[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System mocowania fotelików dziecięcych - ISOFIX
bastek - 04-02-2012, 06:49
mobilny, znaczy mogę umieścić z tyłu/przodu(jak konieczność), na srodku
isofix ma 1 wadę, co wyszło mi w tym roku. nie da się fotelika ustawić na samym brzegu, czyli jak ma 3 osoby jechać z tyłu, to baaaaaardzo ciasno (aczkolwiek 2 foteliki - z fixem i poddupnik z oparciem bez fixa, plus moja zona - dojechalośmy do Niemiec.)
potem wyjazd do Włoch - 3 dzieci z tyłu - rozłącvzyłem isofix, bo 3 foteliki nie weszłyby. ten z iso-fixem poszedł pod same drzwi, i dwa poddupniki z oparciem weszły
PaczekDNA - 05-02-2012, 16:06
A propo czystości siedzeń, czy ktoś z was ściągał oryginalne pokrowce i je prał? Czy założenie ich z powrotem nie graniczy z cudem lub jest związane z ciężką pracą? Trochę się boje, że po wypraniu np. się skurczą.
mkm - 05-02-2012, 16:21
PaczekDNA, jeżeli będziesz to robił sam pierwszy raz w życiu to nie polecam.
Nie ściągałem w Lancerze, ale ściągałem w starych Coltach i bez dużej ilości samozaparcia, cierpliwości i siły spokoju jak ktos nie jest tapicerem - nie polecam.
To nie jest tak, że materiał jest naciągnięty na gąbkę... on jest do niej przemyślnie mocowany... w Colcie metalowe pręty wtopione w gąbkę do których metalowymi "kółkami" co kilka centymetrów przytwierdzone są druty wszyte w pokrowiec...
Jak masz mocno wybrudzony fotel to podjedź na myjnię gdzie piorą tapicerki.
Wypiorą bardzo ładnie - będzie nówka.
Wygodniej i szybciej.
Trik - 05-02-2012, 19:34
PaczekDNA napisał/a: | A propo czystości siedzeń, czy ktoś z was ściągał oryginalne pokrowce i je prał? Czy założenie ich z powrotem nie graniczy z cudem lub jest związane z ciężką pracą? Trochę się boje, że po wypraniu np. się skurczą |
A weź i se wyszarp tylną kanapę to się dowiesz. Tapicerka jest na klamrach tapicerskich. Nie życzę nikomu, bez przygotowania, zakładać jej na nowo. Lepiej sobie wytargać całe elementy na zewnątrz latem i wyprać w jakimś zakładziku.
tyku - 29-05-2012, 17:35
Proszę mi powiedzieć jak zdemontować tylne siedzisko w sportback ?
Trik - 29-05-2012, 18:14
Siedzisko i boczki obarcia demontujesz podobnie jak w sedanie, same oparcia możliwe że trochę inaczej z racji zawiasu.
Siedzisko szarpiesz w górę, trzymając mniej więcej na środku nazwę to strefy siedzącego. Zapierasz sie paluchami i ziuuu do góry.
Po zdjęciu siedziska odslonią Ci sie śruby zawiasów i śruby boczków. Śruby boczków odkręcasz i popychasz jakies 3 -5 cm tapicerkę w górę wzdłóż nadkola, do którego jest zamocowana. Boczek ma haczyk od spodu, który zaczepiony jest o stalowe ucho na nadkolu.
wacky007 - 13-02-2017, 22:28 Temat postu: Montaż systemu Isofix Witam Mitsumaniaków
W związku z zbliżającym się powiększeniem rodziny zacząłem się zastanawiać nad montażem systemu Isofix w Lancerze. Czy ktoś z Was korzystał z usług jakiejś firmy, ma jakieś doświadczenia, rady, zna koszty, poleca firmy itd itp?
Będę dzwięczny za all info
P.S. Sprawdzałem poprzez opcje szukaj i nie znalazłem tematu podobnego, jeśli takowy istnieje plz o info.
apikus - 14-02-2017, 08:08
wacky007 napisał/a: | nad montażem systemu Isofix w Lancerze |
Jaką masz wersję, że nie masz tych mocowań fabrycznie?
lichy - 14-02-2017, 12:07
Dziwne, żeby Lancer nie miał ISOfixa
...chyba, że masz wersję z jakiegoś mocno egzotycznego kraju, to może i nie ma...
...a może chcesz mocować na przednim siedzeniu?
wacky007 - 16-02-2017, 23:05
Troche mnie zadziwiliście, że Lancer powinien mieć to w standardzie. Auto kupione w 2014 roku w salonie, nowe. Konfiguracja zawierała możliwość isofixa ale w dodatkowym płatnym pakiecie, na który się nie zdecydowałem.
Wersja: Invite 1.8 Sedan 2014 rok.
Czy w takim razie powinienem to reklamować w Mitsubishi Polska, że autoryzowany salon nie zamontował mi wyposażenia standardowego?
lichy - 17-02-2017, 01:45
Do niedawna miałem Lancera sedana z 2010 roku w wersji wyposażenia Inform, a więc najbiedniejszej i tam uchwyty ISOfix były. Dla tego dziwi mnie, że w wersji Invite i to z nowszego rocznika mogłoby nie być.
Idź do auta, wsadź palec pomiędzy siedzisko, a oparcie (powinny być takie nacięcia w tapicerce) i spróbuj namierzyć uchwyty.
Na pewno nie montowali tego u dealera, tylko w fabryce.
Arczi89 - 17-02-2017, 07:16
Ja w informie też mialem
lobuzek - 17-02-2017, 09:13
Ja mam Invite 2013 (MY 2014) i isofixy są. Dziwne, bo w Polsce to był standard, no chyba że kupiłeś gdzieś za granicą.
apikus - 17-02-2017, 09:43
wacky007 napisał/a: | Konfiguracja zawierała możliwość isofixa ale w dodatkowym płatnym pakiecie, na który się nie zdecydowałem. |
Może to był tylko fotelik. Mocowania muszą być
lurek - 17-02-2017, 11:26
apikus napisał/a: | wacky007 napisał/a: | Konfiguracja zawierała możliwość isofixa ale w dodatkowym płatnym pakiecie, na który się nie zdecydowałem. |
Może to był tylko fotelik. Mocowania muszą być |
Dokładnie, kolega może pomylił mocowanie isofix z bazą isofix jaką oferują niektórzy producenci (np. Maxi cosi przy nosidełkach)
|
|
|