To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Podgrzewacz płynu spryskiwacza

Hugo - 27-01-2010, 22:56

Ja je założyłem i rzeczywiście mogłyby "psikać" z 10 cm wyżej, ale wszystko jest do zrobienia. Na wiosnę oczywiscie.
xor - 28-01-2010, 15:46

Najprawdopodobniej kupię nową pompkę, jeśli też nie będzie wyrabiała, to zamontuje obie, trójnik założę i mi 2 będą psikać.

Może być to problem zbyt gęstniejącego płynu spryskiwaczy - bo im zimniej, tym gorzej pryskały. Przy -17 praktycznie wcale - nie dosikiwały nawet do wycieraczek... Teraz przy -4 już sikają ponad, ale i tak niewiele.
Mam zimowy psik-psik. Niedługo mi się skończy, to zaleję sonaxem, zobaczymy.

szpala85 - 28-01-2010, 17:23

xor napisał/a:
Przy -17 praktycznie wcale - nie dosikiwały nawet do wycieraczek...

u mnie przy takiej temp. psikało ( wiadomo ze nie tak jak latem ale psikało ) xor, musisz mieć coś z pompką ...

xor - 28-01-2010, 17:42

niekoniecznie, może Twój płyn zimowy do spryskiwaczy zachowuje mniejszą gęstość w takich temp. Zaleję innym płynem i się obaczy.

A pompka moja ma 2 lata, więc nie powinna być zjechana. Na oryginalnych spryskiwaczach w lecie pryska ładnie.

Hugo - 29-01-2010, 13:54

xor napisał/a:
bo im zimniej, tym gorzej pryskały
U mnie też przy -15 psikały ledwo ponad wycieraczki, ale dzisiaj temperatura ok. 0 st. C i już psikają świetnie. Spokojnie do 3/4 wysokości szyby. Także ja nic z tym nie muszę robić.
costa brawa - 29-01-2010, 19:27

moze nie najlepiej widac - ale to co trzeba to jest - telefonem nagrane ale natchnienie mialem i nie zapomnialem takze :D
tylko wyszlo bokiem a niewiem jak obkrecic :(
http://s263.photobucket.c...nt=20100129.flv

ps
jakby nie chodzil link to napiszcie to poprawie :)

Hugo - 30-01-2010, 01:24

costa brawa napisał/a:
Lipnie to wygląda. Ledwo co widać na szybie. U mnie jak prysnę to zanim wycieraczka nie zgarnie to jadę po omacku :wink:
xor - 30-01-2010, 14:26

costa brawa napisał/a:
moze nie najlepiej widac - ale to co trzeba to jest - telefonem nagrane ale natchnienie mialem i nie zapomnialem takze :D
tylko wyszlo bokiem a niewiem jak obkrecic :(

ps
jakby nie chodzil link to napiszcie to poprawie :)

No to Cię pocieszę - u mnie nawet jeszcze gorzej pryskają :P

costa brawa - 30-01-2010, 23:13

ale nie ma co ukrywac ze lepiej niz to dziadostwo fabrycznie zamontowane .. u siebie tez musze cos wykombinowac ze albo jakas pompka mocniejsza albo cos i bedzie jeszcze lepiej pryskac . na tym filmiku nie widac zbyt dobrze musze go poprawic w ktorys dzien jeszcze raz .
U mnie zeby szybe umyc wystarczy z 1-2s psiknac i szyba czysta - w zasadzie tak zeby polecialo nad wycieraczke i pod bo leci plyn na cala szybe i dzieki temu zmywa nawet niewielka iloscia plynu
a tymi co fabrycznie to trzeba psikac az wycieraczki plyn rozchlapia

moim zdaniem nie ma co - duzo lepsze te "mgłowe" nawet jak nie psikaja jakos idealnie (co jest do poprawienia)

ps
dzis jechalem toyota znajomego i on wlasnie ma fabrycznie bardzo podobne spryski ( o ile nie takie same) ale pompka daje mu strasznie duze cisnienie tak ze slychac jak plyn wali o szybe - gdyby dorobic do gala taka pompke to bylby ideal :)
byla to toyota FJ Cruiser - dodam ze tam sa 3 wycieraczki i 3 spryski :D

xor - 30-01-2010, 23:16

Równeiż muszę powiedzeić, żę pomimo kiepskiego pryskania, są lepsze niz oryginały.

NAwiasem - dzisiaj temp. koło 0, zalałem inny płyn, i juz lepeij troche spryskuje niż na filmiku ale i tak jeszzce daaaleko do dobrego.

Może się jeszce poprawi jak podgrzewacz zrobię.

robertdg - 30-01-2010, 23:19

costa brawa napisał/a:
byla to toyota FJ Cruiser - dodam ze tam sa 3 wycieraczki i 3 spryski :D
w Volvie S80 także sa 3 spryskiwacze i rozpylają niemalże idelną mgiełke na szybie, jedno przetarcie wycieraczki i wystarczy

costa brawa, zastosuj zaworek zwrotny podtrzymujący cisnienie w układzie, powinno sie poprawić.

fergul11 - 30-01-2010, 23:22

To ja muszę was przeprosić :oops: moje psikają na całą powierzchnie szyby z centrum 15cm od dolnej krawędzi szyby .
Tylko umówmy się że to nie jest mgiełka a sporej wielkości kropelki ,leci dosyć intensywnie i 100x lepiej jak na filmiku.
Chyba moje oczekiwania były zbyt wysokie :? ale do oryg. nie ma powrotu.

costa brawa - 30-01-2010, 23:38

ale na tym filmie zle to widac - nagram jeszcze raz jak bede mial aparat ( ma wieksza rozdzielczosc) .
U mnie to najwiecej plynu leci tak w miesce ok 10-15 cm ponizej polowy szyby . ponizej i powyzej cala szyba jest rowno pokryta plynem na celej swojej szerokosci :)

a z zaworkiem zwrotnym mozliwe ze moze byc juz lepiej - bede w poblizu jakiegos sklepu to kupie
tylko tak sie zastanawiam czy jakby na wezyku zalozyc taka pompke wysokocisnieniowa jak do sprykow reflektorow czy pompka z zbiorniczka zdarzyc podac na tyle duzo plynu zeby przez te 2-5 s moglo psikac takim mocnym strumieniem - trzeba jakas probe zrobic :)

Jakby ktos jeszcze nagral to bedzie porownanie jakies kto ma lepsze a kto gorsze :D

Hugo - 31-01-2010, 08:52

robertdg napisał/a:
zaworek zwrotny
Gdzie możnaby takie coś kupić?
robertdg - 31-01-2010, 09:51

Hugo, każdy sklep motoryzacyjny, ale taki w którym jest ciągły ruch i cieszy sie dobrą opinią ;-)