To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zużycie paliwa w GDI z zależności od rodzaju benzyny

saphire - 08-11-2006, 20:22

Mnie w trasie moja Cari GDI i to z automatem po drodze krajowej Przemyśl-Lublin-Przemyśl (400km) zapodając 90-140km/h i stale cos wyprzedzając (a więc na pewno nie jadąc oszczędnie) spaliła 7.13 l/100km przy czym po Lublinie troche było jazdy a i korek w Jarosławiu. Innym razem na trasie Przemyśl-Rzeszów to 6.9 mi wyszło ale jechałem jednostajnie 90-120km/h Za to po mieście u mnie wychodzi jak delikatnie jeżdżę 11,5 a jak ostro to i 13 weźmie: spritmonitor
Robson86 - 08-11-2006, 20:49

Mi podobnie malo pali moja Cari GDI!! Minimalnego spalania w miescie nie bede podawal(wynik z kompa)bo chce uniknac komentarzy na ten temat, ale przy w miare dynamicznej jezdzie (ten tydzien) wiecej niz 9 litrow mi nie pali :wink: srednia (7,8-9l)
I mysle ze te samochody (z tym silnikiem) potrafia tyle spalic! Jakis tydzien temu zatankowalem mojego Miska pod korek, i jak do tad zrobilem 375Km a na "zegarze"-wskazniku paliwa mam jeszcze ponad pol baku! Na kompie pisze ze moge jeszcze zrobic 485 KM!! ...to mi sie podoba :D :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam

Anonymous - 08-11-2006, 22:22

fular napisał/a:
Wynika to z tego, że zbiornik paliwa ma niejednolity kształt i wskazania nie odzwierciedlają stanu faktycznego. Zauważ, że po przejechaniu prawie 150-200 km wskazówka prawie nie drgnie, a potem spada na łeb na szyję. :)

Zgadzam się, co do "przekłamań wskaźnika" :)

Ale to chyba nie wina kształu zbiornika, mam zamontowaną holenderska instalację LPi, poziom LPG jest podłaczony pod deskę i zachowanie to samo. LPG pokazuje cały czas dużo a jak spadnie ponizej połowy to już leci na ryj.

STRUSIU - 08-11-2006, 22:28

Powiem tyle - w Cari trzeba nauczyć się operować pedałem przyspieszenia i obserwować spalanie chwilowe.
U mnie przy 90km/h spala ok. 6 l/100km Vervy 98 i myślę że jest w stanie zejść poniżej.
W jednym miesiącu tankowałem zwykłą 95 (gdzie taniej) spalanie wzrosło do 10l/100km
Średnie spalanie ze spritmotoru poniżej.

Anonymous - 08-11-2006, 22:41

Moja cari nie jest GDI i rzekomo powinna palić trochę więcej ale widzę że nie jest tak źle, po mieście jeżdząc nie tak spokojnie wyszło spalanie ok 9,9l . W cyklu mieszanym (trochę po mieście w korkach , trochę w trasie) ok 8,1l.
Robson86 - 09-11-2006, 00:00

no co do tych 200 km bez drgniecia nawet wskazowki to sie zgodze, natomiast co do polowy=1/4 zbiornika to nie bardzo :?
Ja bez problemu przejezdzam 600-700 Km na 1 zbiorniku i to wcale nie jezdzac wolno (szybko tez nie-ale czesto patrze na eco-GDI! :mrgreen: ). Mysle ze na upartego i wiecej by sie przejechalo...
Pozdrawiam

saphire - 09-11-2006, 08:43

Ja tam nie oszczędzam paliwa bo nie lubię ślamazarnej jazdy i wolę dynamiczną a takie jeżdżenie w mieście robi mi średnio te 12l/100km natomiast w trasie wychodzi mi wtedy ciut ponad 7 l/100km - dla mnie to jest jak najbardziej poziom normalnie akceptowalny bo i Corsa niewiele mniej mi paliła tak że uwzględniając większe auto z większym silnikiem i automatem to imho pali jak najbardziej w normie i OK 8)
Student - 09-11-2006, 08:52

Co do wskazań na wskaźniku to też się nie zgodzę moim zdaniem dobrze pokazuje, u mnie jak jest połowa to wlewam 28-32litry i to jest idealne wskazanie jakie pokazuje wskaźnik. Co do samego kompa myli się przeważnie ok0.5l w dwie strony więc nie jest tak źle. Rezerwa tez jest ok. jak się zapali na stałe to wiem że 80km zrobię napewno a po zajechaniu na stację wlewam ok.56-57l paliwka , zaznaczam że zawsze ten sam dystrybutor na tej samej stacji od 2.5 roku. (to jest wierny klient) :lol:
Co do jazdy to ostatnio lubię 3 bieg i te wyższe obroty jednakże spalanie poszło na 9l ale silonik wtedy tak fajnie pracuje że szkoda go marnować na toczenie się.

saphire - 09-11-2006, 09:29

Student napisał/a:
Co do jazdy to ostatnio lubię 3 bieg i te wyższe obroty jednakże spalanie poszło na 9l ale silonik wtedy tak fajnie pracuje że szkoda go marnować na toczenie się.

Hehe ja też 3ci bieg po mieście tyle że na automacie to ograniczenie do max trójki :)

mlun - 09-11-2006, 12:46

STRUSIU to w podpisie to do mnie:P?
Student - 09-11-2006, 13:15

Mlum każdy widzi co chce, :lol:
mlun - 09-11-2006, 21:05

Chyba problemów z wzrokiem nie mam:P
Anonymous - 31-12-2006, 22:09

Ja na razie poczynilem pewne spostrzeżenia dotyczące jazdy na 95 oktanówce, w jeździe po mieście wyszło mi 10.5litra/100km. Jakoś mi się nie chce wierzyć że jak pojadę w trasę to mi spadnie do 7l/100 bo to brzmi jak bajka, a jeden z użytkowników pisze że mu pali 5.5 to dla mnie już calkowite SF. Nie wiem, może kupiłem grata i mi pije jak smok.

Jak poczynię nowe spostrzeżenia to dam znać, szcześliwego nowego.

luk_szc - 31-12-2006, 22:37

Kolaszusza napisał/a:
Ja na razie poczynilem pewne spostrzeżenia dotyczące jazdy na 95 oktanówce, w jeździe po mieście wyszło mi 10.5litra/100km. Jakoś mi się nie chce wierzyć że jak pojadę w trasę to mi spadnie do 7l/100 bo to brzmi jak bajka, a jeden z użytkowników pisze że mu pali 5.5 to dla mnie już calkowite SF. Nie wiem, może kupiłem grata i mi pije jak smok.

Jak poczynię nowe spostrzeżenia to dam znać, szcześliwego nowego.

W chwili obecnej autko pali mi ok 12,3 l bardzo krótkie trasy - start - nagrzanie silnika - stop i tak w kółko . Jak wyjadę za miasto spada nawet do 6 l :)

Anonymous - 31-12-2006, 22:47

Ja sam sie zdziwilem bo mozna zejsc ponizej 6 litrow na trasie-5,6 litra.szkoda tylko ze nie mam wersji w automacie...ale nastepnym razem sobie taka sprawie...