Outlander II GEN Techniczne - Sprężyny wzmacniające
mitsu00 - 19-12-2010, 12:39
olabart napisał/a: | mitsu00 wiele rzeczy powinniśmy się robić w ASO a tego nie robimy - sam wiesz po sobie. Jesteśmy gadżeciarze i dłubacze. Ja wiele rzeczy robię sam nie ze względu na oszczędność kasy, ale po prostu lubię grzebać i tyle. Po drugie nie do końca wierzę w ASO - przekonałem się na poprzednim miśku, gdy z odkręconym kołem wyjechałem z ASO i mało co się nie zabiłem na zakręcie. Po trzecie szkoda mi czasu na dojazd do innego miasta. Po czwarte mam warunki. |
Masz rację, chodziło mi bardziej że jeśi łatwo coś zepsuc samemu, to chyba lepiej mieć spokój i oddać do miszczów Mam jeszcze pytanko: trudno jest samemu zaożyc sprężynki? Napisz proszę w miarę dokladie co trzeba pozdejmować, jakie narzędzia użyć czysamemu da radę, czy trzeba być 2 do tego
[ Dodano: 19-12-2010, 13:44 ]
Sprawdziłem n niemieckim forum i wygląda na to że należy jedynie odkręcić 3 śruby mocujące tylny wahacz i włożyć sprężynę. Pytanie tylko czy ciężko potem jest go docisnąć z 2 sprężynami? Jesli nie to sam to też zamontuję
http://www.outlander-foru...ad-federn-1.php
tomko - 19-12-2010, 19:13
Pamietajcie tylko zeby 2 sruby w wahaczu dokrecac dopiero po postawieniu Miska na kolach i parokrotnym docisnieciu zawieszenia, uchroni to silentbloki przed uszkodzeniem.
Dokrecenie na odciazonym zawieszeniu spowoduje po postawieniu na kolach skrecenie silentblokow i w krotkim czasie dojdzie do oderwania gumy od metalu.
Potwierdzam wszytko to co zostalo napisane wczesniej na temat wrazen po zamontowaniu sprezyn. Mam podobne odczucia, generalnie jest lepiej.
olabart - 19-12-2010, 19:16
Przejechałem dzisiaj około 100km w różnych warunkach i generalnie nie widzę różnicy po założeniu sprężyn. Jeżeli jakakolwiek jest to jest naprawdę mała. Załadowałem 4 osoby ze sprzętem i jechało się jak zawsze. Odnośnie montażu - poradzi sobie chyba każdy. Jedyne co to przyda się Wam drugi podnośnik, który po zdjęciu koła podkładamy pod wahacz i odkręcamy jego mocowanie 17. Następnie znowu 17 i odkręcamy dolne mocowanie amortyzatora. Browar pękł i bierzemy 13 oraz imbusa i odkręcamy łącznik drążka stabilizatora. Proponuję na początku oblać go penetrantem i wypić kolejnego browca. Popuszczamy podnośnik i wyciągamy ori sprężynkę. Następnie wkładacie nową w starą z dystansami wg dostarczonego ze sprężynkami obrazka, wkładacie w stare miejsce, podnośnik i góra. Troszkę się trzeba pomęczyć i pocelować, aby było osiowo i skręcacie wszystko w odwrotnej kolejności. Przed założenie koła można jeszcze raz sprawdzić osiowość sprężyn, w razie korekty uderzyć w nową sprężynkę np. za pomocą kołka i młotka by wskoczyła na swoje miejsce i git. Problemy jakie mogą wystąpić to odkręcenie łącznika stabilizatora, zgranie osiowości obu sprężyn oraz wsunięcie tulei z wahaczem w gniazdo - w razie problemów rozszerzyć mocowanie tulei przez rozgięcie(młotek). Powodzenia.
wowo - 20-12-2010, 10:15
olabart, ale napisz czy nie przysiadł tak jak ori
wysmok - 20-12-2010, 11:12
olabart napisał/a: | Generalnie jeżeli ma to jakieś większe znaczenie powinno być jakieś rozgraniczenie do wersji 2wd, 4wd(waga napędu) i można jeszcze dołożyć 4wd - 7os(waga fotelików 35 kg), a może jeszcze dla tych co dużo ciągną na haku i dla tych co mają butle z gazem podwieszoną pod tył. |
Jest jeszcze jedna opcja, jak u mnie - 2WD, 7 os., gaz podwieszony z tyłu.
olabart - 20-12-2010, 11:59
Nie przysiadł, ale obciążenie też było nieduże, bo był to wypad tylko kilkugodzinny. Ale biorąc pod uwagę twardość sprężyn, a siłowałem się z nimi, to na pewno nie będzie siadał jak ori.
cebull - 24-12-2010, 13:03
no to i ja zamowilem sobie sprezynki
przyjda pewnie juz po nowym roku
regon - 24-12-2010, 13:46
Ja też już zamówiłem. Powinni dać na Polskę dodatkową zniżkę.
cebull - 24-12-2010, 13:52
trzeba sie bylo dogadac to bysmy za przesylke zaplacili tylko raz...
TomiF19 - 25-12-2010, 12:57
Witam. Chciałbym zakupić te sprężynki i mam takie pytanie. Czy jest możliwość płatności przy odbiorze bo niewidze tam takiej opcji. Są dostepne tylko Money Order, PayPal, iClear. Pomóżcie .. ..
mitsu00 - 25-12-2010, 13:25
TomiF19 napisał/a: | Witam. Chciałbym zakupić te sprężynki i mam takie pytanie. Czy jest możliwość płatności przy odbiorze bo niewidze tam takiej opcji. Są dostepne tylko Money Order, PayPal, iClear. Pomóżcie .. .. |
Zamawiając z zagranicy do Polski zawsze musisz zapłacić z góry, najprościej kartą albo PayPalem.
cebull - 25-12-2010, 13:44
TomiF19, mysle, ze nie musisz sie obawiac, sklep jest sprawdzony przez kilku z nas, zalogowanie sie na paypalu zajmuje 5 min
regon - 25-12-2010, 13:51
Ja zapłaciłem przelewem, bo podczas logowania do pay pal system cały czas był przekonany, że jestem w Austrii
mitsu00 - 25-12-2010, 13:56
A jako ciekawostkę powiem wam, że Mitsubishi w Szwecji sprzedaje te sprężynki jako akcesorium oryginalne jeszcze taniej niż od Niemca
TomiF19 - 25-12-2010, 14:26
Jestem w tym kompletnie zielony. Jeśli chce zapłacić poprzez przekaz pocztowy to jaką opcje zaznaczyć?? Czy numer ich konta i danych do wpłaty otrzymam na maila??
|
|
|