To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Halogeny wersji Avance

milo - 25-08-2016, 21:16

Cytat:
Ktoś już odklejał klosze z całoszklanych halogenów z wersji Avance po II lifcie? Jest to możliwe czy są jakieś problemy?

Trzeba tylko podgrzać w miejscu styku i podważać jest masa uszczelniająca mozna ją wydłubać będzie jeszcze prosciej ,już dwa razy robiłem tą czynność :mrgreen:

Hugo - 25-08-2016, 21:41

milo, to doskonała wiadomość. Pewnie podobna masa jak w reflektorach. Czym podważałeś klosze? Czymś metalowym czy strach trochę?
milo - 25-08-2016, 21:55

Podważałem i wydłubałem uszczelnienie cieniutkim śrubokrętem bez podgrzania nic nie idzie chyba że wczesniej było rozbierane , tylko potem przy składaniu dobrze uszczelnij bo bedzie halogen zaparowywać
draco09 - 25-10-2016, 17:59

Krzyzak napisał/a:
Jeśli chodzi o odbłyśniki to jest firma (pewnie niejedna), która je regeneruje przez napylenie warstwy odblaskowej na plastik.
A co do obudowy to do dalekosiężnych pasuje idealnie szkło od Colta CZ:
http://allegro.pl/mitsubi...5949441902.html

Szukałem, szukałem i za każdym razem gdzieś mi ten post umykał. Sarna mi uszkodziła szkło w prawym dalekosiężnym halogenie i nigdzie nie mogłem znaleźć tego szkiełka. Z tego co piszesz, to z linku pasuje idealnie. Dalekosiężne w galancie mają kształt elipsy, te natomiast wyglądają na okrągłe, czy może mi się wydaje i coś nie tak jest z tym zdjęciem?

Jakie kleju najlepiej użyć do wklejenia tego szkła?

Po czym poznać, że odbłyśnik wymaga regeneracji?

Z góry dzięki za pomoc.

Krzyzak - 26-10-2016, 09:01

Odbłyśnik ma być srebrny, błyszczący. Jak widać plastik to jest do regeneracji.
Te od Colta CZ są eliptyczne, pasują, sam mam taki w swoim aucie. Płaciłem 40 zł za zamiennik DEPO. Wklejałem na klej do szyb samochodowych BOLL.

draco09 - 28-10-2016, 15:32

Krzyzak napisał/a:
Te od Colta CZ są eliptyczne, pasują, sam mam taki w swoim aucie. Płaciłem 40 zł za zamiennik DEPO. Wklejałem na klej do szyb samochodowych BOLL.

U mnie jak zwykle coś musi być nie tak. Zamówiłem szkło z wskazanej aukcji, dzisiaj przyszło i... nie pasuje :/ teraz nie wiem czy coś jest nie tak z samym szkłem czy może z obudową halogenu - choć ta nie wygląda na skrzywioną/zdeformowaną. Wygląda to tak, jakby szkło było bardziej "spłaszczone" niż halogen. Tak to wygląda na fotkach.

Ma ktoś może pod ręką sam halogen w celu sprawdzenia jaką szerokość i wysokość ma jego krawędź w miejscu gdzie wchodzi szkło?

Krzyzak - 28-10-2016, 22:04

Nie mam pojęcia dlaczego nie pasuje - u mnie jest idealnie. Nie wymontowywałem go z obudowy tylko wklejałem "na aucie". Nie miałem żadnych problemów.
U mnie przed i po (sory, robione kalkulatorem):

draco09 - 02-11-2016, 11:57

No u mnie ewidentnie coś nie gra. We wcześniejszych postach ktoś napisał, że w dalekosiężnych (tych większych) powinna być żarówka H1, u mnie natomiast jest H3. Być może szkło nie pasuje bo i halogen jest jakiś inny. Ma wymiary: wysokość 7,66 cm i szerokość 8,68 cm. Ma ktoś pod ręką żeby sprawdzić czy to jest to samo?
kurak80 - 22-08-2017, 10:22

Czy halogen avance ma gdzieś odpowietrznik?...byłem pod autem i nie mogłem namierzyć...pytam bo jeden jest zaparowany ciągle i mnie drażni...
Hugo - 22-08-2017, 12:18

kurak80, ma od tyłu obudowy. Który paruje? Pewnie lewy? To standard :mrgreen:
Lucek_37 - 22-08-2017, 13:03

Hugo napisał/a:
kurak80, ma od tyłu obudowy. Który paruje? Pewnie lewy? To standard :mrgreen:

To mój chyba bogatsza wersja bo parowal prawy. :D Lewy igła. A swoją drogą wiertełko 1,5 mm i prawy od roku nie paruje.

kurak80 - 22-08-2017, 14:53

No akurat u mnie też prawy :mrgreen: powiem że przyglądałem się obudowie z tyłu i jakoś nie mogłem namierzyć odpowietrznika...zbiornik spryskiwacza mi przeszkadzał :biggrin:
Hugo - 22-08-2017, 18:36

Lucek_37, w którym miejscu nawierciłeś ten otworek?
Lucek_37 - 22-08-2017, 20:18

Hugo, opisze bez zdjęcia. 2 otwory lewy górny róg o zbiegu czarnego i przezroczystego plastiku i profilaktycznie dolny róg. Od razu odpowiem na pytanie - nie nawet myjką woda się nie dostaje. :D
Hugo - 23-08-2017, 07:24

Lucek_37, piszesz o prawym halogenie patrząc na niego od przodu czy z tyłu?