Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Drżący napinacz przy niskich obrotach
goblin_85 - 16-04-2010, 08:55
Witam,
Jakis czas po wymianie paska klinowego zaczelo cos mocno piszczec pod maska, sprawdzilem i okazalo sie ze tlumik paska obciera rolke napinajaca:( co moze byc przyczyna? zle naciagniety pasek, zuzyty tlumik lub rolka, czy caly napinacz do wymiany?
Ppiotr - 17-04-2010, 21:26
raczej coś z napinaczem hyba powinneś wymienić cały
tomekrvf - 17-04-2010, 23:16
Sprawdź czy nie jest zatarte sprzęgło jednokierunkowe w kole pasowym alternatora.
kielurkk - 18-04-2010, 21:15
goblin_85 napisał/a: | sprawdzilem i okazalo sie ze tlumik paska obciera rolke napinajaca:( co moze byc przyczyna? |
tulejka na "amortyzatorku" napinacza się pewnie wyrobiła i napinając pasek "ściąga" ją w dół aż do rolki. Odkręć amorek (dwie śrubki 8mm na 13 klucz) wcześniej poluzowując pasek żeby napinacz nie dał Ci w zęby i sprawdź stan dolnej a najlepiej obu tulejek i albo dorób tulejkę albo kup nowy amortyzator. Na Allegro ok 120 zeta
goblin_85 - 21-04-2010, 12:18
Dzięki za odpowiedzi, Pasek poluźnić śrubą przy alternatorze?
kielurkk - 21-04-2010, 20:58
Cytat: | Pasek poluźnić śrubą przy alternatorze? |
jak nie masz klimy to tak a jak masz sprężarkę od klimy to pasek poluzowuje się tymże właśnie napinaczem z amortyzatorkiem
goblin_85 - 22-04-2010, 08:19
Mam wersję z klimatyzacją...czy na napinaczu znajduje się również jakaś śrubka do poluzowania paska?
kielurkk - 22-04-2010, 22:05
jak masz klimę to pasek luzuje się "połsiężycem" do którego zamocowany jest amortyzator a dokładnie jego góra. Są na tym półksiężycu dwie śruby 8 mm na 13 klucz obie trzeba tylko poluzować (nie trzeba odkręcać) z tym że jedną bardziej tą pod którą jest podtoczenie napięcia paska. Jak dobrze pamiętam to jest to górna śruba ta bliżej głowicy silnika
goblin_85 - 23-04-2010, 07:54
Dzięki za pomoc,znalazłem:) faktycznie, dolna tulejka amortyzatorka jest w opłakanym stanie, sam amortyzatorek też - wyrobił się. Kupiłem nowy, zamontowałem i szafa gra.
Ppiotr - 28-04-2010, 22:02
mam maxa z tym amorkim czy muszę w aso kupić bo te nie roginały jakoś szybko siadają pytanie do osób które mają troszkę więcej pojęcia dokładnie co się może stać jeśli zamiast amorka zamontuję stałą blachę czy koło dwumasowe się może rozwalić.
robertdg - 01-05-2010, 21:57
Ppiotr, amortyzator ma za zadanie eliminacje drgan, głównie na wolnych obrotach, stac sie moze wiele, radze nie doswiadczac, kupic nowy i zamontowac
goblin_85 - 02-05-2010, 20:17
Witam ponownie,
Po wymianie amortyzatorka okazało się, że nadal coś piszczy pod maską, wszystko wskazywało na rolkę od napinacza- zmieniłem bo też już była w opłakanym stanie...piszczenie nie ucichło:(
Zauważyłem, że jak skręcę w miejscu koła na maksa to zapala mi się kontrolka od akumulatora, niestety w tym momencie pasek klinowy nie kręci się. Nawet gdy dodam gazu i znów przekręcę koła na maksa sytuacja się powtarza.
Czy to może być związane z pompą wspomagania?
robertdg - 02-05-2010, 20:27
goblin_85 napisał/a: | Czy to może być związane z pompą wspomagania? | Tak, albo z kołem pasowym wału
Ppiotr - 03-05-2010, 22:27
nie jest to wina pompy wspomagania jak skręcasz na max duże obciążenie jest na pompie i staje pasek . szukaj w napinaczu w pasku i koło dwumasowe może ono staje w co wątpię ale warto poprosić kolegę aby dokręcił kierownice a ty patrzył
[ Dodano: 03-05-2010, 22:28 ]
a dodam raczej masz nie dokręcone koło dwumasowe niż urwane na gumie 99 procent
Carismaniak - 18-05-2010, 16:32
goblin mialem to samo skrecalem kola na maksa i ladowanie sie zapalalo wina u mnie byla taka ze kolo pasowe na wale sie rozwarstwilo i niestety do wymiany po wymianie wszystko wrocilo do normy obroty gites ladowanie sie nie zapla koszt okolo 175 zl za kolko wymiana bardzo prosta 5 bieg dlugi klucz z przedluzka i troche sily po tygodniu jazdy znow dokrecilem to co nie moglem odrazu wiadomo ze nowe sie musi ulozyc itd i juz miesiac wszystko gra pozdrawiam
najlepiej sprawdz sobie czy to kolo pasowe w ten sposob niech ktos skreci mocno kolami w prawa strrone i ty idz i zobacz pod kolem jest taka luka zeby spojrzec na to kolo wlasnie i to male w srodku bedzie sie krecic a to duze bedzie stac miedzy tym malym a duzym jest taka guma i to jej wina
|
|
|