Carisma - Techniczne - Zużycie paliwa w GDI z zależności od rodzaju benzyny
saphire - 08-11-2006, 20:22
Mnie w trasie moja Cari GDI i to z automatem po drodze krajowej Przemyśl-Lublin-Przemyśl (400km) zapodając 90-140km/h i stale cos wyprzedzając (a więc na pewno nie jadąc oszczędnie) spaliła 7.13 l/100km przy czym po Lublinie troche było jazdy a i korek w Jarosławiu. Innym razem na trasie Przemyśl-Rzeszów to 6.9 mi wyszło ale jechałem jednostajnie 90-120km/h Za to po mieście u mnie wychodzi jak delikatnie jeżdżę 11,5 a jak ostro to i 13 weźmie: spritmonitor
Robson86 - 08-11-2006, 20:49
Mi podobnie malo pali moja Cari GDI!! Minimalnego spalania w miescie nie bede podawal(wynik z kompa)bo chce uniknac komentarzy na ten temat, ale przy w miare dynamicznej jezdzie (ten tydzien) wiecej niz 9 litrow mi nie pali srednia (7,8-9l)
I mysle ze te samochody (z tym silnikiem) potrafia tyle spalic! Jakis tydzien temu zatankowalem mojego Miska pod korek, i jak do tad zrobilem 375Km a na "zegarze"-wskazniku paliwa mam jeszcze ponad pol baku! Na kompie pisze ze moge jeszcze zrobic 485 KM!! ...to mi sie podoba
Pozdrawiam
Anonymous - 08-11-2006, 22:22
fular napisał/a: | Wynika to z tego, że zbiornik paliwa ma niejednolity kształt i wskazania nie odzwierciedlają stanu faktycznego. Zauważ, że po przejechaniu prawie 150-200 km wskazówka prawie nie drgnie, a potem spada na łeb na szyję. |
Zgadzam się, co do "przekłamań wskaźnika"
Ale to chyba nie wina kształu zbiornika, mam zamontowaną holenderska instalację LPi, poziom LPG jest podłaczony pod deskę i zachowanie to samo. LPG pokazuje cały czas dużo a jak spadnie ponizej połowy to już leci na ryj.
STRUSIU - 08-11-2006, 22:28
Powiem tyle - w Cari trzeba nauczyć się operować pedałem przyspieszenia i obserwować spalanie chwilowe.
U mnie przy 90km/h spala ok. 6 l/100km Vervy 98 i myślę że jest w stanie zejść poniżej.
W jednym miesiącu tankowałem zwykłą 95 (gdzie taniej) spalanie wzrosło do 10l/100km
Średnie spalanie ze spritmotoru poniżej.
Anonymous - 08-11-2006, 22:41
Moja cari nie jest GDI i rzekomo powinna palić trochę więcej ale widzę że nie jest tak źle, po mieście jeżdząc nie tak spokojnie wyszło spalanie ok 9,9l . W cyklu mieszanym (trochę po mieście w korkach , trochę w trasie) ok 8,1l.
Robson86 - 09-11-2006, 00:00
no co do tych 200 km bez drgniecia nawet wskazowki to sie zgodze, natomiast co do polowy=1/4 zbiornika to nie bardzo
Ja bez problemu przejezdzam 600-700 Km na 1 zbiorniku i to wcale nie jezdzac wolno (szybko tez nie-ale czesto patrze na eco-GDI! ). Mysle ze na upartego i wiecej by sie przejechalo...
Pozdrawiam
saphire - 09-11-2006, 08:43
Ja tam nie oszczędzam paliwa bo nie lubię ślamazarnej jazdy i wolę dynamiczną a takie jeżdżenie w mieście robi mi średnio te 12l/100km natomiast w trasie wychodzi mi wtedy ciut ponad 7 l/100km - dla mnie to jest jak najbardziej poziom normalnie akceptowalny bo i Corsa niewiele mniej mi paliła tak że uwzględniając większe auto z większym silnikiem i automatem to imho pali jak najbardziej w normie i OK
Student - 09-11-2006, 08:52
Co do wskazań na wskaźniku to też się nie zgodzę moim zdaniem dobrze pokazuje, u mnie jak jest połowa to wlewam 28-32litry i to jest idealne wskazanie jakie pokazuje wskaźnik. Co do samego kompa myli się przeważnie ok0.5l w dwie strony więc nie jest tak źle. Rezerwa tez jest ok. jak się zapali na stałe to wiem że 80km zrobię napewno a po zajechaniu na stację wlewam ok.56-57l paliwka , zaznaczam że zawsze ten sam dystrybutor na tej samej stacji od 2.5 roku. (to jest wierny klient)
Co do jazdy to ostatnio lubię 3 bieg i te wyższe obroty jednakże spalanie poszło na 9l ale silonik wtedy tak fajnie pracuje że szkoda go marnować na toczenie się.
saphire - 09-11-2006, 09:29
Student napisał/a: | Co do jazdy to ostatnio lubię 3 bieg i te wyższe obroty jednakże spalanie poszło na 9l ale silonik wtedy tak fajnie pracuje że szkoda go marnować na toczenie się. |
Hehe ja też 3ci bieg po mieście tyle że na automacie to ograniczenie do max trójki
mlun - 09-11-2006, 12:46
STRUSIU to w podpisie to do mnie:P?
Student - 09-11-2006, 13:15
Mlum każdy widzi co chce,
mlun - 09-11-2006, 21:05
Chyba problemów z wzrokiem nie mam:P
Anonymous - 31-12-2006, 22:09
Ja na razie poczynilem pewne spostrzeżenia dotyczące jazdy na 95 oktanówce, w jeździe po mieście wyszło mi 10.5litra/100km. Jakoś mi się nie chce wierzyć że jak pojadę w trasę to mi spadnie do 7l/100 bo to brzmi jak bajka, a jeden z użytkowników pisze że mu pali 5.5 to dla mnie już calkowite SF. Nie wiem, może kupiłem grata i mi pije jak smok.
Jak poczynię nowe spostrzeżenia to dam znać, szcześliwego nowego.
luk_szc - 31-12-2006, 22:37
Kolaszusza napisał/a: | Ja na razie poczynilem pewne spostrzeżenia dotyczące jazdy na 95 oktanówce, w jeździe po mieście wyszło mi 10.5litra/100km. Jakoś mi się nie chce wierzyć że jak pojadę w trasę to mi spadnie do 7l/100 bo to brzmi jak bajka, a jeden z użytkowników pisze że mu pali 5.5 to dla mnie już calkowite SF. Nie wiem, może kupiłem grata i mi pije jak smok.
Jak poczynię nowe spostrzeżenia to dam znać, szcześliwego nowego. |
W chwili obecnej autko pali mi ok 12,3 l bardzo krótkie trasy - start - nagrzanie silnika - stop i tak w kółko . Jak wyjadę za miasto spada nawet do 6 l
Anonymous - 31-12-2006, 22:47
Ja sam sie zdziwilem bo mozna zejsc ponizej 6 litrow na trasie-5,6 litra.szkoda tylko ze nie mam wersji w automacie...ale nastepnym razem sobie taka sprawie...
|
|
|