[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] miska olejowa
tomarek1 - 09-04-2013, 11:57
Witam.
Podłączając się do tematu zapytam o to jaki wpływ na pracę pompy oleju może mieć wgnieciona miska olejowa,niby nie dużo ale jednak?
Pytanie takie zadaję ponieważ zauważyłem że mam ją wgniecioną lecz nie wiem kiedy ją wgniotłem z racji tego iż częstojeżdżę po terenie po którym powinienem poruszać się terenówką. Ostatnio jechałem po "drodze" polnej gdzie było bardzo dużo dziur,kałuż i błota i zatrzymanie się na tej drodze spowodowało by że bym tam utknął,a było to dość daleko od zabudowań (w razie jakiegoś ciągnika do wyciągnięcia) więc jechałem dość ostro i przejechałem,lecz w trakcie "przebijania się " zaświeciła się kontrolka oleju (czerwona). Po sprawdzeniu czy nie ma wycieku (nie ma) pojechałem do domu,jakieś 10km.
Wydaje mi się że słychać teraz klawiaturę a mechanik który zajrzał na wałek po odkręceniu korka wlewu oleju stwierdził że jest słabe smarowanie. Póki co tyle wiem.
Póki co zamówiłem olej,filtr i czujnik ciśnienia oleju.
Dodam że stan oleju jest ok i nie widać żadnych wycieków.
Pozdrawiam
Tomek
[ Dodano: 12-04-2013, 20:15 ]
Po wymianie czujnika ciśnienia oleju beż zmian,więc ściągnąłem miskę olejową na której po umyciu był odciśnięty otwór od smoga (czy jak to tam się nazywa ) ,czyli wlot był zablokowany.Po wyklepaniu miski i złożeniu kontrolka zgasła .
Pozdrawiam
Tomek
mar111cin - 30-05-2013, 10:00
Udało się komuś kupić gdzieś nową miskę olejową do galanta 2.5 ? Już raz dwa lata temu miałem ją cerowaną, a teraz znowu coś podkapuje i wolałbym zaopatrzyć się w nową.
MKV - 09-11-2015, 20:11
mar111cin napisał/a: | Udało się komuś kupić gdzieś nową miskę olejową do galanta 2.5 ? Już raz dwa lata temu miałem ją cerowaną, a teraz znowu coś podkapuje i wolałbym zaopatrzyć się w nową. |
Odświeżam temat bo mam już wyrobiony gwint od korka w misce i SMM zaleciło mi poszukanie nowej miski olejowej. Ktoś wie gdzie można dostać nową??
robertdg - 09-11-2015, 20:18
W ASO albo u japaneze, koszt koło 600zł
MKV - 09-11-2015, 20:25
robertdg napisał/a: | W ASO albo u japaneze, koszt koło 600zł |
"Trochę" drogo - to może ją po prostu zdemontować i oddać gdzieś do nagwintowania ??
robertdg - 09-11-2015, 20:31
MKV napisał/a: | to może ją po prostu zdemontować i oddać gdzieś do nagwintowania ?? | Tak bym zrobił, albo wymienić gwint albo przegwintowac na rozmiar więcej. O ile miska nie jest mocno pokorodowana
MKV - 09-11-2015, 21:02
robertdg napisał/a: | MKV napisał/a: | to może ją po prostu zdemontować i oddać gdzieś do nagwintowania ?? | Tak bym zrobił, albo wymienić gwint albo przegwintowac na rozmiar więcej. O ile miska nie jest mocno pokorodowana |
No chłopaki mi nic nie mówili, żeby z nią było cokolwiek nie tak - tylko mokto naokoło korka a przy dokręcaniu coś niechętnie się opór większy pojawiał z tego co mi mówił Maretzky
robertdg - 10-11-2015, 07:06
Na początku możesz spróbowac podmienic sam korek, bo gwint na korku może być miększy niż ten w nakrete miski (znaczy kiedyś tak się robiło) i tu bedzie slaby punkt. Korek kosztuje koło 10-15zł, jednak gdyby robić i i przekonac się że jest odwrotnie to już trzeba wziąśc poprawkę na ewentualne zrzucenie miski
mar111cin - 10-11-2015, 11:32
drogo? promocja życia, jak ja pytałem w ASO, to wywalili cene ponad 2000zł...
Za 600zł bym popłakał i wziął....
Hugo - 10-11-2015, 13:13
mar111cin napisał/a: | Za 600zł bym popłakał i wziął.... | Ja też.
robertdg - 10-11-2015, 16:17
mar111cin napisał/a: | jak ja pytałem w ASO, to wywalili cene ponad 2000zł... | To zależy czy pytałeś lub czy oni Cię informowali o cenie górnej czy dolnej połówki, bo górna faktycznei może tyle kosztować, na amayama ta miska kosztuje 80dolców plus wysyłka
MKV - 11-11-2015, 07:09
robertdg napisał/a: | mar111cin napisał/a: | jak ja pytałem w ASO, to wywalili cene ponad 2000zł... | To zależy czy pytałeś lub czy oni Cię informowali o cenie górnej czy dolnej połówki, bo górna faktycznei może tyle kosztować, na amayama ta miska kosztuje 80dolców plus wysyłka |
I zgaduję też, że podobnie jak w Suzuki co ASO to inna cena?
robertdg - 11-11-2015, 07:28
MKV napisał/a: | co ASO to inna cena? | Jak najbardziej, dobre oferty na oryginalne częsci ma Mitsustyle z Pszczyny, ale to musialbyś uprzednio zadzwonić do kilku lokalnych stacji Mitsubishi aby sie przekonac czy będzie to korzystna oferta
Tu masz nr OEM http://www.partsbase.org/...bishi-md337435/
pit696 - 02-05-2016, 12:18
Mam pytanie, otóz poprzedni wlasciciel nie wiem czemu ale zaspawał korek spustowy w misce olejowej :/ Chcac wymienic olej musze wiec wymienic dolna czesc miski (ta z korkiem).Czy na łaczeniu miski olejowej daje sie jakas uszczelke?
robertdg - 02-05-2016, 15:00
pit696 napisał/a: | Czy na łaczeniu miski olejowej daje sie jakas uszczelke? | Daje się masę uszczelniającą - płynną uszczelkę
Np:
|
|
|