To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - Jakie utrudnienia drogowe napotkamy jadąc na Zlot

JCH - 26-08-2009, 08:55

KaWu napisał/a:
A czy jadąc w czwartek ok 12, może być zakorkowana trasa Katowice -> Bielsko :?:
Rozumiem że zjazd z A4 jest zamknięty przy Katowicach :?:
Nie. Przy Katowicach (Centrum Handlowe 3 Stawy, Real) jest jak najbardziej otwarty. Może się trochę korkować przy wlocie na DK-86 (ul. Murckowska, Pszczyńska) bo te właśnie jednie są w tej chwili remontowane.
Mowa o tym węźle

Potem trafisz na lekki korek w Tychach, trochę w Pszczynie. No i koledzy piszą, że wlot do Bielska od strony Katowic jest rozkopany - stąd sugestia aby zjechać wcześniej na węźle zabrzańskim -> Mikołów-Żory-Skoczów-BB i jechać przez Stare Bielsko drogą na Szczyrk.

krzychu - 26-08-2009, 09:00

Jak kogoś interesuje to z Andrychowa jest piękna widokowa drogą przez Targanice. Potem odbijacie na prawo i kawałek dalej jest zlot. Ogólnie od tej strony będzie dużo łatwiej się dostać na zlot. Tak samo jak ktoś dotrze do Suchej Beskidzkiej to już dalej luźno do samego zlotu.
Uwex - 26-08-2009, 09:23

Dla tych co pojadą od Skoczowa trasą S1 - tak jak pisał gregsyl zjazd na obwodnicę na Szczyrk - żeby tego zjazdu nie przegapić ( a można szybko jechać :) ) to z daleka widać reklamę Makro i to jest ten sam zjazd z S1 . Ja osobiście tak pojadę i dalej w Bielsku trasą na Szczyrk aż do Buczkowic i dopiero tam na rondzie w lewo na Żywiec .
Anonymous - 26-08-2009, 09:37

taki troche maly OT ja sie juz nauczylem ze objezdzanie miejsc w ktorych "prawdopodobnie" tworza sie korki jest zawsze dluzsze niz ewentualnie przestanie w nim (oprocz sytuacji gdy droga jest calkowicie zamkniete ze wzgledu na np. wypadek).
ja tam jade jak mi navi powie :)
koniec OT

Krzyzak - 26-08-2009, 09:46

arturro, fakt - tez to stwierdzilem...
tucci - 26-08-2009, 10:47

To jak lepiej jechac z polnocy, bo sa dwie wersje: przez Imielin czy przez Tychy :?: :!: :!: (oczywiscie do rozlazdu :arrow: Imielin/Oswiecim :arrow: Tychy/obwodnica GOP wszystko jasne :wink: )
krzychu - 26-08-2009, 10:52

Skoro Oświęcim tez jest rozkopany to zastanawiam się czy pomysł ze Skoczowem nie jest najlepszy. Tam jest przeważnie dość luźno przez Skoczów i na ekspresówkę od Cieszyna potem zjazdem koło makro do BB. Potem do Żywieckiej albo Bystrzńską do ronda pod Szczyrkiem.

Jak by się ktoś zgubił to pytajcie jak dojechać do zapory w Tresnej.

tucci - 26-08-2009, 11:10

W zasadzie wybierajac trase Imielin :arrow: Oswiecim :arrow: Kety :arrow: Tresna trasa liczy 596km, a trasa Tychy :arrow: Pszczyna :arrow: Czehowice :arrow: BB :arrow: Tresna 616km, roznica niewielka :!:
krzychu - 26-08-2009, 11:19

Ale jeśli jest rozkopany most w Oświęcimiu to można jeszcze z Pszczyny odbić na Kety coś w ten teges:
http://mapy.google.pl/map...4,0.308647&z=12

tucci - 26-08-2009, 11:43

krzychu napisał/a:
Ale jeśli jest rozkopany most w Oświęcimiu to można jeszcze z Pszczyny odbić na Kety coś w ten teges:
http://mapy.google.pl/map...4,0.308647&z=12

Pewnie i mozna, to TY jestes spacjalista tego rejonu, ale co ma 1no do 2go, po co krecic z Pszczyna na Kety, jezeli wariant Tychy...itd omija Oswiecim wieeeelkim lukiem, chyba ze masz na mysli nasze dobro w BB, wtedy miec to moze jakis sens :wink:

krzychu - 26-08-2009, 11:57

tucci napisał/a:
po co krecic z Pszczyna na Kety, jezeli wariant Tychy...itd omija Oswiecim wieeeelkim lukiem

Jeśli mówisz o wariancie Tychu -> Bielsko to tak ale to miało być bardziej o wariancie Tychy -> Oświecim -> Kęty ten nie omija Oświęcimia i to jest modywikacja tego wariantu czyli Tychy -> Pszczyna -> Kety.

tucci napisał/a:
chyba ze masz na mysli nasze dobro w BB, wtedy miec to moze jakis sens :wink:

Znaczy jeśli ktoś chce przejechać przed Tychy -> BB to wtedy musi się nastawić na czekanie na wlocie (chopaki rozebrali wiadukt i cosik tam blokują), niby obwodnica (według znaków od Katowic na Zywiec) jest od jakiegoś czasu zamknięta bo zaczęła się budowa węzła na wyzwolenia, potem jak już się to minie podejrzewam korek w okolicy dworców PSK i PKP... Przez bielsko potem już z górki Żywiecka czy Bystrzańska powinna być w miarę drożna.

mirc23 - 26-08-2009, 17:29

KaWu, jeżeli chodzi o czwartek godzine 12 to trasa przez Katowice-Tychy-Pszczyne będzie w miare spokojna, ale jeżeli już godzina 15-17 to proponuje przez Mikołów-Żory-Skoczów. Największe korki na trasie Katowice-Bielsko jak i sam przejazd przez Bielsko są w godzinach popołudniowych, a w piątek po 14 to można to nazwać koszmarem.
Różnica to około 30 kilometrów na korzyść Katowic ale w czasie myślę ze trasą objazdową.

Bartek - 26-08-2009, 17:32

Kochani - podsumowujmy - wątek zaczyna przypominać wątek o wymianie żarówki ("Ilu forumowiczów potrzeba do zmiany żarówki" ;) )
os12 - 26-08-2009, 17:50

trasa podana przez Jacka JCH jest optymalna sam nia wracałem z nad morza
tylko 1 uwaga !!!!!

most jagielonski w Oswiecimiu w remoncie wiec trzeba jechac na ten 2 piastowski
ale to juz jest oznakowane na rondach

a w ketach można skorzystać z myjni bezdotykowej miedzy rondem a przejazdem kolejowym na ul krakowskiej

JCH - 26-08-2009, 19:07

os12 napisał/a:
most jagielonski w Oswiecimiu w remoncie wiec trzeba jechac na ten 2 piastowski
ale to juz jest oznakowane na rondach
Andrzej, mógłbyś to pokazać np. na google.maps bo ja aż tak nie czaję Oświęcimia. I faktycznie zrobił się lekki "miszmasz" ;)

Ja widzę trzy możliwości dla jadących z północy:
1. Tradycyjnie (trzymając się DK-1, S1): Częstochowa, Siewierz, Tychy, Pszczyna, Bielsko, Żywiec. Ewentualnie:
1a. w Pszczynie odbić w lewo na Kęty (w celu ominięcia wlotu do Bielska) tak jak pisał krzychu.

2. Przez Oświęcim z objazdem mostów jak napisał Andrzej os12.

3. Z ominięciem Oświęcimia przez Zator, Andrychów, Przełęcz Kocierską

Nie wiem jak z Częstochową bo tam ponoć masakra! Łodziaki mają jakąś koncepcję na ominięcie Częstochowy przez Myszków i Zawiercie to kto ma ochotę niech poczyta.

Zapewne jedni pojadą tak a drudzy inaczej będzie więc okazja wymienić uwagi jak było po drodze ;) Dojazd na Zlot w miarę rozkłada się w czasie, gorzej będzie z powrotem - ostatni weekend wakacji :roll:

Gdyby ktoś przypadkiem pobłądził i znalazł się w Katowicach koło IKEI i chciał zrobić sobie przerwę to zapraszam na kawę - siedzę aktualnie prawie dokładnie vis a vis IKEI. Trzeba zjechać jak do IKEI i nawinąć pod mostem -> o w taki sposób. Jakby co to tel. xxx-xxx-xxx. Do ok. 15:00 będę a potem to już czas byłby jechać do Żywca :)