To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tłumik - układ wydechowy - Lancer CYxA

tyku - 05-04-2016, 17:20

.swat., Z tymi rurami to nie wyjechałeś za daleko :?: Prawdziwy postrach 3City. :wink:
Ja planuję jedną rurkę, ale za to konkretną HKS hi-power exhaust. :P

.swat. - 06-04-2016, 11:18

I tak mam ich o połowę mniej niż kolega jaroslavd 8)
Rurki mają identyczną długość jak w Ralliart. Są schowane pod dyfuzorem.
Choć masz rację, bo gdy były nowe musiałem je przycinać, bo były fabrycznie za długie.

W 3City nie straszę, jeżdżę bardzo spokojnie ( no chyba, że mnie poniesie).
Na szczęście gdy wyprzedzam tyłu nie widać :roll: , ale i tak często mi zjeżdżają z drogi,wystarczy że usłyszą ryk wydechu :lol:

HKS to szczyt marzeń, ale za kompletny podwójny układ wydechowy musiałbym pewnie wziąć kredyt z hipoteką :mrgreen:

miśko1977 - 09-05-2016, 22:49

Czy ktoś może próbował wstawić do Lancelotka tłumik z nowej wersji ?
Jest ułożony wzdłuż samochodu.
Takie rozwiązanie zakończyłoby moje bezowocne poszukiwania dyfuzora, żeby zasłoniło tą blaszankę z tyłu. :mrgreen: :salute: :salute: :salute: :salute: :salute: :salute:

.swat. - 10-05-2016, 09:09

Zadzwoń do ASO, podasz nr nadwozia, to ci powiedzą czy tak czy nie.
po.miras - 10-05-2016, 23:43

miśko1977 napisał/a:
Czy ktoś może próbował wstawić do Lancelotka tłumik z nowej wersji ?
Jest ułożony wzdłuż samochodu.

Co to za nowa wersja? Tłumik wzdłuż samochodu jest już od MY12.

.swat. - 11-05-2016, 21:31

Nowa wersja to znaczy nie poprzeczna :roll:
Silverrr - 18-06-2016, 19:16
Temat postu: Odgłos wydechu (prawdopodobnie)
Bry! Od jakiegoś czasu towarzyszy mi dziwny dźwięk dochodzący... No właśnie... PRAWDOPODOBNIE gdzieś z przedniej części wydechu. Objawia się to w następujący sposób: przy mocniejszym dodaniu gazu słychać jakby chlupotanie... Przy bardzo delikatnym dodaniu gazu (takim, żeby po prostu jechać, jak bardzo spokojnie spod świateł) to wszystko jest ok. Odgłos pojawia się przy mocniejszym potraktowaniu pedału gazu - powiedzmy, że mniej więcej do połowy lub dalej. Najłatwiej o owy dźwięk w okolicach 2k rpm. Przy gazowaniu na postoju raczej nie występuje...
Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?

egi - 27-06-2016, 21:08

Panowie,

u mnie przy ruszaniu z bardzo niskich obrotów (dławieniu silnika) i przy redukcjach z biegów 3 -> 2 i 2 -> 1, z podwozia wydobywał się skrzypiąco-stukający dźwięk.

Okazało się, że winne jest połączenie rury wydechowej z kolektorem wydechowym. Planuję wymienić śruby, sprężyny tłumiące tych śrub i uszczelkę łączącą kolektor z rurą wydechową.

Moje pytanie: w jaki sposób to zrobić, żeby skrzypienie nie wróciło. Chodzi mi, jak przygotować rurę wydechową, jak wyczyścić, jak przygotować łączenie, czy czymś smarować śruby itp.? Proszę o rady ;)

marcink - 28-06-2016, 00:09

egi napisał/a:
Proszę o rady ;)

Jeśli będziesz wymieniał złącze elastyczne, to warto zapoznać się z tym filmem: https://www.youtube.com/watch?v=XE_EWJuc1fI
Złącze złączu nie równe.

.swat. - 30-06-2016, 13:42

Niegdyś gdy mi w poprzednim aucie coś chlupotało to okazało się, że do wymiany była pompa wodna.
Orangina81 - 24-07-2016, 00:00
Temat postu: [CY3A 1.8] Złącze elastyczne wydechu (tłumik drgań)
Witam, czy ktokolwiek wymieniał złącze elastyczne w miśku? Mój strasznie buczy przy przyspieszaniu, wymieniłem tłumik, ale to nic nie dało. W necie znalazłem taką wskazówkę:
http://www.auto-swiat.pl/...c-lancera/sjk8g
Jak myślicie, warto wymienić? Może ktoś z was miał podobne problemy? Proszę o rady :)

Bizi78 - 24-07-2016, 08:26

Orangina81 napisał/a:
Jak myślicie, warto wymienić? Może ktoś z was miał podobne problemy? Proszę o rady :)

Wypadałoby najpierw sprawdzić jej stan, bo może jakieś inne połączenie wydechu puściło i stąd buczenie :wink: .
W moim MSS pierwsza wymiana była dopiero po 10 latach.
Najlepiej wjechać na kanał lub podnośnik warsztatowy, odpalić i sprawdzić co buczy.

Orangina81 - 24-07-2016, 21:43

Jutro będę u mechanika więc się zobaczy. A czy ktoś wymieniał złącze elastyczne? Jaki koszt? Zamiennik czy oryginał?
aqualopetak - 25-07-2016, 08:52

witam. nie wiem czy masz tak samo, lecz u mnie nie ma typowego zlacza, tylko jest pierscien uszczelniajacy. jest to o wiele lepsze rozwiazanie niz standardowe zlacze...kazdy moze sobie to od tak wymienic jezeli ma kanal, gorzej jak sie ukreci srube...:pp ale sam pierscien, cena 10zl w motoryzacyjnym. u mnie wymiary byly (61_wew/75_zew/1,6wys) . pozdrawiam
Silverrr - 26-07-2016, 09:53

Mam problem z dokładnie tą samą częścią. W moim przypadku doszło już do tego, że na nierównościach skrzypi jak stare łózko a przy przyspieszaniu wydaje dźwięk, jakby chlapało :) Jutro jadę do serwisu wydechów. Dam znać ile kosztowało :)

EDIT:
Po wszystkim. 120zł, 30 minut, założona nowa uszczelka. Złącza elastycznego Lancery nie mają. Skończyło "chlupotać" i skrzypieć jak stare wyro :) Cichy, sprawny jak nowy :)