To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Spalanie na benzynie i gazie w Outlanderze 1 gen. 2,0

tomek.rzepek - 20-12-2009, 11:25

11 gazu z ostrą klimą przy 140 to bardzo ładne spalanie, aż sie wierzyć nie chce. Przy ok. 130 Outek ma już 4tys obrotów co drastycznie zwiększa i moc samochodu i spalanie;-) najniższe spalanie jakie udało mi się osiągnąć na cały zbiorniku to 8,2 ale 100nie przekroczyłem raczej:-P a zmiana biegu przy ok 1,8tys. Ale jazda miejska.
sionia - 20-12-2009, 14:15

generalnie tankuję po około 370-380 km, zbiornik 55 l, najwięcej weszło mi 44 l gazu (dojazd do stacji już na benzynie), średnio najczęściej leję 39-42 l, co do trasy to uściślę że autostrada pomykam w granicach 130-140 km tak więc te 140 to górna granica, dodam że jestem zwolennikiem spokojnej jazdy, także szaleństwa spod świateł mnie nie rajcują
rezon - 20-12-2009, 21:02

tomek.rzepek napisał/a:
11 gazu z ostrą klimą przy 140 to bardzo ładne spalanie, aż sie wierzyć nie chce
i słusznie. Jeszcze trochę to przeczytamy, że Outlandery przy 180 palą 5l :lol: . 11l gazu przy 140 to pali mi przednionapędowa Octavia 1,6 102KM. Outek 2.0D pali 9l, więc jak gazowy się zmieści w 13l gazu jadąc na autostradzie 140 to będzie super oszczędny :shock: . Koledzy, zanim puścicie wodze fantazji to może najpierw wizyta na stacji, tankowanie do pełna, zapisanie licznika, jazda, tankowanie do pełna i wtedy mówimy o zużyciu. Chyba że 140 to było tylko przez chwilę, a po za tym to było ok100-110, rzadko wyprzedzałem itp.
sionia - 21-12-2009, 10:39

rezon napisał/a:
tomek.rzepek napisał/a:
11 gazu z ostrą klimą przy 140 to bardzo ładne spalanie, aż sie wierzyć nie chce
i słusznie. Jeszcze trochę to przeczytamy, że Outlandery przy 180 palą 5l :lol: . 11l gazu przy 140 to pali mi przednionapędowa Octavia 1,6 102KM. Outek 2.0D pali 9l, więc jak gazowy się zmieści w 13l gazu jadąc na autostradzie 140 to będzie super oszczędny :shock: . Koledzy, zanim puścicie wodze fantazji to może najpierw wizyta na stacji, tankowanie do pełna, zapisanie licznika, jazda, tankowanie do pełna i wtedy mówimy o zużyciu. Chyba że 140 to było tylko przez chwilę, a po za tym to było ok100-110, rzadko wyprzedzałem itp.

dobrze by było jednak porównać te same marki samochodów z takimi samymi silnikami, to jak ostro jeździmy itd. dowodzenie że jak skoda pali tyle to outek musi tyle jest troszeczkę nie na miejscu (mam też matizka na gaz który pali 9 l gazu na instalacji 2 generacji i czego to niby ma dowodzić) Metodologię liczenia zużycia paliwa mam taką jak piszesz. Co do autostrady to nie robiłem pomiarów na A4 Kraków-Katowice tylko na trasie Zagrzeb-Ploce i oprócz okolic Zagrzebia nie było żadnego tłoku trzymasz nogę na pedale i pilnujesz żeby nie zasnąć (przy okazji brakuje w outku tempomatu), wyprzedzanie wymaga tylko zmiany pasa bez żadnego zwalniania i przyspieszania. Tak na marginesie to jakbyśmy mieli takie ukształtowanie terenu jak w Chorwacji to przy naszym tempie budowy, autostrad chyba za sto lat byśmy nie mieli.

tomek.rzepek - 25-12-2009, 00:05

Mi benzyny pali 9-10litrów, najmniejsze spalanie jakie zanotowałem na pełnym zbiorniku to 8,2 a na autostradzie przy prędkości 130-170 spalił mi ok. 12l, tak jak mówie od 130 spalanie gwałtownie wzrasta ze wględu na >4tys obrotow. A nożkę mam bardzo delikatną.
rezon - 28-12-2009, 16:56

sionia napisał/a:
dowodzenie że jak skoda pali tyle to outek musi tyle jest troszeczkę nie na miejscu
a i owszem jest. Mam porównanie również Octavii 2.0TDI i Outka z takim samym silnikiem. Ten sam styl jazdy i zużycie 1,5l w górę - fizyki nie da się oszukać - szersze o 3cm gumy, 4x4. większy opór powietrza (jest znacznie wyższy), 300kg więcej.
sionia napisał/a:
(mam też matizka na gaz który pali 9 l gazu na instalacji 2 generacji
w Octavii mam 4generację, wcześniej przejeździłem też 150kkm poprzednią na 3 generacji, więc bez przesady, wiem ile mogą palić i do czego można je porównywać. Polonez z instalacją 1 generacji palił nawet 16l.
A odnośnie autostrady to nie miałem na myśli korkostrady Kraków-Katowice, wystarczy przejechać się kawałek dalej za Katowice. Ostatnie 9l w Outku to było nocą, więc tym bardziej nie było właściwie co wyprzedzać tylko jazda na tempomacie ustawioną 136 wg GPS.
tomek.rzepek napisał/a:
tak jak mówie od 130 spalanie gwałtownie wzrasta ze wględu na >4tys obrotow.
i tak to niestety jest w Outkach. wystarczy posłuchać "delikatnego szumu powietrza" :wink: przy 140, żeby wiedzieć dlaczego potrzebuje spalić nieco więcej niż 11l gazu przy tej prędkości
Pawmitsu - 29-12-2009, 22:04

He, zszedlem do 12,6 l/100 km przy pokazywaniu przez kompka 11,5 l/100 km. I to zima. Choc w grubym bucie, ale chyba noge mam juz troche lzejsza... 8)
Teraz do baku/butli mi weszlo 58.7 l.

Czyli 15 l. - 13,9 l. i teraz -12,5 l. :biggrin:

A gaz jakby skoczyl troche w cenie?

[ Dodano: 22-01-2010, 23:57 ]
No, ostatnio nie udalo mi sie zatankowac gazu tam gdzie zwykle, czyli w Tesco, i zatankowalem niedaleko, sprzedawca zachwalal gaz prosto z Bialorusi... ze wysokokaloryczny i ze napewno wroce do niego...
Moze i wroce - powiedzialem, jak sie sprawdzi... i ...
po dwoch dniach cos mi zaczelo skrzypiec z tylu, sprawdzilem, okazalo sie ze ze zbiornika to idzie... Na gazie jednak pomyka sie jak poprzednio.
Pojechalem do firmy montujacej instalacje, uslyszeli i gadaja ze to wewnatrz zaczal dawac o sobie znak plawik, czy jak to zwa, ze niby jakis tluszcz czy smar z niego zszedl, od brudu prawdopodobnie i ... skrzypi, mam wyjezdzic gaz do konca i poprawia mi to.
Tak sobie mysle, mialem z 5 tankowan od nowosci i juz smar z tego zszedl, nie za szybko to sie stalo, jesli w ogole cos takiego sie ma dziac?
Czy zawinil ten gaz z Bialorusi, czy tez panowie monterzy cos nie dopatrzyli? A powiedzieli mi jeszcze, ze oni tych plawikow nie sprawdzaja, gdyz sa w komplecie ze zbiornikiem i czasem sie tak zdarza... jak u mnie.

Co ciekawe, teraz mi ten plywak przestal skrzypiec, a skrzypialo gdzies przy polowie napelnionego zbiornika...

Co myslicie?
Skrzypienie bylo zauwazalne i troche mnie wnerwilo, a najbardziej slowa mojego 4-letniego synka, ze tata ma nowe auto (nowe jak nowe) i juz skrzypi.

Funny_igor - 21-10-2012, 18:54

Czy ktoś orientuje się jaką największą butlę da się wcisnąć w miejsce koła zapasowego?
Pawmitsu - 21-10-2012, 19:03

Ja mam okragłą (obwarzanek) 60 l
Funny_igor - 21-10-2012, 19:15

Teraz mam galanta i butle 48l, po delikatnym tuningu pływaka wchodzi 43l i trochę drażni mnie częstotliwość wizyt na stacji LPG. butla 60l już by mnie satysfakcjonowała. Chcę kupić Outlandera i zbieram informacje. Nadal nie wiem jaki silnik wybrac.
Pawmitsu - 21-10-2012, 20:40

Jeśli ma byc gaz, to moim zdaniem nie turbo i nie 2,4
Funny_igor - 21-10-2012, 20:53

Na chwilę obecną dojeżdżam do pracy 60km w jedna stronę więc ekonomia jest bardzo ważna dla mnie. poczytam jeszcze forum i popytam znajomego gazownika ale chyba kupię 2.0 bez turbo.
Maddox - 23-10-2012, 20:55

Pawmitsu napisał/a:
Jeśli ma byc gaz, to moim zdaniem nie turbo i nie 2,4

paru kolegów tutaj ma zagazowane 2.0T i jakoś się nie skarżą, więc wg mnie to "niegazowanie" turbiaka ma bardziej podłoże psychologiczne niż techniczne

markos007 - 27-10-2012, 14:14

przeczytałem trochę wątku i można z niego wywnioskować, że spalanie Out I 2.0 136KM na LPG jest w granicach 13l? na pewno dużo zależy dobrze zamontowanej instalacji, jakości gazu itp. ale takie czynniki już pomiajm
jase - 12-12-2012, 11:34

Witam,
Ja co prawda przejechałem dopiero 2500km (1k na benzynce i 1,5 już na gazie)
ale wstępnie to wypadło tak: cykl "miejsko-pozamiejski" - mieszkam ok 10km od miasta gdzie codziennie pracuję PB - 11-12l/100, lekkie traski PB ok -10/100. Na gazie jak na razie analogicznie 12-13l/100 i 11-12l/100 - instalacja STAG 300 premium (adaptacyjna,stałe połączenie z kompem auta).

Przy okazji tylko podpytam zanim będę pisał do producenta sterownika, może ktoś tez tak miał. Po montażu instalacji lpg były wskazania średniego zużycia ale po wyzerowaniu pozostały tylko kreseczki na średnim a po wymianie akumulatora nawet pozostały do przejechaniu dystans "skreskował się".
Co mnie zdziwiło jeszcze, że po wymianie aku i resecie ECU silnik pracował od początku tylko na PB (prawie godzina w sumie na jałowym i ponad 50km jazdy) i wskazania nie pokazały się...
Pewnie to kwestia tej instalacji bo gazownik twierdzi,że na 200% nic nie "odłączył".
Podrawiam