, że NAJWAŻNIEJSZE jest nie co się zamontuje tylko jak...
Odciecie musi byc proste w obsłudze, samouzbrajające się po wyłączeniu silnika/otwarciu drzwi, wpięte w niewidoczny sposób w oryginalną wiązkę kablową , zaizolowane w oryginalny sposób (ten sam rodzaj taśmy itp) i co najważniejsze musi posiadać awaryjne obejście - w razie awarii.
Na tych zasadach wykonałem wiele zabezpieczen, a niektóre działają juz ponad 10 lat i czasem elektrycy nie byli w stanie znaleźć odcięcia , gdy właściciel zapomniał o obejściu...

bastek - 19-05-2009, 22:20

witam
jakoś do mnie bardziej przemawia zabezpieczenie mechaniczne, więc zamiast alarmu dostałem (ASO Lublin-Parexbud)
dla "fachowca" zapewne każde zapezpieczenie standardowo montowane jest kwestią sekund czy minuty
poza tym AC. i garaż.

piomic - 19-05-2009, 22:30

bastek1 napisał/a:
i garaż
Znajomemu parę lat temu z garażu wzięli. Nie pod blokiem, nie na podwórku. Garaż ma w piwnicy domu. Był w domu, wszystko widział. Lufę wycelowaną w okno też.
gzesiolek - 19-05-2009, 23:16

Tescia za to chcieli wysadzic z jego terenowki... nie wiedzieli ze jest zapalonym mysliwym i ze zwykle zapomina wyladowac "sprzecik" z bryki i jak zobaczyli dwa "tunele" dubeltowki to tylko sie za nimi zadymilo...
Czasem naprawde uwazam ze posiadanie broni nie bylo by az takim zlym pomyslem ;)

ale ogolnie jestem pacyfista ;)

PS. sorki za powyzszy OT.

Co do multilocka to znajac ASO ja jestem nastawiony sceptycznie co do ich odbioru takich ingerencji. Najlepiej wyslac oficjalne zapytanie do MMC opodanie listy punktow, które sa uprawnione do takiego montazu. I tak pewnie zleja klienta jak maja czesto w zwyczaju i odesla do ASO, no ale sprobowac warto.

Uwex - 20-05-2009, 09:00

Jako , że temat wątku brzmi : "Montaż Multilock`a ..... " , to napiszę , że montaż w firmie posiadającej autoryzację na niego i dającej certyfikat nie może powodować problemów z gwarancją ! Nie mówiąc już o tym , że taka firma zrobi to lepiej niż ASO .
mazin - 20-05-2009, 16:41

Uwex napisał/a:
Jako , że temat wątku brzmi : "Montaż Multilock`a ..... " , to napiszę , że montaż w firmie posiadającej autoryzację na niego i dającej certyfikat nie może powodować problemów z gwarancją ! Nie mówiąc już o tym , że taka firma zrobi to lepiej niż ASO .

Teoretycznie nie i w każdym innym kraju też nie - ale jak znam nasze realia, to jeśli pojawiłby się jakikolwiek problem np. ze skrzynią, ASO miałoby idealną wymówkę do zwalenia winy na montaż multilocka.

Me-Tsu - 21-05-2009, 11:44

Witam wszystkich nawroconych na Mitsu :)

Moj pierwszy post a Misia odbiera juz za kilka dni. :D
Widzialem posty o kradziezach ,a nie ufam zabezpieczeniom fabrycznym za grosz.
Czy zainstalowanie prostego odciecia (nie w ASO) spowoduje utrate gwarancji? Jesli tak to czy tylko na poszczegolne podzespoly czy na cale auto?

Z gory dzieki za odpowiedz! :)

roobku - 21-05-2009, 12:08

Me-Tsu napisał/a:

Moj pierwszy post a Misia odbiera juz za kilka dni. :D
Widzialem posty o kradziezach ,a nie ufam zabezpieczeniom fabrycznym za grosz.
Czy zainstalowanie prostego odciecia (nie w ASO) spowoduje utrate gwarancji? Jesli tak to czy tylko na poszczegolne podzespoly czy na cale auto?

Z gory dzieki za odpowiedz! :)

a czemu takiego odcięcia nie może Ci zrobic ASO, mnie przy kupnie auta proponowali jako dodatkowe zabezpieczenie oprócz alarmu, mogłem sobie wybrać co odciąć i gdzie ukryć wyłącznik

Me-Tsu - 22-05-2009, 11:39

[quote="roobku"]
Me-Tsu napisał/a:

a czemu takiego odcięcia nie może Ci zrobic ASO, mnie przy kupnie auta proponowali jako dodatkowe zabezpieczenie oprócz alarmu, mogłem sobie wybrać co odciąć i gdzie ukryć wyłącznik

Mam zaprzyjaznionego specjaliste od alarmow, ktory od 20 lat projektuje, (kiedys produkowal), i instaluje zabezpieczenia. Jest naprawde dobry. A panowie z ASO, gdy im powiem gdzie maja odcinke zrobic, moga zawsze zatelefonowac do "zaprzyjaznionych" i sie wiedza podzielic. Wtedy takie zabezpieczenie, wraz z fabrycznym jest zadnym zabezpieczeniem.

Nadal jednak pozostaje pytanie otwarte: jesli zorbie odcinke poza ASO, czy trace gwarancje. I jesli tak to czy na cale auto czy poszczegolne podzespoly. I jakie sa tego generalnie konsekwencje.

Maial juz ktos z was w tym temacie problemy z ASO?

bb77 - 27-07-2009, 09:18

dwakola napisał/a:
bb77 napisał/a:
dwakola napisał/a:
O kurka, lekko slabo...
To mnie lekko zdolowales...

A moze jakies szczegoly, ktore moga pomoc ustrzec sie na przyszlosc ?

Pozdr
AK

W restauracji, z kieszeni kurtki. Niestety nauczka na przyszłość...trzeba mieć się na baczności, tym bardziej, że w Warszawie ukradli już od początku roku kilkanaście aut w podobny sposób...
A w grudniu ukradli mi Corolke spod bloku, Lancerem nacieszyłem się 3 tygodnie.. :(

http://miasta.gazeta.pl/w...amochodow_.html

Wyglada na typa co mogl Twoj zwinac..

Tak, to ten sam koles, zlapali tez jego kumpla.
Sprawa ciągnęła sie ponad 7 miesięcy, ale w końcu odzyskałem kasę od ubezpieczyciela :)
Ale niestety moje przygoda z Lancerem się zakończyła, przesiadłem się na Focusa...:(

Tercel - 27-07-2009, 10:36

pfx napisał/a:
zabezpieczenie o którym piszesz jest po pierwsze - nielegalne (antynapad)
po drugie - spowoduje utratę gwarancji - jeśli auto z USA - to nie problem bo jej nie ma.
Ja nie robię antynapadu ty;lko inną odcinkę.
(idzie na PRiV),

Czemu nielegalny antynapad ? W mojej megance ASO zainstalowało antynapad przed odbiorem z salonu.
Pozdrawiam

Anonymous - 21-08-2009, 08:54

No i ja sie zdecydowalem i zakladam odciecie, jeszcze nie wiem co, bo nie bede robil sam.
Tylko w zakladzie specjalizujacym sie w alarmach... i z renoma.

A co mnie sklonilo ??

Wczoraj podchodze do auta pod praca.. Niewiadomo skad wyroslo
dwoch panow pokazali blachy, przedstawili sie ze sa z komendy kryminalnej
dzielnicy xxxx, i poprosili o dokumenty auta itp.

Powiedzieli ze przedwczoraj tylko w tej dzielnicy zginely 2 lancerki,
co oznaczaloby ze poprzednia informacja ze ok 10 na cala stolice
nie wydaje sie taka mocno przesadzona...

Pozdr
AK

Odi - 21-08-2009, 14:56

Witam

Niestety jestem jedną z ofiar środowych kradzieży :( Auto ukradzione na Woli w Warszawie z ulicy pod domem. Z relacji sąsiadów wynika że auto zwinęli między 21 a 21.30. Na komendzie dowiedziałem się, że to drugi lancer ukradziony tego dnia :evil:
W razie gdyby ktoś zauważył: czarny Lancer sedan 1.8 Intense. Znaki szczególe to zarysowany przedni zderzak po prawej stronie i lewe tylne nadkole.
Niestety moja przygoda z Lancerem się zakończyła...