To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5TD] R/D LOCK - Blokada Tylnego Mostu

piotr277 - 21-05-2014, 19:07

Blokadę tylnego mostu można włączyć tylko kiedy włączona jest blokada centralnego mechanizmu różnicowego międzyosiowego, czyli 4HLc i 4LLc. Przy załączonej blokadzie tylnego mostu i "przerzuceniu" na 4H, blokada powinna się rozłączyć.
Wave - 24-05-2014, 12:24

Doraźnie wypiąłem bezpiecznik układu Super Select. Napęd 4WD działa, blokada międzymostowa i reduktor także. "Pozbyłem" się blokady tylnego mostu i kontrolek napędów na konsoli. Ale będę dalej drążył temat, żeby całość działała jak trzeba.
Leonr2 - 05-12-2014, 08:00

Dzień dobry
Odświeżę temat, a mianowicie w moim pajero II krótkim pompka non stop pompuje, a blokada nie załącza się :? Delikatnie ucieka powietrze przez odpowietrzenie.
Może być walnięta "poduszka w moście"?, wyczytałem gdzieś, że jak poduszka padnie to nie dostanę jej w serwisie.
Przyglądałem się schematowi tylnego mostu na tej ruskiej stronie i nie wiem gdzie ona jest
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=220

może ktoś wie w którym miejscu na schemacie znajduje się owa poduszka i podpowie mi.
Z góry dziękuję.

[ Dodano: 07-12-2014, 10:59 ]
Widzę, że nikt nie wie jak wygląda ta poduszka od załączania blokady. :cry:
A może ktoś mi powie czy istnieje jakaś opcja naprawy tego mechanizmu (w razie uszkodzenia tej poduszki)? Czy jedynym słusznym posunięciem jest wymiana mostu?

starszyziutek - 16-12-2014, 11:27

Witam. Tylny most masz napewno sprawny, puszka znajduje się w tylnym lewym nadkolu,
możesz mieć uszkodzony sam przycisk blokady,. spróbuj odpiąć i zobaczyć co sie bedzzie działo. blokadę włączasię i wyłącza dając masę na jednego z pinów tej czarnej puszki tj 1 i 9
nie pamiętam który włącza , a ktury wyłącza. do załączenia potrzebna jest również masa na pinie 5 z blokady CD. masa na pinie 8 sygnalizuje załączenie blokady (żarówka przestaje migać a zaczyna świecić).

n_bart - 16-12-2014, 18:27

Leonr2 napisał/a:
Dzień dobry
Odświeżę temat, a mianowicie w moim pajero II krótkim pompka non stop pompuje, a blokada nie załącza się :? Delikatnie ucieka powietrze przez odpowietrzenie.
Może być walnięta "poduszka w moście"?, wyczytałem gdzieś, że jak poduszka padnie to nie dostanę jej w serwisie.
Przyglądałem się schematowi tylnego mostu na tej ruskiej stronie i nie wiem gdzie ona jest

może ktoś wie w którym miejscu na schemacie znajduje się owa poduszka i podpowie mi.
Z góry dziękuję.

[ Dodano: 07-12-2014, 10:59 ]
Widzę, że nikt nie wie jak wygląda ta poduszka od załączania blokady. :cry:
A może ktoś mi powie czy istnieje jakaś opcja naprawy tego mechanizmu (w razie uszkodzenia tej poduszki)? Czy jedynym słusznym posunięciem jest wymiana mostu?

Cześć. Sorki że tak późno.
Przyglądałem się temu i na pierwszej www w zakładce nr 4 nr części 34022 to jest siłownik blokady (poduszka)

Leonr2 - 16-12-2014, 19:32

;) spoko, liczy się chęć i "czynna" pomoc, dziękuję za informację. Może wymieniałeś tą poduszkę?
n_bart - 16-12-2014, 21:49

Leonr2 napisał/a:
;) spoko, liczy się chęć i "czynna" pomoc, dziękuję za informację. Może wymieniałeś tą poduszkę?

Ja nie, ale zapytaj Zbyszka.

Leonr2 - 23-01-2015, 23:12

pozwólcie, że pociągnę temat dalej.
Otóż, jak już wcześniej pisałem, przestała działać mi blokada tylnego mostu, pogodziłem sie z tym, że puściła poduszka w moście.
Po przejechaniu ok 800 km zauważyłem dość duży wyciek oleju z tylnego mostu, i tu ciekawostka - olej ucieka przez krótką rurkę wchodzącą do mostu od blokady (pękła przy sprawdzaniu problemu z blokadą)
a teraz hit -blokada mostu zadziałała
Czekam teraz na tę rureczkę, zamówiłem w serwisie, wymienię i zobaczymy co dalej.

xlunaticx - 21-07-2015, 10:25

Blokada może sie nie załączyc przez czujnik poniewz one koroduja i w gruszce potrzymuja poduszke. Bo sama poduszka w sobie nie powinna sie zepsuc nie ma co ja tam zniszczyc. Najlepiej blokade zrobic po ominieciu czujników i na krótko wtedy działa kiedy my chcemy nawet bez przedniego napedu. Ja tak mam i jest spokój.