Pajero II - [2.5TD] R/D LOCK - Blokada Tylnego Mostu
piotr277 - 21-05-2014, 19:07
Blokadę tylnego mostu można włączyć tylko kiedy włączona jest blokada centralnego mechanizmu różnicowego międzyosiowego, czyli 4HLc i 4LLc. Przy załączonej blokadzie tylnego mostu i "przerzuceniu" na 4H, blokada powinna się rozłączyć.
Wave - 24-05-2014, 12:24
Doraźnie wypiąłem bezpiecznik układu Super Select. Napęd 4WD działa, blokada międzymostowa i reduktor także. "Pozbyłem" się blokady tylnego mostu i kontrolek napędów na konsoli. Ale będę dalej drążył temat, żeby całość działała jak trzeba.
Leonr2 - 05-12-2014, 08:00
Dzień dobry
Odświeżę temat, a mianowicie w moim pajero II krótkim pompka non stop pompuje, a blokada nie załącza się Delikatnie ucieka powietrze przez odpowietrzenie.
Może być walnięta "poduszka w moście"?, wyczytałem gdzieś, że jak poduszka padnie to nie dostanę jej w serwisie.
Przyglądałem się schematowi tylnego mostu na tej ruskiej stronie i nie wiem gdzie ona jest
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=220
może ktoś wie w którym miejscu na schemacie znajduje się owa poduszka i podpowie mi.
Z góry dziękuję.
[ Dodano: 07-12-2014, 10:59 ]
Widzę, że nikt nie wie jak wygląda ta poduszka od załączania blokady.
A może ktoś mi powie czy istnieje jakaś opcja naprawy tego mechanizmu (w razie uszkodzenia tej poduszki)? Czy jedynym słusznym posunięciem jest wymiana mostu?
starszyziutek - 16-12-2014, 11:27
Witam. Tylny most masz napewno sprawny, puszka znajduje się w tylnym lewym nadkolu,
możesz mieć uszkodzony sam przycisk blokady,. spróbuj odpiąć i zobaczyć co sie bedzzie działo. blokadę włączasię i wyłącza dając masę na jednego z pinów tej czarnej puszki tj 1 i 9
nie pamiętam który włącza , a ktury wyłącza. do załączenia potrzebna jest również masa na pinie 5 z blokady CD. masa na pinie 8 sygnalizuje załączenie blokady (żarówka przestaje migać a zaczyna świecić).
n_bart - 16-12-2014, 18:27
Leonr2 napisał/a: | Dzień dobry
Odświeżę temat, a mianowicie w moim pajero II krótkim pompka non stop pompuje, a blokada nie załącza się Delikatnie ucieka powietrze przez odpowietrzenie.
Może być walnięta "poduszka w moście"?, wyczytałem gdzieś, że jak poduszka padnie to nie dostanę jej w serwisie.
Przyglądałem się schematowi tylnego mostu na tej ruskiej stronie i nie wiem gdzie ona jest
może ktoś wie w którym miejscu na schemacie znajduje się owa poduszka i podpowie mi.
Z góry dziękuję.
[ Dodano: 07-12-2014, 10:59 ]
Widzę, że nikt nie wie jak wygląda ta poduszka od załączania blokady.
A może ktoś mi powie czy istnieje jakaś opcja naprawy tego mechanizmu (w razie uszkodzenia tej poduszki)? Czy jedynym słusznym posunięciem jest wymiana mostu? |
Cześć. Sorki że tak późno.
Przyglądałem się temu i na pierwszej www w zakładce nr 4 nr części 34022 to jest siłownik blokady (poduszka)
Leonr2 - 16-12-2014, 19:32
spoko, liczy się chęć i "czynna" pomoc, dziękuję za informację. Może wymieniałeś tą poduszkę?
n_bart - 16-12-2014, 21:49
Leonr2 napisał/a: | ;) spoko, liczy się chęć i "czynna" pomoc, dziękuję za informację. Może wymieniałeś tą poduszkę? |
Ja nie, ale zapytaj Zbyszka.
Leonr2 - 23-01-2015, 23:12
pozwólcie, że pociągnę temat dalej.
Otóż, jak już wcześniej pisałem, przestała działać mi blokada tylnego mostu, pogodziłem sie z tym, że puściła poduszka w moście.
Po przejechaniu ok 800 km zauważyłem dość duży wyciek oleju z tylnego mostu, i tu ciekawostka - olej ucieka przez krótką rurkę wchodzącą do mostu od blokady (pękła przy sprawdzaniu problemu z blokadą)
a teraz hit -blokada mostu zadziałała
Czekam teraz na tę rureczkę, zamówiłem w serwisie, wymienię i zobaczymy co dalej.
xlunaticx - 21-07-2015, 10:25
Blokada może sie nie załączyc przez czujnik poniewz one koroduja i w gruszce potrzymuja poduszke. Bo sama poduszka w sobie nie powinna sie zepsuc nie ma co ja tam zniszczyc. Najlepiej blokade zrobic po ominieciu czujników i na krótko wtedy działa kiedy my chcemy nawet bez przedniego napedu. Ja tak mam i jest spokój.
|
|
|