To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Alarm

jaca71 - 08-02-2010, 21:21

Pinio1969 napisał/a:
Jako laik zapytam - a co ten alarm ma jakis żyroskop albo GPS wbudowany ? Skąd dostaje sygnał o zmianie położenia ?

Z tego co pamiętam to pierwsze były na rtęci - przelewowe. A teraz w dobie ekologi i wstrętu do niektórych zastosowań rtęci może na innym płynie to jest zrobione.

Lestat - 09-02-2010, 10:07

Cyfrowy - bada zmiane przyspieszenia ziemskiego ;-)
gzesiolek - 12-02-2010, 12:24

Lestat napisał/a:

???

czyli ma jakis GPS

Pinio1969 - 12-02-2010, 12:53

gzesiolek napisał/a:
Lestat napisał/a:

???

czyli ma jakis GPS

Nabija się :D

Lestat - 12-02-2010, 13:03

Nie nabijam sie :

http://www.remotronix.com/?prod=37

jak możecie zobaczyć to jest tak male ze mozna to wsadzić pod fotel pod dywanik i po sprawie ;-)

Pinio1969 - 12-02-2010, 13:09

Lestat napisał/a:
Nie nabijam sie :

Brawo !!! i znowu człowiek mądrzejszy ;) . Dzięki

gzesiolek - 12-02-2010, 14:09

a ja nadal sie ciekawie jak to dziala...
bo elektroniczny czujnik musi czerpac skads dane, i ciekawi mnie jak on to wylicza... zapewne sprawdza w jakis sposob dzialanie sily grawitacji na obu koncach osi urzadzenia i porownuje czy jest zmiana...

fargo - 12-02-2010, 14:24

gzesiolek napisał/a:
a ja nadal sie ciekawie jak to dziala....

Przecież to takie proste :rolleyes: teraz już każda bardziej inteligentna komóra ma wbudowany akcelerometr.

Lestat - 12-02-2010, 14:34

Jakby sie nad tym zastanowić po najprostszej linii (czyli biorac tylko wzor na obliczenie przyspieszenia zmieskiego) to urządzenie to musiałby być na prawde bardzo czułe gdyż musiałoby wykrywać różnice rządu kilkunastu miejsc po przecinku od wartości 9,81...na siłe grawitacji ma przecież wplyw odleglość od sroda ziemi biorąc pod uwage jakiego rzedu jest to liczba - 6370 km to musiałby byc wykonywane obliczenia na serio bardzo dokladne zeby wykryc roznice spowodowana podniesieniem np 10 - 20 cm (w przypadku proby kradziezy kola) wiec przypuszczam ze jest jakiś knif :-)

[ Dodano: 12-02-2010, 14:36 ]
fargo, o nie zawuazylem postu kolegi - i to jest ten knif na ktory nie wpadlem ;-) albo prosty uklad zyroskopowy

jaca71 - 12-02-2010, 14:49

Panowie w przyrodzie nie ma czarnej magi. Zawsze musi być element mechaniczny w akcelerometrach.
A to że są elektroniczne to nie zmienia tej postaci. jak już pisałem stare były na zasadzie płynów. Najnowsze działają na zasadzie pomiaru zmian pojemności pomiędzy ruchomymi płytkami lub pręcikami. To że owe ruchome elementy zamknięte są w obudowie zbliżonej do układu scalonego, dodatkowo obłożone elektroniką nie znaczy że ich tam nie ma.
Istnieją jeszcze akcelerometry termiczne.

krzychu - 13-02-2010, 21:40

Polecam zobaczyć czujnik grawitacyjny w padzie od PS3.... Ten to jest czuły można normalnie latać samolotem obracając padem prawo-lewo, do przodu-do tyłu....

Komórki widzę mają nie gorsze:
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#

jaca71 - 13-02-2010, 23:45

krzychu napisał/a:
Polecam zobaczyć czujnik grawitacyjny w padzie od PS3

Ale to nic nie mówi o budowie :)
A budowa jest stara jak świat - musi się coś ruszać :) Albo ciało stałe, albo gaz.

racer1972 - 19-03-2010, 18:46

W ASO w Katowicach miałem ten sam numer tj.nie było czujników ultradźwiękowych i sprawa wyglądała tak:1.Dzwonię tam - odpowiedź w standardzie nie ma trzeba dokupić... 2.Kontaktuję się z dystrybutorem na Polskę - odpowiedź ma być i już! 3.Drugi kontakt z ASO - proszę przyjechać! 4.Jadę a na miejscu okazuje się,że są zamontowane i ukryte pod słupkami!!! wyciągają je i działają! 5.Przepraszają i mówią,że ten Pan już tam nie pracuje... Wniosek jednoznaczny... I jak w tym kraju komuś zaufać? Na każdym kroku chcą cię w... :axe:
Luk - 19-03-2010, 20:51

racer1972, rozumiem, że alarm dostałeś za darmo, jak większość? Dlaczego przyszło Ci do głowy dopominać się o czujniki? Miałeś jakiś zapis w umowie? Pytam, bo ja nie mam tych czujników :)
racer1972 - 20-03-2010, 15:34

W mojej umowie zapisano montaż alarmu.Luk - a jakbyś jednego koła nie miał to byś się dopominał czy nie? A ktoś je schował i czeka,aż za nie dopłacisz... Jak coś Ci ktoś daje to ma być chyba kompletne a nie wybebeszone! Nienawidzę cwaniaków... :evil: