To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja

roch_27 - 05-09-2008, 07:43

Marti napisał/a:
Rurka jest czarna
:shock: dziwne

W moich 2 Galantach była biała, a nawet można ją nazwać przezroczystą.

pozdro

brodzky - 05-09-2008, 12:33

Cytat:
Otwierasz schowek i wkładasz rękę w szparę pomiędzy schowkiem a kolumną środkową i jak jest sam kruciec to napewno spadła. Rurka jest czarna i karbowana o średnicy ok 10 - 15 mm. Rurkę jak jest założona widać po zdięciu schowka.

Znaczy sie nie widac po otwarciu schowka? Ide jeszcze poszperac reka w bebechach. Jak nie znajde to sie zglosze ponownie :P

EDIT:

Organoleptycznie bo glowy nie wsadze nie ma rurki ani miejsca na rurke. Cala tylna scianka (od lewej do prawej patrzac z przodu) jest gladka poczym jest zlacze elektryczne a nastepnie jakies dziurki okragle (fi 1-1,5mm) po prawej stronie (prosto za galka) cos jakby chlodzenie elektroniki i to wszystko. Nawet gdyby rurka jakas byla to nie mam gdzie jej podpiac...

czekoladka_1981 - 05-09-2008, 18:42

brodzky napisał/a:
bo glowy nie wsadze nie ma rurki ani miejsca na rurke.

Może pomóż sobie lusterkiem i lampką? To jest tylko moja sugestia. Co do koloru się nie wypowiem w EAxx , ale w E5xx miałam czarny.

brodzky - 05-09-2008, 21:47

Ale po co lusterko? Widzisz ze jest klimatronik z tylu i wiazka kabli. Nie ma nic co sugerowaloby brakujaca rurke... rurki tez nie widac tylko kable od radia i AC. Delikatnie widac tez dziurki jakby na chlodzenie (?) tego podzespolu. Moze w '97 nie bylo? hmm...

Przy okazji. Gdzie dokupic czujnik naslonecznienia? Jakbym go nie przykryl dmuchawa mi sie schodzi z obrotow choc pamietam ze wczesniej dzialalo a wtyczki dociskalem juz n razy.

Marcino - 05-09-2008, 22:09

Witam
Oto fotka rurki od klimatronica - sprawdzałem u mnie siedzi ona nad podziw dobrze,

Niemniej jednak radio z dołu ja podgrzewa chyba i przez to lekko oszukuję ale mi to nie przeszkadza.
Rurkę idzie łatwo zlokalizować, jest dokładnie po drugiej stronie pokrętła.. jak by odbicie lustrzane z drugiej strony klimatronica- panelu

Marti - 06-09-2008, 10:25

Marcino napisał/a:
Rurkę idzie łatwo zlokalizować, jest dokładnie po drugiej stronie pokrętła.. jak by odbicie lustrzane z drugiej strony klimatronica- panelu

Dokładnie tak. Jak zajrzysz przez kratkę koło pokkrętła to zobaczysz prześwit - tam powinna być zaczepiona. Kolor tak naprawdę jest nieistotny ważne żeby sztywno siedziała. U mnie była zdięta ale po założeniu nie pogłem wyjść ze zdumienia jak mogła sama spaść skoro tak mozno siedzi. Pozwodzania

kokoksik - 07-09-2008, 08:59

ja coś z innej beczki
Czy oprócz filtra kabinowego(czyli przeciwpyłkowego) jest jakiś inny filtr do klimy?
Pytam ponieważ kolega w pracy twardo twierdzi że jeszcze powinien być osobny filtr do klimy jakiś WĘGLOWY Twierdzi również że filtr przeciwpyłkowy to nie filtr klimy czy to prawda?

xor - 10-09-2008, 12:48

U mnie wężyk jest biały-przezroczysty.
I za chiny ludowe nie potrafię go zamontować - non stop spada :evil:

Marti - 10-09-2008, 20:30

U mnie wszedł na klik i bardzo ciężko go zdiąć. Jak on mógł się sam odczepić. Jak nie będziesz miał innej mozliowści to go złap opaską zaciskową (plastikową lub metalową). Powodzenia
xor - 11-09-2008, 13:13

Wężyk złapałem na... taśmę klejącą :D

Niestety, jednak figa. Owszem, na auto teraz dobrze mi reguluje siłą nawiewu.
Ale coś mam spieprzone, nie wiem gdzie.
2 możliwe temp. nawiewu - jak mam włączona klimę, to dmucha mi najniższą możliwą temperaturą, niezależnie od ustawionej pokrętłem - ZA WYJĄTKIEM ustawienia max, czyli 32. Wtedy mi dmucha max. gorącym. Na 31.5 już masakrycznie zimnym.:(

Elektronika konsoli klimatyzacji ?

koper201 - 26-10-2008, 20:35

Witam a ja mam takie pytanie: Czy za kazdym razem jak wlącze klimatyzacje " śnieżek" to powinien sie uruchomić wentylator klimatyzacji? Do czego dążę: Nadeszły pierwsze przymrozki, wiec ustawiam sobie wentylacje na full na szybe wlaczam klime i czekam. czekam czekam i nic, otwieram mache a tam mimo ze climatronik sygnalizuje wlączona klimatyzacje to wiatraczek stoi w miejscu. Jest to moje pierwsza klima w aucie, nie wiem jak to ma działać :P
Ogólnie klima pracuje okej.

Kmer - 26-10-2008, 22:08

koper201 napisał/a:
Witam a ja mam takie pytanie: Czy za każdym razem jak włączę klimatyzacje " śnieżek" to powinien się uruchomić wentylator klimatyzacji? Do czego dążę: Nadeszły pierwsze przymrozki, wiec ustawiam sobie wentylacje na full na szybę włączam klimę i czekam. czekam czekam i nic, otwieram machę a tam mimo ze climatronik sygnalizuje włączona klimatyzacje to wiatraczek stoi w miejscu. Jest to moje pierwsza klima w aucie, nie wiem jak to ma działać :P
Ogólnie klima pracuje okej.

Wiatrak klimy powinien się załączać razem z pompa klimatyzacji,takze cos moze byc nie tak z Twoim klimatronikiem,podjedz do fachowcow,ale takich co odrazu naprawiaja klimy,oni beda wiedziec co jest grane,do tych co napelniaja tylko uklad to nie jedz bo to strata czasu i pieniedzy,napewno beda wciskac Ci ciemnote.

seir - 26-10-2008, 22:36

Też zadam pytanie dot. klimatyzacji.

Podczas jazdy klimatyzacja grzecznie sobie pracuje, aż nagle po kilkunastu minutach piknie 2 razy i pokazuje mi "Outside temp." na ok 3 stopnie C (faktycznie tyle mogło być) i dalej pracuje. Klima była ustawiona na 20 stopni C i 3 kreseczki mocy :)

Mirek Jurek - 26-10-2008, 23:30

Witam! Zawsze tak sie dzieje gdy temp. spada ponizej 3 stopni. Ma to za zadanie Cie poinformowac, ze nawierzchnia moze byc sliska etc. Jezdzilem tez oplem meriva i tam "komunikat" pojawial sie przy temp 5 stopni tylko, ze byla wyposazona w komp. pokladowy i wyswietlal sie napis "sliska nawierzchnia" stad moje domniemania, ze w galu chodzi o to samo. Szkoda, ze nasze gale nie sa wuposazone w komp. pokl. :cry:
Wszystko byloby prostrze :P
PZDR

Anonymous - 26-10-2008, 23:52

Mirek Jurek napisał/a:
Szkoda, ze nasze gale nie sa wuposazone w komp. pokl.
ktorys z Mitsumaniakow zrobil sam komputer pokladowy w cenie jesli dobrze pamietam do 200zl ...tematu szukajka niestety nie wynajduje a link z 'ulubione' otwiera sie przez przekierowanie na nowe forum - strone glowna i :pottytrain2:
jak namierze temat to wkleje linka

[ Dodano: 27-10-2008, 00:01 ]
znalzlem... komp