To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Wymiana osłony gumowej przegubu

Krzyzak - 09-07-2012, 07:09

mar111cin napisał/a:
A co sądzicie o uniwersalnych gumach?
miałem taką, gdy kupowałem auto - cały smar z niej uciekł, porozciągała się w różnych miejscach - totalny pis of szit
wawer82 - 29-07-2012, 09:34

Mam do wymiany osłonę przegubu wewnętrznego na krótszej półosi. Najgorsze jest to że trochę tak pojeździłem i przegub możliwe że jest do wymiany ale to się okażę jak go rozbiorę a wiec mam kilka pytań:
1. Czy miałoby to sens jakbym wymienił sam krzyżak? (powiedziano mi że można go dobrać z innego auta)
2.Czy pasowałby cały przegub z galanta rocznik 95? ( takie są dostępne w IC a do nowszych nie posiadają)
3.Rozumiem że krzyżak z przegubu wychodzi bez oporów i osadzony jest on na frezie półośki tylko jak on jest zabezpieczony na niej?
4. gdy zdejmę krzyżak z półosi to czy wtedy bez problemów nasunę nową osłonę?
Oczywiście wiem ze trzeba trochę rzeczy rozkręcić żeby go wysunąć ale to nie problem bo wymieniałem łożysko więc wszystko się rozbiera.

Hugo - 29-07-2012, 11:38

wawer82 napisał/a:
Czy miałoby to sens jakbym wymienił sam krzyżak? (powiedziano mi że można go dobrać z innego auta)
Jeśli
wawer82 napisał/a:
Mam do wymiany osłonę przegubu wewnętrznego na krótszej półosi. Najgorsze jest to że trochę tak pojeździłem
Tak było to raczej nie.
wawer82 napisał/a:
Rozumiem że krzyżak z przegubu wychodzi bez oporów i osadzony jest on na frezie półośki tylko jak on jest zabezpieczony na niej?
Tak bez oporów. Zabezpieczony jest pierścieniem Segera.
wawer82 napisał/a:
gdy zdejmę krzyżak z półosi to czy wtedy bez problemów nasunę nową osłonę?
Tak.
uzi - 21-08-2012, 13:32

Witam panowie.
Mam pytanie czy osłona przegubu(zewnętrzna) od innego auta ale o takich samych wymiarach-spełni swoje zadanie na przegubie wewnętrznym ??
Żaden sklep w mojej mieścinie nie ma możliwości ściągnięcia tej części. a auto potrzebne jest mi sprawne.....

arturj123 - 21-08-2012, 13:39

Jeśli wymiary takie same, a to ważne by po prostu osłona nie spadła od naciągu - to śmiało brać.
m6riano - 22-08-2012, 00:19

uzi napisał/a:
Żaden sklep w mojej mieścinie nie ma możliwości ściągnięcia tej części.

Zostaje ci niestety Japaneze..który ma niestety urlop do 2 września..

uzi - 22-08-2012, 09:01

nie wiem jedynie czy twardość gumy nie jest gorsza (w przypadku nowej).
Dlatego nie wiem czy ryzykować.
tak na marginesie all parts jeszcze posiada

Hugo - 22-08-2012, 11:46

uzi napisał/a:
Mam pytanie czy osłona przegubu(zewnętrzna) od innego auta ale o takich samych wymiarach-spełni swoje zadanie na przegubie wewnętrznym ??
Jak najbardziej. Miałem ten sam problem, osłony przegubów do Galanta EA nie są skatalogowane (nie występują w katalogach zamienników). W sklepie motoryzacyjnym dopasowano mi od jakiegoś Rovera od przegubu zewnętrznego (ja potrzebowałem do wewnętrznego). Pasowała idealnie. Producent GLO. Trzyma 3 lata bez zarzutu.
uzi - 22-08-2012, 12:55

dzięki za pomoc panowie.
dziś się w ziołem za robotę ale deszcz popsuł plany :(

I po wymianie.
jak na razie koszt 20 zł i 3 godziny czasu pracy :?
Tylko pojawił się problem- nie mogę dokręcić do końca sworznia od wahacza prostego dolnego. Obraca się razem ze śrubką. co na to poradzić??
Dodam że podstawiałem już lewarek pod wahacz ale śruba do końca nie jest dociągnięta. Nie chce się zakleszczyć....

arturj123 - 22-08-2012, 21:33

Osobiście robię to tak, że zaciskam jakimś "francuzem" ten sworzeń. Tylko uważaj by gumy nie uszkodzić:D
vince_81 - 22-08-2012, 21:46

Hugo, a masz może wymiary tej osłony na wewnętrzny przegub? Bo na zewnętrzny kupiłem bez problemów, a tej drugiej nie mogę dostać :roll: i tak sobie właśnie myślałem, żeby po wymiarach coś dobrać. A skoro Ty już to przerabiałeś, to ja bym do kanału nie musiał włazić... :wink: :P
Sticker - 22-08-2012, 22:17

Ja na wewnętrzny przegub zakładałem osłonę o średnicach 22/78 mm. Dobrana u mechanika po rozmiarze bodajże od jakiegoś francuza. Skrzynia automat, jeśli to ma znaczenie.
Hugo - 22-08-2012, 23:21

vince_81 napisał/a:
Hugo, a masz może wymiary tej osłony na wewnętrzny przegub?
No niestety nie.
vince_81 - 22-08-2012, 23:45

Hugo napisał/a:
No niestety nie.
No to :butthead: blada... :P

Sticker, dzięki. Ja mam manuala, podejrzewam, że guma taka sama, ale dla pewności sprawdzę.
Czyli do kanału jednak muszę wleźć z suwmiarką... :rolleyes:

Krzyzak - 23-08-2012, 07:53

osłony przegubów bez problemu kupiłem u Japaneze - te wewnętrzne są gumowe i kosztowały ca 15 zł/szt
zewnętrzna jest u mnie z jakiegoś bakelitu itp. - wygląda jak plastik, była ciut droższą i podobno teraz takie montują w oryginale
wszystkie oczywiście dedykowane do Mitsu a nie tylko podobne wymiarami
wewnętrzne były made in japan a zewnętrzna to chyba lobro