To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Sprężyny wzmacniające

mitsu00 - 19-12-2010, 12:39

olabart napisał/a:
mitsu00 wiele rzeczy powinniśmy się robić w ASO a tego nie robimy - sam wiesz po sobie. Jesteśmy gadżeciarze i dłubacze. Ja wiele rzeczy robię sam nie ze względu na oszczędność kasy, ale po prostu lubię grzebać i tyle. Po drugie nie do końca wierzę w ASO - przekonałem się na poprzednim miśku, gdy z odkręconym kołem wyjechałem z ASO i mało co się nie zabiłem na zakręcie. Po trzecie szkoda mi czasu na dojazd do innego miasta. Po czwarte mam warunki.

Masz rację, chodziło mi bardziej że jeśi łatwo coś zepsuc samemu, to chyba lepiej mieć spokój i oddać do miszczów :twisted: Mam jeszcze pytanko: trudno jest samemu zaożyc sprężynki? Napisz proszę w miarę dokladie co trzeba pozdejmować, jakie narzędzia użyć czysamemu da radę, czy trzeba być 2 do tego :wink:

[ Dodano: 19-12-2010, 13:44 ]
Sprawdziłem n niemieckim forum i wygląda na to że należy jedynie odkręcić 3 śruby mocujące tylny wahacz i włożyć sprężynę. Pytanie tylko czy ciężko potem jest go docisnąć z 2 sprężynami? Jesli nie to sam to też zamontuję :D
http://www.outlander-foru...ad-federn-1.php

tomko - 19-12-2010, 19:13

Pamietajcie tylko zeby 2 sruby w wahaczu dokrecac dopiero po postawieniu Miska na kolach i parokrotnym docisnieciu zawieszenia, uchroni to silentbloki przed uszkodzeniem.
Dokrecenie na odciazonym zawieszeniu spowoduje po postawieniu na kolach skrecenie silentblokow i w krotkim czasie dojdzie do oderwania gumy od metalu.

Potwierdzam wszytko to co zostalo napisane wczesniej na temat wrazen po zamontowaniu sprezyn. Mam podobne odczucia, generalnie jest lepiej.

olabart - 19-12-2010, 19:16

Przejechałem dzisiaj około 100km w różnych warunkach i generalnie nie widzę różnicy po założeniu sprężyn. Jeżeli jakakolwiek jest to jest naprawdę mała. Załadowałem 4 osoby ze sprzętem i jechało się jak zawsze. Odnośnie montażu - poradzi sobie chyba każdy. Jedyne co to przyda się Wam drugi podnośnik, który po zdjęciu koła podkładamy pod wahacz i odkręcamy jego mocowanie 17. Następnie znowu 17 i odkręcamy dolne mocowanie amortyzatora. Browar pękł i bierzemy 13 oraz imbusa i odkręcamy łącznik drążka stabilizatora. Proponuję na początku oblać go penetrantem i wypić kolejnego browca. Popuszczamy podnośnik i wyciągamy ori sprężynkę. Następnie wkładacie nową w starą z dystansami wg dostarczonego ze sprężynkami obrazka, wkładacie w stare miejsce, podnośnik i góra. Troszkę się trzeba pomęczyć i pocelować, aby było osiowo i skręcacie wszystko w odwrotnej kolejności. Przed założenie koła można jeszcze raz sprawdzić osiowość sprężyn, w razie korekty uderzyć w nową sprężynkę np. za pomocą kołka i młotka by wskoczyła na swoje miejsce i git. Problemy jakie mogą wystąpić to odkręcenie łącznika stabilizatora, zgranie osiowości obu sprężyn oraz wsunięcie tulei z wahaczem w gniazdo - w razie problemów rozszerzyć mocowanie tulei przez rozgięcie(młotek). Powodzenia.
wowo - 20-12-2010, 10:15

olabart, ale napisz czy nie przysiadł tak jak ori
wysmok - 20-12-2010, 11:12

olabart napisał/a:
Generalnie jeżeli ma to jakieś większe znaczenie powinno być jakieś rozgraniczenie do wersji 2wd, 4wd(waga napędu) i można jeszcze dołożyć 4wd - 7os(waga fotelików 35 kg), a może jeszcze dla tych co dużo ciągną na haku i dla tych co mają butle z gazem podwieszoną pod tył.

Jest jeszcze jedna opcja, jak u mnie - 2WD, 7 os., gaz podwieszony z tyłu. :D

olabart - 20-12-2010, 11:59

Nie przysiadł, ale obciążenie też było nieduże, bo był to wypad tylko kilkugodzinny. Ale biorąc pod uwagę twardość sprężyn, a siłowałem się z nimi, to na pewno nie będzie siadał jak ori.
cebull - 24-12-2010, 13:03

no to i ja zamowilem sobie sprezynki :)
przyjda pewnie juz po nowym roku ;)

regon - 24-12-2010, 13:46

Ja też już zamówiłem. Powinni dać na Polskę dodatkową zniżkę.
cebull - 24-12-2010, 13:52

trzeba sie bylo dogadac to bysmy za przesylke zaplacili tylko raz...
TomiF19 - 25-12-2010, 12:57

Witam. Chciałbym zakupić te sprężynki i mam takie pytanie. Czy jest możliwość płatności przy odbiorze bo niewidze tam takiej opcji. Są dostepne tylko Money Order, PayPal, iClear. Pomóżcie .. ..
mitsu00 - 25-12-2010, 13:25

TomiF19 napisał/a:
Witam. Chciałbym zakupić te sprężynki i mam takie pytanie. Czy jest możliwość płatności przy odbiorze bo niewidze tam takiej opcji. Są dostepne tylko Money Order, PayPal, iClear. Pomóżcie .. ..

Zamawiając z zagranicy do Polski zawsze musisz zapłacić z góry, najprościej kartą albo PayPalem.

cebull - 25-12-2010, 13:44

TomiF19, mysle, ze nie musisz sie obawiac, sklep jest sprawdzony przez kilku z nas, zalogowanie sie na paypalu zajmuje 5 min ;)
regon - 25-12-2010, 13:51

Ja zapłaciłem przelewem, bo podczas logowania do pay pal system cały czas był przekonany, że jestem w Austrii :lol:
mitsu00 - 25-12-2010, 13:56

A jako ciekawostkę powiem wam, że Mitsubishi w Szwecji sprzedaje te sprężynki jako akcesorium oryginalne jeszcze taniej niż od Niemca :D
TomiF19 - 25-12-2010, 14:26

Jestem w tym kompletnie zielony. Jeśli chce zapłacić poprzez przekaz pocztowy to jaką opcje zaznaczyć?? Czy numer ich konta i danych do wpłaty otrzymam na maila??