To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Wymiana gum stabilizatora - colt cao.

Anonymous - 13-02-2009, 13:41

SlaVkoEg napisał/a:
Mozliwe ze wystarczy dokrecic mocniej laczniki bo w sumie nie dokrecalem ich do oporu, bo nigdy nie wiem jak mocno je przykrecic

Gwint ma wystawać 22 mm ponad nakrętkę.

P.S.
Cytat za Hubeeert: Wulgarym wykropkowany nadal jest wulgaryzmem.

rosomak1983 - 13-02-2009, 15:17

Panowie ze tak spytam czy mowicie tu o wymianie łaczników stabilizatora z gumami?
gregorbu napisał/a:

czy gumy łacznika i gumy łacznika stabilizatora to to samo?
Wydaje mi sie ze nie ale potwierdzcie... Niedługo bede wymieniał łaczniki i myslałem ze to bajecznie proste...

londolut - 13-02-2009, 17:28

rosomak1983, wymiana łączników stabilizatora to robota na 30minut łącznie z małym piwkiem ;)

Slavko wymieniał gumy na stabilizatorze (zaznaczone kółkami).
Łączniki drążka stabilizatora są zaznaczone na obrazku jako 1.

Anonymous - 13-02-2009, 18:40

gregorbu napisał/a:
P.S.
Cytat za Hubeeert: Wulgarym wykropkowany nadal jest wulgaryzmem.

glupota, nie zgadzam sie z tym ostzrezeniem ale coz... sila wyzsza :P

Pozatym to czy te gumy maja lekko wchodzic?? Strasznie sie meczylem z wcisnieciem ich na stabilizator i bez sporej ilosci smaru nie byloby szans zeby je tam wcisnac.

londolut - 13-02-2009, 20:54

SlaVkoEg napisał/a:
Pozatym to czy te gumy maja lekko wchodzic
Jeśli to ma stabilizować jak sama nazwa wskazuje to musi być stabilne czyli nie ruszać się, nie wpadać w wibracje, nie przemieszczać się, nie zmieniać miejsca, nie przesuwać się ;) Kapiszi :P ?
Anonymous - 13-02-2009, 21:27

wiem ze tam nie ma byc luzow ale jezeli przez pomylke w sklepie dali mi gumy do 1.3 to bedzie wchodzilo jeszcze ciezej niz ten co powinien dlatego sie zapytalem czy ma wchodzic az tak ciezko ze bez smaru sie nie ruszy?? :P
Hugo - 14-02-2009, 00:13

SlaVkoEg gum od 1.3 nie założyłbyś za żadne skarby świata.
Anonymous - 14-02-2009, 00:20

Hugo przeczytalem juz o tym i mialem takie wrazenie z tymi gumami. Srednica otworu gum byla znaczzzzzznie mniejsza od srednicy stabilizatora, no ale moze takie juz te gumy sa. W kazdym badz razie weszly, wszystko zlozylem jak bylo wiec to pewnie sa te gumy :P
Miroslaw1305 - 14-02-2009, 10:04

koledzy NIGDY nie zakładamy części gumowych za pomocą smarowania smarem .Jest to karygodny błąd ,ponieważ smar prawie każdy ma w swoim składzie komponenty rozpuszczające gumę .ZAMIAST SMARU STOSUJEMY PASTĘ BHP.
Anonymous - 14-02-2009, 13:37

Miroslaw1305, wiem o tym ale nie mialem niczego takiego pod reka wiec posmarowalem troche smarem do lozysk i olejem silnikowym :P olej tez rozpuszcza gume??

Miroslaw1305 napisał/a:
ZAMIAST SMARU STOSUJEMY PASTĘ BHP

a co powiesz na plyn hamulcowy?? tez jest tlusty a w sumie nie żre gumy.

Krzyzak - 14-02-2009, 13:45

ja tam smaruje gumy zwyklym mydlem lub specjalna pasta do uszczelek rur kanalizacyjnych :)
rosomak1983 - 14-02-2009, 14:01

SlaVkoEg napisał/a:
olejem silnikowym :P olej tez rozpuszcza gume??

tak jest szkodliwy dla niej

Hugo - 14-02-2009, 15:18

Krzyzak napisał/a:
ja tam smaruje gumy zwyklym mydlem
Dokładnie. To najlepsze rozwiązanie, które zawsze stosuję w ciasnych połączeniach guma-guma i guma-metal.
Miroslaw1305 napisał/a:
koledzy NIGDY nie zakładamy części gumowych za pomocą smarowania smarem .Jest to karygodny błąd ,ponieważ smar prawie każdy ma w swoim składzie komponenty rozpuszczające gumę
A przede wszystkim klei się piach i kurz co powoduje znacznie przyśpieszone zużycie gumy.
Anonymous - 14-02-2009, 22:32

gregorbu napisał/a:

Nie pojdzie tak bo zamiennik jest dluzszy od oryginalu :P No chyba ze 22mm + roznica pomiedzy zamiennikiem a oryginalem ale problem tkwi w tym ze nie pamietam juz o ile jest dluzszy wiec dokrecilem do oporu ;)

londolut - 15-02-2009, 11:24

SlaVkoEg napisał/a:
Nie pojdzie tak bo zamiennik jest dluzszy od oryginalu
Jeśli jest dłuższy no to
SlaVkoEg napisał/a:
22mm + roznica pomiedzy zamiennikiem a oryginalem
I radzę o to zadbać bo mogą się później dziać różne dziwne rzeczy.