Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jaki internet wybrać?Bezprzewodowy,czy stacjonarny?
DuzyFiat - 14-08-2009, 15:54
Nie bede wdawal sie w dyskusje i odpowiadam bezposrednio na pierwszy post.
adamovicius: Oba sposoby dostepu do internetu maja swoje plusy. Zalezy do czego bedziesz go potrzebowal. Jezeli nie sciagasz wiele, nie grasz przez internet to internet mobilny wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem. Wszedzie mozesz go zagrac (oczywiscie z laptopem), dziala w telefonie itp.
Co do alternatywy BC - Play to ciezko powiedziec. Wybor uwarunkwoany jest od tego gdzie bedziesz tego internetu uzywal. Jezeli w duzym miescie, to wlasciwie kazdy operator bedzie mogl zaoferowac jakas przyzwoita oferte. Jezeli natomiast bedziesz z nim jezdzil poza miasto, to pozostaja tylko 3 starsi operatorzy - Era (BC), Plus (iPlus) i Orange (Orange Free). Era z tej trojki ma chyba najslabszy zasieg, ale dzis wprowadzili nowa oferte cenowa, iPlus ostatnio spi i chociaz ma duzy zasieg, to jakos nie potrafie sie do neigo ustosunkowac, Orange Free ma za to troche inna oferte. Dziala nie tylko w technologiach GSM, ale takze CDMA, ktore gwarantuje wiekszy zasieg, lepsza szybkosc lacza, stabilnosc polaczenia itp. Kazda z tych ofert mozesz chyba bezplatnie przetestowac. Nie wiem jak innych operatorow, ale Orange CDMA mozna testowac przez 30 dni.
Przepraszam za dlugasny post,
Pozdrawiam.
keston - 14-08-2009, 18:02
ja też odp na pierwszy post. Z tych dwóch wolę jednak stacjonarny, nie ma limitów a ja sporo korzystam. Wziąłem niedawno freedoma od orange i mam tez prędkość zapewnioną stało bo to mi gwarantuje umowa, w mobilnym zależy to od zasięgu, czasem loteria. No ale cóż kwestia gustu
szpala85 - 16-08-2009, 19:28
no właśnie .... wczoraj wieczorem miałem pierwszy raz przekroczony limit 5GB nie wiem jak to się stało bo w tym śmiesznym programie jaki daje PLAY naliczyło mi (wysłane i ściągnięte ) dopiero 3 GB ... po przekroczeniu limitu prędkość spadła do 32kb/s masakraaa nie szło nic zobaczyć na internecie ... nawet głupie alledrogo otwierało się 3 min..... ,a o mitsumaniaki.pl nie wspomnę .... dzisiaj próbowałem to wyjaśnić dzwoniąc do Obsługi Klienta i jakie było moje zdziwienie jak ziomuś z obsługi zaczyna rozmowę do mnie na "ty" ... i ze o co mi chodzi jak on doskonale widzi że przekroczony jest limit 5GB i że w tym programie to " JA " coś musiałem namieszać i dlatego mi wskazuje 3 GB ,a nie 5GB .... na końcu zaproponował mi dokupienie limitu 2 GB za 20 zł .... nie miałem innego wyjścia .... ...
ps. na początku to byli mili , tu tak , tu cacy , proszę bardzo ..... a teraz ...
i tak wygląda sprawa z przekroczeniem limitu w PLAY
pawela - 16-08-2009, 20:23
mogę tylko powiedzieć NIE BRAĆ ORANGE BUSINESS EVERYWHERE!
2 lata się z tym męczyłem, prędkość max 20kB/s, zazwyczaj zrywał po kilku minutach podczas wysyłania danych i wyskakiwał błąd 31, orange udaje że nie zna problemu a fora internetowe kipią od tego.
DuzyFiat - 18-08-2009, 20:18
Co zrobic, kazdemu sie moze przytrafic gorsza jakosc uslugi, szczegolnie w tak wielkiej firmie jak Orange. Ja generalnie jestem z nich zadowolony. Wprowadzili to CDMA do oferty i w koncu jest jakis wybor, nie tylko jezeli chodzi o firmy, ale nawet technologie, z ktorych korzystasz.
gulgulq - 14-01-2010, 12:36
a ktoś może jeszcze wyrazić opinię o Play i ich dostępowi do netu
w końcu u mnie w mieścinie uruchomili nadajnik 3G i za 45 zł mogę mieć 10BG
pewno wezmę na 9 dni do próbnego przetestowania ale pasuje mi szersze spojrzenie ??
Manuela - 14-01-2010, 15:56
Hej, z Playem z mojego doświadczenia jest tak, że albo jest super, albo wcale Stanów pośrednich brak. Więc jeżeli chcesz mieć zasięg np gdzies na wsi albo w lesie to lepiej IPlus lub Blueconnect (z moim osobistym wskazaniem na IPlusa). Jeżeli zaś nie potrzebujesz mieć internetu wszędzie, to Play jest naprawdę super propozycją.
akbi - 14-01-2010, 16:54
Manuela napisał/a: | z Playem z mojego doświadczenia jest tak, że albo jest super, albo wcale |
spowodowane jest to bardzo małą ilością ich nadajników ... generalnie ... obecnie są w większych miastach
Morfi - 14-01-2010, 17:29
Play ma ostatnio najlepsza ofere cenowa w duzych miastach działa rewelacyjnie, gorzej jest w mniejszych.
Na stronie Play'a możesz sprawdzić mapkę zasięgu i dowiesz się, czy się w nim znajdujesz. Potem możesz sprawdzić usługę przez 7 dni (tylko jeśli bierzesz abonament. Przy internecie na kartę nie ma opcji testowania przez tydzień).
gulgulq - 15-01-2010, 07:28
otóż u mnie uruchomili nadajnik i moja chałupka jest w zasięgu
chodziło mi o kwestia jak to jest po kilku miesiącach użytkowania np. czy nie siada tragicznie transfer (co miał np. miejsce w erze), czy nie robią kantów przy zliczaniu ilości danych itp..
krzychu - 15-01-2010, 11:50
Kolega ma jak nie zapomnę to popytam ale mówił że z początku mu to lepiej działało niż teraz.
Anonymous - 15-01-2010, 12:08
ja mam 5GB za 35zl , z transferem jest ok 1mb/s, ale potrafia byc miejsca w trojmiescie gdzie gubi zasieg.
e-gen - 15-01-2010, 14:18
ORANGE + CDMA
gulgulq - 22-01-2010, 18:10
właśnie jestem w fazie testów Play
szybkość: 3,6 Mb/s wiec więcej niż podają w reklamówkach (1 Mb/s)
zasięg: 4 kreski - 79% sygnału
Anonymous - 22-01-2010, 23:25
gulgulq napisał/a: | szybkość: 3,6 Mb/s | to ze modem ustanawia polaczenie z taka predkoscia to nie znaczy zw bedzie ci tak smigac.
|
|
|