Forum ogólne - Współwałściciel auta i parę innych pytań
Marcin-Krak - 21-06-2009, 00:16
Cezar napisał/a: | wystarczy VIN |
Ale rozumiem, że VIN odczytany przez pracownika SKP, nie wiesz ile taka przyjemność kosztuje
Cezar - 21-06-2009, 00:35
Aby oplacic akcyze potrzebujesz kopie umowy kupna-sprzedazy, oraz kopie briefu (czy jak to sie tam pisze), wniosek i dowod oplaty skarbowej - 17zl
mi nikt VINu nie sprawdzal, sam przepisalem do wniosku z umowy i tyle
rick - 24-06-2009, 18:57
dokladnie. vin sam podajesz
londolut - 24-06-2009, 19:01
Tylko VIN najlepiej spisywać z nadwozia bo już się spotkałem z sytuacją gdzie pomyłka była z 1 cyfrą i wyszło to dopiero przy przeglądzie. Jak się można domyślać - kupa papierków do załatwienia.
Marcin-Krak - 24-06-2009, 21:40
Ok. Akcyzę mam z głowy - tak jak i dowód osobisty, który ktoś sobie ode mnie pożyczył i nie oddał. Mam nadzieję, że się uda wszystko załatwiać bez niego
Ale mam kolejną zapytajkę Otóż jeśli na dokumentach o akcyzie figuruję ino ja, tak samo jak na wszystkich świstkach do Urzędu Skarbowego, to Wydziale Komunikacji nie będzie problemów ze współwłaścicielem, który jest wpisany na umowie kupna - sprzedaży
Swoją drogą, super sprawa, zwolnienie z konieczności płacenia podatku - kosztuje tylko 160 zł i jeszcze dwa dni czekać trzeba na świstki. Żałosne
Cezar - 25-06-2009, 00:52
Marcin-Krak napisał/a: | dowód osobisty, który ktoś sobie ode mnie pożyczył i nie oddał. Mam nadzieję, że się uda wszystko załatwiać bez niego |
W WK przy rejestracji poprosza o dowod osobisty
Marcin-Krak napisał/a: | Otóż jeśli na dokumentach o akcyzie figuruję ino ja, tak samo jak na wszystkich świstkach do Urzędu Skarbowego, to Wydziale Komunikacji nie będzie problemów ze współwłaścicielem, który jest wpisany na umowie kupna - sprzedaży |
Nie, choc ja w dokumentach do akcyzy umiescilem ojca jako wspolwlasciciela - byla taka opcja w papierach
Marcin-Krak napisał/a: | zwolnienie z konieczności płacenia podatku - kosztuje tylko 160 zł i jeszcze dwa dni czekać trzeba na świstki. Żałosne |
Ciesz sie ze nie czekasz ustawowych 7 dni
Japko - 29-10-2013, 18:03
Odświeżam temat, bo mam pytanko związane z nim.
W 2011 roku tata przekazał mi w darowiźnie 50% ówczesnej wartości auta i stałem się w dowodzie jego współwłaścicielem.
Teraz chcę przejąć kolejne 50%. Zastanawiamy się czy konieczna jest darowizna kolejnych 50% (czy po bieżącej wartości auta?) czy już w tej chwili umowa sprzedaży na wartość tych 50%?
Auto w tej chwili warte jakieś 10kPLN.
Tomek - 30-10-2013, 10:27
Japko napisał/a: | Teraz chcę przejąć kolejne 50%. Zastanawiamy się czy konieczna jest darowizna kolejnych 50% (czy po bieżącej wartości auta?) czy już w tej chwili umowa sprzedaży na wartość tych 50%? |
może być darowizna lub sprzedaż
[ Dodano: 30-10-2013, 10:27 ]
oczywiscie po obecnej wartosci
|
|
|