[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automat dziwnie pracuje
swinks_UK - 12-02-2010, 17:50
mario mario napisał/a: |
A mógłbyś uchylić rąbka wiedzy co do tego konwertera i korekcji automatu bo niekumam, a każda wiedza się przyda. Pozdro. |
Żadna tajemnica. Wiedza dostępna na forum:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
mario mario - 12-02-2010, 21:58
swinks_UK, chyba jestem niekumaty bo nie bardzo wiem o jakie uślizgi konwertera chodzi, a w temacie którego link zapodałeś jest o wpływie dexrona na tarczki i tu wiem z czym to się wiąże i jaki ma wpływ na działanie konwertera, ale szcerze nie wiem jakie uślizgi mają występować w konwerterze. Skrzynie obrabiam od roku i nadal uwarzam że wiem zbyt mało aby samemu rozebrać każdą skrzynię zdiagnozować i złożyć, no ale takich rzeczy o któych piszesz jeszce nie słyszałem. Jak nie zostanie to potraktowane jako odskok od tematu to proszę o wyjaśnienie jak nie to zrozumiem.
swinks_UK - 12-02-2010, 22:58
Między innymi to:
The clutches will then slip excessively, the transmission will try to tighten up on them, and due to the characteristics of DEXRON, they will again grab. This will occur 140-180 times per second, and the transmission will have a shuddering feel to the shifting. This is also very hard on the clutches, and they will have a short life.
Ja to nazwałem uślizgiem konwertera. Być nmoże masz bardziej odpowiednią polską nazwę na to zjawisko.
mario mario - 13-02-2010, 07:24
Oki. Niech i tak zostanie, w sumie chodzi o tarczki sprzęgieł na poszczególnych koszach i hamulcach, ale nie rozwijajmy tematu, bo ci co nie wiedzą o co w skrzyni biega moga xle to zinterpretować. Muszę przyznać,że osobiście nie rozbierałem konwertera, bo zawsze wysyłamu konwertery do warszawy, ale pokuszę się i jakiś kiedyś rozbiorę. Nie widziałem również rozbebeszonego konwertera, wiem tylka jaka jest zasada działania i zadanie konwertera.
Hugo co w końcu z tym olejem, zająłem się pozyskiwaniem wiedzy od kolegi Swinksa a ty nic nie piszesz. Czy sprawdziłeś poziom "fluidu" i co zamierzasz zrobić z tym olejem. Jak wcześniej pisałem radzę wymienić olej na nowy i po problemie. Pozdro.
Hugo - 13-02-2010, 11:21
mario mario napisał/a: | Hugo co w końcu z tym olejem, zająłem się pozyskiwaniem wiedzy od kolegi Swinksa a ty nic nie piszesz. Czy sprawdziłeś poziom "fluidu" i co zamierzasz zrobić z tym olejem | Sprawdziłem wczoraj po powrocie z pracy, ale później się upiłem i nie miałem siły nic napisać. No więc poziom oleju w skrzyni jest idealny. Nic nie muszę dolewać. Niepotrzebnie wydałem 65 zł na to badziewie. Kolor oleju w skrzyni mam jasnożółty (trochę jakby miodowy). Na razie nic nie robię, bo skrzynia pracuje jak złoto.
Piekta1987 - 13-03-2010, 17:01 Temat postu: podłacze sie do tematu. nie dawno nabyłem galanta 2.5 w automacie i mam takie pytanie, w zasadzie dwa:
-ogólnie skrzynia pracuje idealni, żadnych szarpnięć przy zmianie biegów, tylko skrzynia wogóle nie redukuje na pierwszy bieg...to jest normalne???
-i jeszcze jedno, auto ma przejechane 230k, olej w skrzyni przejrzysty kolor "bursztynowy" jasniutki....jest sens wymienić olej i filtr??
Hugo - 13-03-2010, 17:25
Piekta1987 napisał/a: | olej w skrzyni przejrzysty kolor "bursztynowy" jasniutki....jest sens wymienić olej i filtr?? | Nigdy nie zaszkodzi, ale jak skrzynia pracuje prawidłowo to nie trzeba. Piekta1987 napisał/a: | skrzynia wogóle nie redukuje na pierwszy bieg...to jest normalne??? | A nie masz wcisniętego przycisku HOLD przy dźwigni zmiany biegów (wyświetla się wtedy pomarańczowy napis HOLD na środku zegarów)?
mario mario - 14-03-2010, 08:12
Piekta1987, Witam Kraśnik. W profilu podaj więcej danych o posiadanym auci. Który rocznik i jaka skrzynia. Ale mimo wszystko skrzyni nie ruszaj, z opisu wynika, ze olej jest wporzdku. Rozumiem, ze jak zdecydowałeś się na automat to znaczy, ze po auto jeździłeś z kimś kto na automatach się zna. Co dotwojego problemu: piszes, że nie redukuje do jedynki, to zbyt ubogi opis, ale jak jest z ruszaniem, czy rusza z jedynki czy z dwujki. Możesz mieć włączony hold i wtedy zawsze ruszasz z dwujki. Jak jest jakiś błąd w sterowaniu to po zwarciu pinów 1i 4 w OBD kontrolka neutrala wymiga kod błędu. Najpierw sprawdź czy hold działa, a później coś pomyślimy.
Piekta1987 - 16-03-2010, 20:26
Hold działa jak należy...przynajmnij tak mi się wydaje po jego wciśnięciu auto rusza z dwójki...jak wyłącze normalnie z jedynki...tylko jak już ruszę i załaczy sie dwa, wtedy pedał w deche i nie ma redukcji to jest normalne???
nie redukuje telko na 1 z resztą biegów nie ma problemów.
hosaka - 20-03-2010, 00:07
Piekta, ja się na tym nie znam, ja tym tylko jeżdżę... ale kickdown działa o ile pamiętam tak: "redukuje bieg na niższy, JEŻELI nie zagraża to przekroczeniem dopuszczalnych maksymalnych obrotów dla biegu niższego"... może tu jest pies biegraben???
mario mario - 20-03-2010, 19:19
Piekta1987 napisał/a: | ylko jak już ruszę i załaczy sie dwa, wtedy pedał w deche i nie ma redukcji to jest normalne??? |
to akurat jest normalne, jedynka jest do ruszania, dwójka i trójka są głównymi biegami. Jak chcesz szybko ruszyć to po puszczeniu hamulca gaz do dechy wtedy odpowiednie sygnały spowodują że skrzynia na jedynce będzie ciągnęła do kilku tysięcy obrotów i dopiero przełączy na dwójkę. Spróbuj na trójce wcisnąć kika.
Piekta1987 - 21-03-2010, 12:00
mario
dzieki za wyjasnienie na 3 redukuje na 2 bez problemu, wiec wszystko jest ok
mario mario - 25-03-2010, 06:24
Piekta1987, w manualu masz ładnie opisane jak wygląda redukcja na poszczególnych przełożeniach, na początku sam nie mogłem dojść co do czego, ale później zajarzyłem, tym większa przyjemność, jak sam dojdziesz do tego. Pozdro.
Hugo - 01-09-2010, 23:22
A niech bedzie w tym temacie
Czy ktos kupowal olej do automatycznej skrzyni od tego sprzedawcy?
http://allegro.pl/castrol...1211676268.html
Pojutrze chce jechac, kupic i nareszcie wymienic.
mario mario - 02-09-2010, 16:47
Jakieś pół roku temu no może 4 miesiące temu wymieniałem olej w swojej skrzynce i też zastanawiałem się nad tym sprzedawcą, ale ostatecznie cena nie jest aż tak konkurencyjna. Sprawdzałem tego gościa nie tylko po komentarzach ale w inny dostępny mi sposób i jak miałbym w tej cenie kupować to właśnie od niego kupowałbym. On sprzedaje bodaj ze po 42 plus przesyłka, za 10 l, bo tyle musisz wziąć na wymianę dynamiczną i jeszcze z tego 1 litr powinien zostać na ewentualną dolewkę, to daje 420 zł i koszt wysyłki daje jakieś 45 za litr, wiem, ze gdzieś w lublinie znalazłem taniej. Ja miałem ten komfort, że olej dostałem od zaprzyjaźnionego mechanika ASB za 35 zł za litr.
|
|
|