[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Pekł pasek rozrzadu
sewkor - 15-02-2010, 18:22
tomrom - dla pewności sprawdż ciśnienie na poszczególnych cylindrach.
remik - głópota, straszna.
KwaS - 12-05-2010, 19:06
Po zmianie rozrządu wydaje mi się że spadła moc, przejechałem prawie 1 tyś i teraz nie wiem czy kupić znowu cały komplet czy mechaniki da rade jeszcze to przestawić. Jak długo można jeździć na takim rozrządzie?
tomrom - 12-05-2010, 19:10
Jeżeli odczuwasz spadek mocy to możliwe, że jest źle złożony rozrząd (przesunięcie na zębach). Gdzieś już o tym było na forum. Powinieneś pojechać z reklamacją do mechanika który Ci to robił
PABLO998 - 04-12-2011, 02:35
Witam! Dziś chciałem usunąć niewielki wyciek z okolic rozrządu. Podejrzewałem, że jest to wyciek spod miski, bo rozrząd zmieniany miałem jakieś 20 tys. temu. Mechanik stwierdził, że ściągnie najpierw osłone rozrządu i sprawdzi jeszcze tam, czy przypadkiem z rozrządu nie cieknie. Odchylił osłonę, a tam... kawałeczki postrzępionego paska, zdemontował więc osłonę i okazało się że jakieś 4-5 mm paska rozrządu od strony silnika jest wytarte (tzn. zostały tylko ząbki). Nie wiele myśląc udałem się do warsztatu, gdzie zmieniany był rozrząd i mówię jaka jest sytuacja. Pierwsze co to czy części kupowane były u nich, a jak nie to nie ma żandej gwarancji. Ja mówię natomiast, że to akurat nie ma znaczenia, skąd są części, bo to pasek nie pękł, lecz jest źle zamontowany i jest to ewidentne uszkodzenie mechaniczne związane z nieprawidłowym montażem. Po krótkiej sprzeczce mechanik przyznał mi częściowo rację i umówiliśmy się na poniedziałek, że zajrzy do rozrządu (oczywiście w mojej obecności). Teraz moje pytanie brzmi w którym miejscu pasek rozrządu może obcierać i co może być tego przyczyną. Ps. najlepiej prosiłbym o pokazanie na jakiejś fotce owe miejsca bo jestem laikiem w kwestii rozrządu. Wielki dzięki !
|
|
|