Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
Anonymous - 05-09-2006, 18:57
A co sądzicie o wymianie rozrządu w DiD. Ostatnio widziałem na allegro pasek i napinacz oryginał RENUALT http://aukcja.onet.pl/sho...item=125289939. Jak wiadomo ten silnik to francuz i ciekawy jestem, co montowało Mitsu w fabryce. Krążą potoczne opinie, że jednak fabryczne części biją na głowę zamienniki, chyba, że Renulat montuje jakiegoś Contitecha albo inne cudo. Japońskie silniki wiadomo, Mitsuboshi, ale co zakładać do tego francuza?
pzdr
JCH - 05-09-2006, 19:24
kris_S napisał/a: | Jak wiadomo ten silnik to francuz i ciekawy jestem, co montowało Mitsu w fabryce | Jutro powiem Ci co Mitsu dawało na pierwszy montaż. Pasek leży w garażu.
jawlo - 05-09-2006, 19:57
Też jestem ciekawy bo niedługo czeka mnie przegląd z wymianą rozrządu.
JCH - 06-09-2006, 09:33 Temat postu: Pasek rozrządu w DI-D Pasek który był założony to POWERGRIP HDT czy jakoś tak. Napisy słabo widoczne. Jest też na nim znaczek Renaulta.
Co ciekawe założony przy wymianie pasek Mitsu jest .... Made in France.
Zrobię lepsze zdjęcie to wkleję.
Anonymous - 13-09-2006, 14:52
Witam
Pierwszy raz piszę na forum
Moja Carisma 1.8 GDI ma 86.000 i przymierzam się do standardowej wymiany rozrządu po 90.000 km. Znajomy mechanik zmroził mnie mówiąc co mam mu kupić na tą wymianę:
- pasek rozrządu
- rolka paska rozrządu
- druga rolka paska rozrządu
- napinacz hydrauliczny paska rozrządu
- uszczelniacz wałka rozrządu *2
- uszczelniacz wałka korbowodu
- wałek rozrządu *2
- wał korbowy
No nie miesci mi sie to w głowie, żeby to wszystko trzeba było regularnie co 90.000 wymieniać. Proszę pomóżcie. Co tak naprawdę powinienem wymienić, gdzie najlepiej kupić te części i czy może znacie kogoś sensownego z Krakowa lub najbliższych okolic.
PS
Ten mój mechanik pracuje na codzień w serwisie RM Filipowicza, o którym się właśnie naczytałem, żeby omijać szerokim łukiem....
Hubeeert - 13-09-2006, 15:24
rbuczek napisał/a: | - pasek rozrządu |
Tak rbuczek napisał/a: | rolka paska rozrządu | Tak
rbuczek napisał/a: | druga rolka paska rozrządu | Tak
rbuczek napisał/a: | napinacz hydrauliczny paska rozrządu | sprawdzić - jak dobry zostawić
rbuczek napisał/a: | uszczelniacz wałka rozrządu *2 | Jak OK nie ruszać rbuczek napisał/a: | uszczelniacz wałka korbowodu | Wału Korbowego -jak nie cioeknie nie zmieniać rbuczek napisał/a: | - wałek rozrządu *2 | chyba żartujesz Tego się nie zmienia przez całe życie samochodu
rbuczek napisał/a: | wał korbowy | patrz wyżej
Ty mi powiedz - on ma jakiś samochód z rozgrzebanym silnikiem i potrzebuje części czy jak?
Pasek, rolki - jak najbardziej
Napinacz, uszczelniacze - można dla świętego spokoju ale jak są OK to zostawić
Wałki rozrządu i Wał korbowy wskazują na to że mechanik albo potrzebuje tych części albo nie ma pojęcia o czym mówi.
No chyba że masz rozwalony silnik.
Anonymous - 13-09-2006, 16:00
silnik nie jest rozwalony, wszystko jest ok, czyli powinien być standard. Dzięki za radę. gdzie można kupić dobre zamienniki i czy ktoś poleca warsztat w Krakowie??
szczeslaw - 14-09-2006, 09:44
rbuczek, poszło info na PW.
Hubeeert, generalnie się zgadzam, ale uszczelniacz wałka rozrządu przynajmniej od strony paska to ja bym wymienił. No chyba, że w GDI są trwalsze niż w 1.6.
Edit: Aha zapomniałem napisać - części kup u Japaneze - to użytkownik naszego forum i w szukajce znajdziesz na niego namiary.
Anonymous - 14-09-2006, 10:43 Temat postu: dzięki bardzo dziękuję za pomoc
Anonymous - 19-09-2006, 15:07
a czy muszę przy okazji wymiany rozrządu wymieniać świece zapłonowe?
Matejko - 19-09-2006, 15:50
w gdi wymienia sie swiece co 90tys km czyli co wymiane rozrzadu
Anonymous - 04-10-2006, 18:56
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem (mam nadzieję) Carismy 1,8 GDI, przebieg 96 tyś. Przymierzam się własnie do przeglądu. Już wie, że części najlepiej kupić u Japaneze. Poszukuję natomiast kogoś kto by mi to wszystko wymienił. Czy znacie jakiegoś doibrego mechanika z okolic poznania albo wrocławia?
Hubeeert - 04-10-2006, 19:16
Hiloo, zajrzyj w podfora regionalne - tam są namiary na mechaników
heer75 - 08-10-2006, 23:19
Czy znacie jakiegoś doibrego mechanika z okolic poznania albo wrocławia?[/quote]
podjedz na ul. Poswiecka we wroclawiu (autokam) , tam jest serwis japoncow + sklep na miejscu. Nie sa drodzy. Np przy wymanie rozrzadu dali najnizsza cene. Bylem tam 2 razy nie mam nic do zarzucenia ich uslugom. Wiedza o co chodzi.. w przeciwienstwie do paru innych "serwiosow" we wrocku.
Anonymous - 12-10-2006, 23:29
szczeslaw napisał/a: | Edit: Aha zapomniałem napisać - części kup u Japaneze - to użytkownik naszego forum i w szukajce znajdziesz na niego namiary. |
Planuje wymiane rozrządu w moim Mitsu Carisma GDI 18. z '00r.
Moje auto ma przejechane 200.000 km, w związku z tym szukam wszytkich czesci do wymiany i tych ktore lepiej wymienić.
Jeśli ktos dysponuje namiarami lub numerem tel. do "japaneze" to bardzo bym prosil!
(ze statystyk wynika, ze logował sie ostatnio 07.06, wiec mail moze nie zadzialać)
|
|
|