Forum ogólne - Jakie idealne auto
gigant87 - 05-08-2009, 11:47
Nadal jednak nie rozumiem, po co do miasta samochód, który najwięcej swoich zalet pokazuje podczas podróży w trasie?
saphire - 05-08-2009, 12:57
Dla wygody i odrobiny luksusu a od czasu do czasu także na wypad w trasę.
Tak samo można zapytać dlaczego ludzie jeżdżą po mieście pickup'ami czy terenówkami a odpowiedź jest prosta pomimo że nie jest to racjonalne.
Bo tak.
Nie ważne dlaczego. Ważne że to spełnianie własnych zachcianek, kaprysów itp. itd.
Ot i cała w tym rzecz.
W bogatych społeczeństwach bardziej racjonalnie do tego podchodzą... kupując 2-3 auta odpowiednie do danych celów. Jedno (lub dwa) autka na miasto, inne na wypady wakacyjne i w trasę a jeszcze inne w teren. nas na to jednak nie stać i dlatego trzeba sobie kupić najlepsze i najbardziej luksusowe auto względem swoich zachcianek na jakie nas stać.
Morfi - 05-08-2009, 18:02
saphire, a dlaczego automat ???
Nie chcesz juz przekładac sam biegów ??
cns80 - 05-08-2009, 18:04
Morfi napisał/a: | saphire, a dlaczego automat ??? | Jak będzie chciał to powachluje skrzydełkami jak Kubica
Morfi - 05-08-2009, 18:12
Ale automat zawsze jest wolniejszy od manuala i troszke wieksze spalanie.
Tylko ten detal Mi nie pasuje w tych autkach
Anonymous - 05-08-2009, 18:25
Morfi napisał/a: | Ale automat zawsze jest wolniejszy od manuala |
te czasy juz minely ze automat zamulal auto, teraz automtyka szybciej macha biegami niz czlowiek (np. skrznia DSG).
Morfi - 05-08-2009, 18:58
Ok zgodze sie skrzynie dsg itp zmiana, ale w danych auta podawanych przez producenta zawsze manual do setki ma mniej anizeli Automat.
Jestem duzo młodszy od Was i może za te 10 lat przekonam sie do automatu
saphire - 06-08-2009, 07:38
Morfi napisał/a: | saphire, a dlaczego automat ???
Nie chcesz juz przekładac sam biegów ?? |
Bo teraz jeżdżę automatem i już nigdy nie mam zamiaru jeździć bez - to najwygodniejsze co może być a jeśli do tego dołożyć skrzydełka to już super Pojeździsz kiedyś jakimś dobrym automatem to też będziesz go chciał.
Tyle że automat automatowi nie równy. W mojej Cari INVECS-II ma tylko 4ry biegi i jest klasycznym automatem a tak na prawdę nowe dwusprzęgłowe automaty DSG to w rzeczywistości skrzynia zautomatyzowana i tam już chyba nie ma hydrokonwertera momentu więc i strat na tym elemencie bo tam już dajną np. wielotarczowe sprzęgła podobnie jak w motocyklach.
Zresztą o czym tu gadać skoro niemal wszystkie mocne i szybkie sportowe auta np. Ferrari czy Porsche mają takie automaty (zautomatyzowane skrzynie) właśnie.
sruba - 06-08-2009, 09:57
saphire napisał/a: | Bo teraz jeżdżę automatem i już nigdy nie mam zamiaru jeździć bez |
o, o to prawda. ja tez sie zakochalem w automacie. jak chce to sobie powachluje tiptronikiem, a jak nie to samochod sam za mnie robi wszystko.
Audi - dobry wybor
saphire - 06-08-2009, 10:17
Apropos, A4 2.8 V6 benzyna jak sądzę czy też zagazowana?
saphire - 06-08-2009, 21:09
Tyle że Lexusy nie mają dizla. Gdyby miał to być duży i mocny silnik v6 to musiał bym mu gaz wsadzić bo taki 200KM u mnie po mieście z moim stylem jazdy palił by mi średnio 18-20l/100km tak więc czy Lexusy z dużymi silnikami nadają się do zagazowania?
mlun - 06-08-2009, 21:24
A czemu nie:P Jak nie ma wtrysku bezpośredniego to dobre "graty" i jazda:P
saphire - 06-08-2009, 21:29
Nie tak prędko bo mogą być jaja z "miękkimi" wypalającymi się gniazdami zaworowymi itp. itd. a poza tym gaz to IMHO zło dla silnika.
gigant87 - 06-08-2009, 22:09
jazda po mieście to zło dla diesla ;]
sruba - 06-08-2009, 22:15
saphire napisał/a: | Apropos, A4 2.8 V6 benzyna jak sądzę czy też zagazowana? |
saphire - zagazowana.
po pierwsze primo - spalanie w miescie - 17 litrow
po drugie primo - tez zawsze bylem przeciwny gazowaniu autka
po trzecie primo - na diesla jestem za mlody
po czwarte primo - jestem zadowolony z sekwencyjnej instalacji
|
|
|