To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Olej Castrol GDI do GDI

Anonymous - 20-04-2006, 21:24

Tu go znalazłem http://www.shellhelix.pl/...arta.php?idg=17 55 zł/litr. :? :(
Anonymous - 21-04-2006, 12:20

no to ktoś jednak sprzedaje ten olej... ;)
zamowiłem u Japaneze baniaczek i świeczki, troche poczekam ale sie opłaci ;)

jedras - 28-04-2006, 23:56

ja polewam mobilem 5W50. Spala mi okolo litra na 15 tysiecy kilometrow. Moj mechanior poleca wlasnie mobil bo jest zdania ze najwazniejsze zeby olej mial dobre wlasciwosci myjące, pluczace , wymywajace czyli zbieral caly syf ze spalania w "siebie"
Anonymous - 10-05-2006, 16:36

Z tym olejem Shell Helix Plus AH (i innymi do GDI) to jest spory problem. Praktycznie jest nie do kupienia. Dałem sobie spokój i zalałem zwykłego castrola półsyntet. (Castrol GTX5 Lightec 10W40).... i auto jakby lepiej chodzi na wolnych obrotach, ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Przed wymianą nalałem XERAMIC ENGINE FLUSH (to taki wynalazek do płukania silnika za 24 zł - auto pochodziło 10 min a potem wymieniłem olej z filtrem).
PS
wcześniej był zalany jakiś vedol czy coś w tym stylu, wiem bo mam naklejki..

A tak myśląc przyszłościowo, to czy ktoś wie gdzie w Poznaniu można bezproblemowo zalać półsyntetyczny olej silnikowy do GDI (tzn. Castrol Performance GDI (10W/30), Shell Helix Plus AH (10W/30 ). Bo wszędzie gdzie byłem to robili wielkie oczy i trochę mnie to zaczęło irytować...

Z ciekawości przeglądałem sobie net i stwierdzam, że na świecie jest mnóstwo dostępnych typów olei dedykowanych do GDI. Poniżej przyklady:
Olej Lubrolene do GDI - ta firma ma trzy różne oleje i każdy do GDI;
Ruska stronka - wymieniono tam olej "Mobil 5 W-50 (!)" jako pasujący do GDI - dziwne bo liczba 50, która oznacza gęstość w podwyższonych temp. jest chyba za duża;
Szukałbym dalej, ale po pierwsze nie ma to większego sensu bo te oleje w Polsce są nie do kupienia a po drugie nie znam japońskiego, fińskiego i wielu innych języków co znakomicie utrudnia poszukiwania. :D

Anonymous - 12-05-2006, 09:33

no chłopie ja już się zdążyłem do tego przyzwyczaić- są dwa wyjścia-
idziesz do ASO a oni sprzedają ci baniaczek (we wro maja castrola do gdi)
albo czekasz 2 miesiące u japaneze (zawalony coś jest ostatnio, miesiąc mija jak mu majla poslalem)

noi toby było na tyle (ja jeszcze spróbuje coś wywalczyć przez brata w oksfordzie)

[ Dodano: 18-05-2006, 09:13 ]
Właśnie zmieniłem olej na Castrol 10W30 . Silnik odżył. obroty, stukanie szklanek, poprawiło się diametralnie.
Małe info dotyczące olejów do GDI:
-Castrol wycofał się z produkcji oleju do GDI,
-Warto zmienić olej ze zwykłego syntetyka na 10W30, i robić to nie co 15-17000 km jak ja uprzednio ale co 10000
-mogę załatwić olej do GDI w serwisowych baniaczkach (na słowo honoru, z fakturą lub bez)

Anonymous - 28-05-2006, 11:08
Temat postu: Olej do 1.9 GL TD
Jestem nowym posiadaczem carismy, 1-sza rej 99 r 170 tys. Autko wygląda super (tak myślę). Jest to mój 1-szy samochód. Poradźcie mi co mam wymienić od razu: jaki olej itd. Proszę tylko o szczegóły bo jestem początkujący. Gdzie mogę poczytać coś o carsmie bo mam instrukcję z Holandii. Co sądzicie o tym modelu. Z góry dzięki. Pozdrawiam
luk_szc - 28-05-2006, 18:04

gutier napisał/a:
Właśnie zmieniłem olej na Castrol 10W30 . Silnik odżył. obroty, stukanie szklanek, poprawiło się diametralnie

A ten Castrol GDI to chyba też jest 10w30 .

[ Dodano: 29-06-2006, 13:18 ]
No i d..pa wycofali się z produkcji GDI Performance , wobec czego zalałem Castrol TWS i jak narazie jest OK .

pablolis - 22-09-2010, 20:28

Mam silnik GDI i chciałbym wymienić olej. Zalany jest teraz półsyntetykiem 10w40 Jaki olej mam teraz wybrać? Naczytałem się już tyle ale nigdzie nie ma sensownej jednoznacznej odpowiedzi.
Zastanawiam się nad:
VALVOLINE MaxLife 10W40
CASTROL MAGNATEC 10w40
Może jakieś mądre podpowiedzi?

Piwor - 22-09-2010, 21:08

5W30.
STRUSIU - 23-09-2010, 16:45

Kolego jaki wlejesz na takim będziesz jeździł. Ja osobiście zalewam Mobile Super S 10W-40, a z tego co widzę na stronie producenta zmieniła się nazwa tego oleju na Mobil Super 2000 X1 10W-40.
Piwor - 23-09-2010, 22:26

Tyle, że po co lać półsyntetyk?
plecho1 - 23-09-2010, 23:57

Tak jest, po co lać półsyntetyki jak są wcale nie drogie 100% syntetyki. Ja tak zrobiłem, nie wiem co było wcześniej i zalałem, przy 160tyskm Motula 5w40. zrobiłem około 4tykm i oleju jak narazie wogule mi nie ubyło, więc chyba dalej przy tm oleju zostanę.
pablolis - 25-09-2010, 16:36

Piwor napisał/a:
Tyle, że po co lać półsyntetyk?

Bo już auto ma wlany półsyntetyk..... Prosiłem o mądre podpowiedzi a nie głupie pytania.

plecho1 - 25-09-2010, 21:40

Ale to nie ma znaczenia co było, syntetyk ma lepsze parametry a jeśli bierze olej to najprawdopodobniej wina uszczelniaczy zaworowych lub w najgorszym przypadku pierścieni. Jeśli więc bierze olej to nalerzy naprawić usterkę i nie karmić auta gorszym olejem (pudrowanie syfa) jeśli są lepsze. Zresztą jak kto woli, temat wałkowany wiele razy i ile ludzi tyle zdań na ten temat ale to trochę nie logiczne by zmiana oleju z gorszego na lepszy przyniosła jakąś szkodę silnikowi. Ja znieniłem z badziewnego castrola 10w40, bo zaczeły mi na nim cykać zawory, na motula 5w40 przy 160tys km i jestem zadowolony.
Moomin - 25-09-2010, 22:01

pablolis napisał/a:
Mam silnik GDI i chciałbym wymienić olej. Zalany jest teraz półsyntetykiem 10w40 Jaki olej mam teraz wybrać? Naczytałem się już tyle ale nigdzie nie ma sensownej jednoznacznej odpowiedzi.
Zastanawiam się nad:
VALVOLINE MaxLife 10W40
CASTROL MAGNATEC 10w40
Może jakieś mądre podpowiedzi?

Kup Motorex do GDI 10W30, albo Shella AH 10W30 do GDI jak jeszcze gdzieś dostaniesz.