Forum ogólne - Carisma albo ...
cns80 - 12-06-2009, 10:58
jacek11 napisał/a: | Marcin,myślałeś o Akcencie? | Jeździłem tym na Rodos i mimo silnika 1,3 i włączonej klimy radził sobie rewelacyjnie w górach, a palił tylko ok. 7 litrów w tych warunkach np. taki: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=658814579
ewentualnie dieselek: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=653483466
"Prawie" jak mitsubishi
Może też być Kia Rio. Poprzedni model znajomi sobie chwalili. O tym nowym nic nie wiem:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=660599973
[ Dodano: 12-06-2009, 11:10 ]
Albo takie niedoceniane auto: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=659744424
I jeszcze inne - niezbyt piękne, ale japońskie: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=654617134
(oczywiście cena za wysoka, ale wystarczy poszukać starszego egzemplarza)
Robson86 - 12-06-2009, 11:36
Nie jestem powiazany od razu mowie z rzadnym ogloszeniem
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8860855
GDI, rocznik 2003, cena co prawda 21500 ale mysle ze do zbicia jak najbardziej
Wg mnie do niczego nie mozna sie doczepic, wszystko jest na swoim miejscu
http://www.motoallegro.pl...tan_zobacz.html
Carisma 1,6, 20 000zl, 2002r, wydaje mi sie takze w porzadku
Pozdroo
saphire - 13-06-2009, 07:10
Tak trochę skrajnie w zakresie zgłoszonych wymagań wstępnych ale myślałeś o Skodzie Superb ?
Marcin-Krak - 13-06-2009, 10:38
saphire napisał/a: | Skodzie Superb ? |
Nie. Za duże i to dużo za duże
cns80, oprócz tego Puga, to reszta typów jest poszukiwana
Choć 206 całkiem ładna jest, gorzej z opiniami
sruba - 13-06-2009, 15:06
Robson86 napisał/a: | Stad, ze identyczne herezje wypowiadaj wszyscy Ci ktorzy w ogole nie maja stycznosci z tym silnikiem, ale za to wypowiadaja sie za trzech |
za trzech to może ja wyglądam, ale żebym się zaraz wypowiadał
i dla Twojej wiadomości: zapewne przerobiłem więcej silników GDI w swojej dziuplowej karierze, niż Ty (choć głowy nie dam, bo Cię nie znam, ale Ty mnie najwyraźniej tak...) i jestem pod wrażeniem wyciągania wniosków z Twojej strony na podstawie posiadanego przez rozmówcę auta...
przepraszam Marcin już nie będę zakłócał Twojego tematu.
kup sobie co Ci się najbardziej spodoba.
j-rules - 13-06-2009, 15:36
http://otomoto.pl/suzuki-...z-C8878551.html
Brzydkie ale spelnia wymogi i orginalne ;p
PS. Tato mojej dziewczyny planuje sprzedac swoją avensis (jeszcze nie oglasza, dopiero mysli o sprzedazy), niestety diesel (niestety bo chyba szukasz beznyny mniejszej) cena, hm mysle ze kolo 22-23 tysiecy by chcial.. to takie alter info bo widze z enikt nic nie proponuje ( 2.0 d4d 110 PS hatch oliwkowa rocznik 02 przebieg niepewny, przeszlosc niestety wg mnie byla bita kiedys, posiada ja od ponad roku)
Robson86 - 13-06-2009, 17:10
sruba napisał/a: | zapewne przerobiłem więcej silników GDI w swojej dziuplowej karierze, niż Ty |
Na forum 90% to szczesliwi uzytkownicy silnikow GDI. Jesli cos sie zdarza zuzyc, to chyba jest to normalne zwazywszy ze wiekszosc pytan uzytkownikow o silniki GDI w dzialach technicznych pochodzi od aut sprzed liftingu, a wiec te auta maja juz przynajmniej 10lat... Cos sie zuzyc moze chyba w takim okresie eksploatacji.
Ale patrzac na inne fora typu Galant czy Lancer, wcale tych usterek nie jest zauwazalnie mniej Mimo ze produkcja jest w Japonii... Wiekszosc pytan z reszta dotycza jakis blachostek a wiec, chyba te silniki nie sa az tak zle. Moje autko tez ma juz swoje latka na karku i oprocz zmiany tarcz i klockow nie musialem robic nic (odpukac). Nawet przepustnica rzadko sie brudzi, bo nie czuje zadnych falujacych obrotow.
Kazde auto jest uzytkowane w roznych warunkach i w rozny sposob. Nie kazde jest serwisowane tak jak trzeba i nakazuje serwis. Zeby mi dopiec, ze japonskie auta sa bee znajomy mi kiedys mowil ze jego kumpel mial galanta na taxi, no i kiedys podczas jazdy urwalo mu sie kolo... czy to oznacza ze wszystkie galanty sa zle Nie, jak mowi przyslowie jak dbasz tak masz. W kazdej marce niezaleznie czy to jest Toyota,Mercedes czy Mitsubishi znajdowaly sie/znajduja sie i beda sie znajdowac egzemplarze wadliwe. Takie jest zycie. Nie ma idealow.
Przeprasza za OT, zeby nie bylo tak calkowicie wbrew tematowi Marcina, to fajnie zebys napisal czego oczekujesz od auta ktore chcesz kupic. Bo z tego co juz napisales, to 80% typy to Mistubishi Carisma fl /Galant EA, Nissan Primera P13, Honda Accord VI, Toyota Avensis I, no ewentualnie Mazda 626. Auta klas srednich, japonskie, w miare duze, bezpieczne i dobrze wyposazone. Bez problemu mozna spotkaz egzemplarze serwisowane w ASO i z ksiazkami serwisowymi. W wiekszosci z tych aut znajduja sie silniki 1,8-2,0 (a dokladniej 1,6-2,5 ). I kazde w Twoim zakresie cenowym.
Pozdroo
sruba - 13-06-2009, 19:47
Robson86 napisał/a: | Na forum 90% to szczesliwi uzytkownicy silnikow GDI |
na tym forum, 95% to szcześliwi użytkownicy Mitsubishi (i ja też się do nich zaliczam, choć niestety, już do grupy byłych, ale to ze względu na stan oferowanych w Polsce Galantów )
na forum Opla, 95% to szczęśliwi użytkownicy Opla (przejechałem 70 tysi na silniku 1.2 Twinport i nigdy nikomu go nie polecę, GDI, to przy tym rarytas)
na forum Arki 95% to szczęśliwi kibice Arki (a ja Arkę...ten tego )
itd.
to co napisałeś, to nie jest żaden argument.
i po prostu pozwól mieć inne zdanie od siebie. użytkowanie czegoś nie daje podstaw do posiadania wyłącznej prawdy.
koniec z mojej strony.
Marcin-Krak - 13-06-2009, 21:15
Panowie bardzo proszę o spokój Się tak nie gorączkujcie
Na razie nie planuję zakładać rodziny - ale moi rodzice nie posiadają auta, a ponieważ czasem trzeba przewieźć więcej niż 2 osoby - to Colt nie był najlepszym autem
Najbardziej to chciałbym CJ 1,6 z końca produkcji, 4 drzwiowy. Ponieważ nie ma takowego - to szukam czegoś co by było równie fajne
Stąd też nie ma, że ma to być marka X, model Y.
Typy najmocniejsze - powtórzę to:
1. Mazda 323 F BJ po lifcie.
2. Hyundai Getz 1,6 - ewentualnie 1,4
3. Inne w tym Carisma - ale po konsultacjach z osobami z którymi zdaniem się liczę, to GDI raczej nie jest tym czego szukam na dziś dzień - ale nie wykluczam
Co do Suzuki Liany - to jest to model rzadki na naszym rynku, a ponieważ nie jestem osobą, która jednoosobowo decyduje o wyborze samochody - więc ten samochód z uwagi na jego rzadkość w naszym kraju może być ciężko przeforsować
Bo najlepszy byłby - Opel Astra II, Ford Fiesta/Fusion
Więc łatwo nie jest
pawliku - 13-06-2009, 21:21
Marcin-Krak napisał/a: | Najbardziej to chciałbym CJ 1,6 z końca produkcji, 4 drzwiowy. Ponieważ nie ma takowego - to szukam czegoś co by było równie fajne | a alncerek prawie to samo co CJ-tka
sruba - 13-06-2009, 21:31
a może Honda Civic ?
Marcin-Krak - 13-06-2009, 21:32
pawliku napisał/a: | a alncerek prawie to samo co CJ-tka |
Znajdź z silnikiem 1,6 w budzie CJ - to nawet się nad sedanem wtedy mocno zastanowię
Nie mam ochoty kupować samochodu i na dzień dobry bawić się w swap
Skończy się zapewne jak z Colciakiem - kupię coś przez zupełny przypadek - oby
[ Dodano: 13-06-2009, 21:35 ]
sruba napisał/a: | a może Honda Civic ? |
Myślimy
Czy ktoś miał może doświadczenia z silnikiem 1,4 90 KM (chyba tyle) ? Nie jest to jakiś straszny muł ? No i HTB a nie sedan - jeździłem jak się to auto pojawiło na rynku mniej więcej i bardzo mi odpowiadała pozycja za kierownicą i umieszczenie drążka skrzyni biegów
costa brawa - 13-06-2009, 22:09
civic 1.4 dosc fajne autko i oszczedne - dobrym wyborem w civic jest np 1.5 vtec (vtec-eco do oszczedzania paliwa -nie do szaleństw jak w typeR / typeS)
naprawde dobre autka i malo awaryjne - a jak juz to przewaznie pierdoly jak to tez i w miśkach bywa - mam na mysli wersje japońskie od 96 w gore - czyli z tymi "duzymi oczami"z przodu sedany , coupe i htb 3d - bo angliki (5d htb)to juz nie to ale tez zle nie sa
j-rules - 14-06-2009, 00:22
civic 1.4 90 PS smigalem jako pasazer, calkiem niezle chasa, jak na taka pojemnosc.
Problem z civicami jest taki ze bardzo ciezko dorwac chocby jakotako zadbany egzemplarz (bo na taka uzytkowana przez dziadziusia nie ma co liczyc) Jezdzi tym >bez urazy dla nikogo, ale bede wrzucal do jednego wora < na ogól gownazeria, ktora tyra auta niczym konsole do gier. Sam szukalem, dalem sobie siana po kilku ogledzinach.. (chociaz szukalem ofkz starszych rocznikow)
jaca71 - 14-06-2009, 04:35
Civic 1,4 90KM 5dr z 98r. jest w rodzinie. Zrobiłem nim sam osobiście ponad 1/4 jego przebiegu. Bardziej nudnego samochodu to ja nie znam. Nic sie nie psuje, nic nie trzeba robić tylko przeglądy wypadają trochę często bo co 10kkm.
Co do silnika... hm... jak to napisać. Tak jak większość japońskich wynalazków ma dwa oblicza. Jedno do 3000, no może 3500rpm spokojny, mułowaty, cichy, oszczędny silnik. Na tle konkurencji raczej nijaki.
Powyżej 4000rpm dziki, drażliwy, głośny i nie porywa. Zachowuje się tak jak powinien robic już od dołu (czego nie robi), no może trochę lepiej niż np. 1,6 90KM ZETEC forda czy ECOTEC opla ale szaleństwa nie ma. Da się w miarę dynamicznie przyspieszyć i jeździć ale wtedy trzeba do baku nalać. Na dodatek jak coś wyprzedzasz z redukcją to się rodzina budzi i pyta co się dzieje.
Dobry silnik i samochód (pojemny i funkcjonalny bagażnik) dla emeryta albo statecznego ojca rodziny. Jednak proponowałbym poszukać 1,6 Razu jednego w 4 osoby i z pełnym bagażnikiem przy próbie wyprzedzania około 80-90km/h po redukcji do III nie odjechał - wtedy przestałem go lubić.
|
|
|