To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Światła mijania - czujnik

tyku - 20-06-2016, 19:27

Marrecki7.7 napisał/a:
Co może być przyczyną nie działających świateł w pozycji auto ?
Na szybie koło lusterka wstecznego masz czujnik światła i deszczu. Jak jest jasno to w pozycji auto światła nie działają, jak się zrobi ciemno czujnik je zapala. :D

[ Dodano: 20-06-2016, 19:37 ]
Marrecki7.7 napisał/a:
Brak jest również podświetlenia zegarów i radia w dzień.
To samo tyczy się radia i zegarów. :wink:
piomic - 20-06-2016, 21:40

W systemie (komputerem serwisowym) da się ustawić tryb skandynawski kiedy światła zapalają się także w dzień. Podświetlenie zegarów i radia nadal będzie działać tylko w nocy lub po włączeniu świateł na "on".
brylekVFR - 20-06-2016, 22:20

A o jakie światła do jazdy dziennej pytasz? Lancer nie posiada jako takich świateł DRL, muszą być dokładane.
Funkcja AUTO opisana jest na pewno w instrukcji, wystarczy wsiąść w rękę i poczytać zanim zada się niepotrzebne pytanie. AUTO włącza światła automatycznie po zmierzchu jak sam już zauważyłeś.
Świtała mijania można przeprogramować na tryb skandynawski czy tzw. amerykański.
Poszukaj na forum, a na pewno znajdziesz interesujące Cie rzeczy,

ravpraca - 17-03-2017, 16:31

Witam,

Poniżej zrobiłem dokładny opis co i jak w poszczególnych ustawieniach się dzieje (wersja z żarówkami HB).
Bardzo proszę szanowne grono o weryfikację i podpowiedź jak raz na zawsze właściwie poprawić światła w Lancerze.

1. Przypadek: Lancer na standardowych ustawieniach.
- off - nic się nie świeci (ani deska, ani światła mijania czy pozycyjne). Jasno świeci radio. Rozrusznik kręci - przy wyłączonych światłach.

- auto - jeśli jest mocne oświetlenie to światła i podświetlenie deski jest wyłączone - jest identyczne jak w pozycji off. Jeśli nie ma wystarczającego naświetlenia to są włączane światła mijania, pozycyjne i podświetlenie deski, przygasa radio - identycznie jak pozycja on.
Rozrusznik kręci - w pierwszym przypadku przy wyłączonych światłach. W drugim przypadku (brak naświetlenia) - rozrusznik kręci przy włączonych światłach. Należy dodać, że w tym drugim przypadku światła zaświecają się po ok. 3 sek po włączeniu zapłonu (pewnie zwłoka zadziałania czujnika) i można szybko zapalić na zgaszonych.

- on - świeci się deska, światła mijania i pozycyjne. Radio świeci przygaszone. Rozrusznik kręci - przy włączonych światłach.

2. Przypadek: Lancer - światła w trybie skandynawskim:
- off - świecą światła mijania i pozycyjne. Radio świeci jasno. Deska nie świeci. Rozrusznik kręci - przy wyłączonych światłach (światła zaświecają się od razu po odpaleniu)

- auto - Światła mijania i pozycyjne świecą się zawsze. Jeśli jest mocne oświetlenie to podświetlenie deski jest wyłączone a radio świeci jasno - identyczne jak w pozycji off. Jeśli nie ma wystarczającego naświetlenia to włączane jest podświetlenie deski i przygasa radio - identycznie jak pozycja on.
Rozrusznik kręci w każdym przypadku przy wyłączonych światłach - PROSZĘ potwierdzić czy to jest prawdą. Czy może jednak przy słabym oświetleniu nie występuję samoczynne włączenie świateł przed uruchomieniem (tj. w trybie auto w pierwszym przypadku)?

- on - świeci się deska, światła mijania i pozycyjne. Radio świeci przygaszone. Rozrusznik kręci - przy włączonych światłach.

3. Przypadek: Lancer - z modułem jak min. ma brylekVFR:
- off - tylko same przednie światła mijania zaświecają się na 80% mocy po odpaleniu auta. Radio świeci jasno. Deska nie świeci. Rozrusznik kręci - przy wyłączonych światłach.

- auto - Jeśli jest mocne oświetlenie to tylko same przednie światła mijania zaświecają się na 80% po odpaleniu auta. Podświetlenie deski jest wyłączone a radio świeci jasno. Auto odpala przy zgaszonych światłach.
Jeśli nie ma wystarczającego naświetlenia to po włączeniu zapłonu świecą się światła pozycyjne. Radio świeci przygaszone, świeci się deska (tego zdania nie jestem na 100% pewien). Po uruchomieniu silnika po 2 sek. zaświecają się światła mijania na 100%. Rozrusznik kręci zawsze przy zapalonych pozycyjnych i zgaszonych mijania.

- on - świeci się deska, światła mijania 100% i pozycyjne. Radio świeci przygaszone. Rozrusznik kręci - przy włączonych światłach.

Rozwiązanie nr 3 jest bardzo dobre. Żeby było idealnie (jak dla mnie) to chciałbym aby w pozycji off nie świeciły się żadne światła a w trybie auto przy mocnym oświetleniu
świeciły się dodatkowo tylne światła pozycyjne (tzn. przednie mijania 80% plus tylne postojowe).

Mam więc do Was takie pytania:
- czy możliwe jest ustawienie tak wyżej?
- w przypadku jaki jest u brylekVFR-a - To czy nie miał on przypadkiem razem z instalacją modułu włączonego trybu skandynawskiego? Czy dobrze myślę, że ten tryb skandynawski powoduje świecenie u niego świateł w pozycji off?

Pozdrawiam i dziękuję.

PS. Bardzo dziękuję brylekVFR-owi za udzielone konsultacje :wink:

brylekVFR - 17-03-2017, 21:06

Nie, Jeszcze raz napisze nie mam i nie miałem trybu skandynawskiego!!! Ja mam tryb DRL.
Tak jak Ty chcesz to tylko w Erze. Nie da się rozdzielić świateł pozycyjnych tylnych od przednich. To jest jeden układ. W trybie DRL jest jeszcze opcja że na zaciagnietym ręcznym światła nie świecą, powinny się zapalić dopiero po spuszczeniu hamulca recznego, ale to jest nie przetestowane jeszcze lub jeszcze nie wiemwiem że to.działa.
Żeby nie zaśmiecać kontynuuj w tym temacie:

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

To nie jest temat o trybach świecenia świateł.

A tu masz o montażu DRL:

http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120

ravpraca - 17-03-2017, 21:35

Staram się nie zaśmiecać a swój post dodałem do tematu który uważam za najbardziej odpowiedni.

Linki które podałeś odnoszą się do montażu świateł dziennych a nie o to chciałem zapytać.

Jeśli jest inaczej to proszę moda o przeniesienie postu.

tokyo - 18-03-2017, 00:35

Kazdy z tych trybow da sie zrobic tak jak sie wymarzy a zarazem tak jak chcesz kwestia oprogramowania a w ver full
Musi byc czujnik swiatla i manetka auto
1. Jasno - swieca sie dzienne na 80%
2. Srednie oswietlenie - dolaczaja sie swiatla postojowe
3. Ciemno - rozjasniaja sie swiatla dzienne ( mijania ) na 100% i swieca wraz z postojowymi
Brylek VFR - rozpracowalem swiatla dzienne ze swieca jak reczny jest opuszczony a nie dzialaja przy zaciagnietym

brylekVFR - 18-03-2017, 09:14

No, i takie wiadomości się miło czyta😁
tyku - 18-03-2017, 11:22

tokyo napisał/a:
rozpracowalem swiatla dzienne ze swieca jak reczny jest opuszczony a nie dzialaja przy zaciagnietym
Tylko po co i na co to komu :?: :roll:
Stoję na ręcznym na światłach, podchodzi patrol Policji - 2 punkty i 100 zł :roll: #-o

brylekVFR - 18-03-2017, 20:14

Takiemu komuś jak ja, gdzie nigdy na "światłach" nie stoję zaciągniętym ręcznym, za to często czekam na żonę i dzieci przed blokiem w samochodzie lub samochód pyrkocze sobie przed garażem to po co mają się świecić światła jak mogą być wyłączone :mrgreen:
ravpraca - 21-03-2017, 19:41

Witajcie,

Byłem w serwisie i po podpięciu do komputera okazało się, że nie ma możliwości włączenia świateł mijania na stałe (tzw. trybu skandynawskiego).

Czy jest to możliwe, że były wersje bez możliwośći właczenia tego trybu?
Samochód jest z 2014 roku, posiada pozycję auto na włączniku i ma czujnik na przedniej szybie.
Dziwne to trochę :roll:

PS.
Dodam tylko, że byłem w dużym autoryzowanym serwisie Mitsubishi w mieście wojewódzkim.

enea - 21-03-2017, 19:50

watpie zeby nie bylo takiej opcji.... sprawdze to jutro
IceMan2008 - 28-07-2018, 08:19
Temat postu: Przełącznik świateł (auto)
Witam serdecznie

Od niedawna jestem posiadaczem Lancera z 2008 i mam problem jeśli chodzi o przełącznik świateł w pozycji auto - jest kompletny brak reakcji nic nie świeci zarówno w dzień jak i w nocy - czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć gdzie może być problem

Z góry dziękuję

jaga_zkn - 16-07-2020, 19:07

Cześć.

Moze to zabrzmi glupio, alw posiadam Miśka (2014)od tygodnia i w dniu dzisiejszym pojawił sie problem. Mianowicie w każdej pozycji na manetce pali sie kontrolka świateł pozycyjnych i nie mam pojęcia dlaczego.. Czy spalila się zarówka i jest to sygnał? Czy mam zacząć sie martwić... Nadmienie, że również nie zapalaja sie światla dolne w spojlerze.... Pliss help!! Jestem nowym uzytkownikiem tego auta....