To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Rodzaj żarnika - Xenony

mitsu00 - 28-02-2010, 21:53

jorzyk1976 napisał/a:
a z drugiej strony jest to nieopłacalne gdyz xsenony sa o wiele droższe od halogenów nielogiczne

No to jeśli tak uważasz to nie jesteś za bardzo oblatany w temacie oryginalnych, używanych ksenonów z np rozbitków. Nowy ori ksenon kosztuje w ASO 6300 szt. Uzywany, sprawny z przetwornicą i żarnikiem bez klejonych mocowań kupiłem 2 miesiące temu za 750 zł, po tym jak kamień rozwalił lewy klosz i wilgoć zniszczyła całą elektronikę lampy.
Tak więc można jeśli ktoś chce wymienić.
arturro napisał/a:
i sprawdzic czy tam sa (z regoly sa na wahaczach), lub zadzwonic do aso i po vin'ie sprawdzic jakie bylo fabryczne wyposazenie.

To chyba jest najlepsze wyjście z sytuacji celem rozwiania wszelkich wątpliwości w temacie.

Pozdr.

sylb - 28-02-2010, 22:46

Apropo świateł. Na niemieckiej stronie jest promocja na LED-y do jazdy dziennej wygląda, że to tylko do, O2 2010 ale fajnie było by sobie takie zamontować.
Steff - 28-02-2010, 22:51

a jak wyglądają te ledy??
pretor - 28-02-2010, 23:17

LED-Tagesfahrlicht-Set
Für alle Outlander ab Modelljahr 2010 - nur 429 euro

http://www.mitsubishi-motors.de/modelle/outlander

didku - 04-03-2010, 12:39

Piszecie o tych do 2010
http://www.mitsubishi-motors.de/modelle/outlander
W Goerlitz proponowano mi do starego O2 w tej cenie
http://www.mitsubishi-mot...ubehoer/top10/3
jednak nie byly to Hella ale jakies niby lepsze uniwersalne, proste, prostokatne, niewyprofilowane. Dlatego na razie zrezygnowalem. Moze te nowe sa lepiej wygiete (chodzi o profil narozny) a nie takie kanciaste. Poza tym pelna integracja z elektronika auta, jak je wlaczysz to gasna zwykle swiatla mijania i na odwrot

rezon - 04-03-2010, 13:34

didku napisał/a:
Poza tym pelna integracja z elektronika auta, jak je wlaczysz to gasna zwykle swiatla mijania i na odwrot
ta integracja to pewnie jak w lampach na Allegro - przekaźnik sterowany napięciem z przewodu do lamp postojowych. Jak uniwersalne to może takie byłyby ok http://aukcja.onet.pl/sho...item=935587504. Trzeba by dokładnie pomierzyć i poszukać na Allegro, które będą pasowały do Outka.
Dora - 04-03-2010, 13:35

Czyli mając ledy nie trzeba włączać świateł mijania w dzień?
Pełno modułów jest na allegro z automatycznym przełączaniem za ok. 15-300zł, śa tez helli za 700zł.

Anonymous - 04-03-2010, 13:42

Dora napisał/a:
Czyli mając ledy nie trzeba włączać świateł mijania w dzień?

obecnie przepisy dopuszczaja poruszanie sie tylko na swiatlach dziennych (nie musza palic sie przednie pozycyjne oraz tylne).

Dora - 04-03-2010, 13:55

Tylne pozycje chyba muszą się palić?
Anonymous - 04-03-2010, 14:32

Dora napisał/a:
Tylne pozycje chyba muszą się palić?

nie musza, proponuje poczytac Dz.U. o warunkach podlaczenia swiatel dziennych.

Dora - 04-03-2010, 15:47

Ok.
Co do Dz.U. to czytam tylko związane z budownictwem :mrgreen:

Anonymous - 04-03-2010, 16:07

Dora napisał/a:
Ok.
Co do Dz.U. to czytam tylko związane z budownictwem :mrgreen:

nawet na tym forum znajdziesz wlasciwe cytaty, poszukaj.

karol_alasz - 05-03-2010, 17:34

I co z tego że nie muszą.... Wk...rwia mnie jak ludziska jeżdżą na postojówkach...To juz lepiej niech się poruszają na "całym zestawie" (tył i przód) niż na tych świeczkach co to informować mają ,że auto się nie porusza.... :axe:
13zbyszek13 - 05-03-2010, 20:16

kolego niema takiego obowiązku jak świecą się światła do jazdy dziennej LED / z homologacją / i zgodne z Roz.M.Infr. z dnia 04.05.2010 nie muszą święcic się żadne inne światła .W nowych samochodach wyposażonych w takie światła wy produkowanych 2009 jest nawet obowiązek takiej jazdy.Jest nagonka UE żeby od 2012 wszystkie nowe samochody były wyposażone w takowe światła ze względu na efekt cieplarniany/LEDY się nie nagrzewają tak jak tradycyjna żarówka i świeciły by się tylko z przodu.
W ten sposób świecą Audi,Mercedes z tego roku

Ja mam założony citiguar z LED Cobry .Światła mam ustawione w pozycji AUTO w dzień z automatu są wyłączone świecą LEDY a gdy czujnik włączy światła mijania/ciemno/LEDY się automatycnie wyłączają.Włącz i wyłącza się to wszystko samo nie mam na to wpływu.
Zdjęcia zamieściłem w ostatnim pośćcie w temacie TUNING Outlander II

Gunner - 07-03-2010, 03:07

13zbyszek13 napisał/a:
Ja mam założony citiguar z LED Cobry .Światła mam ustawione w pozycji AUTO w dzień z automatu są wyłączone świecą LEDY a gdy czujnik włączy światła mijania/ciemno/LEDY się automatycnie wyłączają.Włącz i wyłącza się to wszystko samo nie mam na to wpływu.

Od 10 miesiecy mam tez tak podlaczone LEDY RL Hella 32 diodowe.
Co sie ludzie z przeciwka namigaja ,wiedza kierowcow o przepisach powala.A trafiaja sie tez niedoszkoleni w tym temacie "niebiescy".