To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Złącze elastyczne (plecionka, łącznik) układu wydecho

Kalitus - 07-03-2011, 16:35

Galant EA2A - 4G63 - rok 99 - model 2000 polift

Uploaded with ImageShack.us

Z miejsca oznaczonego wydobywa się najgłośniejszy dźwięk, reszta tłumika, idealnie cicho.

robertdg - 07-03-2011, 16:44

Kalitus napisał/a:
Witam, a co myślicie o czymś takim

http://allegro.pl/zlacze-...1488643307.html

bez wspawywania, czy jest sens podejmować się samemu interwencji ?

Czy ktoś zaobserwował spadek mocy, przez zużycie się tej złączki elastycznej ?

Kurde normalnie jak za darmo, ja kupowałem w hurtowni po znizach i tyle płaciłem za złacze bez odcinków rur na obejmy i bez obejm, tyle, że ja kupowałem złacze do spawania podwójnie plecione, podejrzewam, że to może być niezła kiszka, ze swojej strony dodam jeszcze, że istanieje możliwość zamocowania tego do EA2, jezeli średnia będzie odpowiednia, ale gwarancji na szczelnośc bym dużej nie dał. Co spawanie to spawanie - najpewniejsze i bez pitu pitu :lol:

Krzyzak - 07-03-2011, 19:03

czy może zmulić? - kurcze, sam sobie odpowiedz:

Uploaded with ImageShack.us

wyciągnięte w sobotę z kolegi 2.4 GDI
masakra - auto się dusiło po dodaniu gazu...

robertdg - 07-03-2011, 19:32

O właśnie, takie szajs teraz robią i sprzedają za śmieszne ceny, śmiesznie niskie ceny, znajomy w oplu 2.5V6 wymienił cały układ wydechowy, po 10 miesiącach, złacze elastyczne wyglądało gorzej niż to co Krzyżak zaprezentował, szkoda pisać co sie stało z tłumikiem środkowym i końcowym, normalnie strzępy, Panowie, nie dajcie się nabrać na tanioche z allegro, bo później będziecie szukać problemu nie tam gdzie trzeba.
Krzyzak - 08-03-2011, 07:02

robertdg - to co zaprezentowałem to oryginalny fragment wydechu Mitsu :)
nie mam pojęcia, jak to się mogło tak zrobić... - pierwszy raz coś takiego widziałem...

Szwagroz - 08-03-2011, 08:58

mam kupiona ta plecionkę z allegro, czekam teraz na cieplejsze dni i bedę montował, tylko się zastanawiam czy da radę rure przeciąć szlifierką lub czym kolwiek bez demontażu rury?
robertdg - 08-03-2011, 09:43

Szwagroz, Nad miską będą problemy
Krzyzak, To jakiś bubel musiał być

Krzyzak - 08-03-2011, 13:27

Szwagroz - przeciąć jeszcze można, chociaż właśnie z miską będą problemy
gorzej potem ze spawaniem
więc tak czy siak od kolektora musisz portki odłączyć

Szwagroz - 08-03-2011, 13:46

Krzyzak, to jest niespawany łącznik, na zaciski, jakby był spawany to bym rozmontowywał, a tak wolałbym zaoszczędzic sobie odkręcania zapieczonych srub.
Krzyzak - 08-03-2011, 19:16

rozumiem, jednak przekonałem się, że czasem lepiej jest poświęcić 30 minut na wykręcenie czegoś z auta niż 3 godz. męczyć się z robotą na aucie :)
czasem więcej roboty znaczy dużo krócej...

Szwagroz - 08-03-2011, 19:41

od strony kolektora rozkręcę, bo już sprawdzałem i idzie łatwo, gorzej od strony kata, tam śruby zlane w jedną rudą masę, więc i tak bym musiał poukręcać śruby, a tam te osłonki i mało miejsca do manewrów. Tak się tylko jeszcze zastanawiam czy ktoś już montował te plecionki na zaciski? czy i tak za jakiś czas nie będę musiał ich spawać. Wyglądają solidnie, kwasówa, zaciski też konkret. Obym nie musiał tego znowu rozbierać.
Kamil_Ziomek - 08-03-2011, 19:44

Szwagroz najlepiej odkręcić wydech od kolektora i od katalizatora. Jedyny problem będziesz miał z śrubami przy kacie. Ale to jest najszybsza wersja.
Hugo - 09-03-2011, 08:01

Szwagroz napisał/a:
gorzej od strony kata, tam śruby zlane w jedną rudą masę
Przeważnie tak to tylko wygląda, a odkręcenie nie stanowi wielkiego problemu.
Kamil_Ziomek - 09-03-2011, 18:38

No u mnie po tym co odpadło z łebków śrub nie było klucza co pasował ( zostało coś kolo 11 mm) jak odetniesz łebki to łatwiej je wykręcić jak już się nie da normalnie.
KaWu - 11-03-2011, 14:53

Kamil_Ziomek napisał/a:
Szwagroz najlepiej odkręcić wydech od kolektora

Chyba dużo łatwiej odkręcać niżej (dalej na wydechu) dwie śrubki.