To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Luzna dyskusja o wyzszosci marki X nad Y.

krzychu - 15-01-2010, 13:23

costa brawa napisał/a:
kangoo ciezarowe 900 kg wazylo

Jeździłem jeśli mówisz o starym (po wadze sądząc na pewno stare) tam jest jakiś 1,5 diesel?? Masakra ten silnik źle mi się jeździ tym a dynamika.... Hoho pojechaliście turbo dziura okrutna kiedyś by mnie na lewoskręcie ciężarówka staranowała to była 1-2sec grozy potem poszedł z piskiem. 4 osoby + trochę bagażu 30 parę sekund do 100-tki. Wersja osobowa trochę lepiej wytłumiona ale i tak tragedia. Do tego przy dłuższej trasie mnie kostka prawej nogi boli ponieważ gaz za lekko chodzi i muszę utrzymywać nogę a pozycja tragedia jak w ciężarówce. A ile tam rzeczy nie działa (auta o małym przebiegu 40-60 tys) klampki, zamki, łożysko, sprzęgło do wymiany, turbina chyba w jednym pada itd itp.

Ps. w clio może być innaczej zestrojony silnik ponieważ dla auto o DMC x2 clio chyba niżej zestroili moment (przynajmniej tak mi ktoś tłumaczył że dlatego tak źle się tym jeździ)

e-gen - 15-01-2010, 14:11

Endrjus napisał/a:
Wśród miliona opcji na nastepne auto mam clio II z takim dieselkiem i zbieram informacje.;)

1.5 dci ale od 2004 r. ponieważ wtedy zaczęli montować lepsze(?) wtryski

Endrjus - 15-01-2010, 15:37

Krzychu jeśli jeździłeś kangoo z silnikiem 1.5 to chyba właśnie 1.5dci. Dziwne, ze było takiego mułowate, ten motor ładują nawet do scenika.

E-gen clio dci to zupełnie inna półka cenowa :)

krzychu - 15-01-2010, 15:47

Do nowego też pchają (ponoć na płycie scenika przybyło chyba 200kg i poprawili w końcu lusterka) gadałem z gościem co się przesiadł ze starego do nowego (ja nie jeździłem jeszcze) i mówi że silnik trochę lepiej działa (jakaś mocniejsza wersja tego 1,5 chyba) i że przynajmniej jak zrobi trasę Katowice -> BB to nie jest wymęczony.
costa brawa - 15-01-2010, 21:57

krzychu, ja mialem 1.9 D - ten pierwszy model z tymi brzydkimi swiatlami z przodu co jak zaba wyglada :D
ja tym w trasy nie jezdzilem ( najdalej w krakowie bylem doslownie kilka razy tj. 130km w 1 strone ) a tak to wszystko w zasiegu 30-50 km takze w trasie ale tez wlasnie jak jechalem dluzej tak cos tam nie pasowalo w pozycji za kierownica ( plecy szybko bolaly - dla porownania iveco kiedys walnalem 500 km na raz i wysiadlem w lepszym stanie niz z kangoo po 150 km w ktorym jest glosno ( ja troche mat wygluszajacych poprzyklejalem na balchy i bylo lepiej po tym ) tak jak na miejscu uzywalem tego auta to byloby super gdyby sie tylko nie psulo

leon9995 - 15-01-2010, 23:51

Ja choruję od zawsze na chorobę zwaną Alfaholizm, do tej pory z rozsądku zawsze kupowane były auta japońskie lub niemieckie Accord/AstraII/Colt i było wszystko ok z żadnym z nich nie było (z Acco nie ma) problemów, jednak po sprzedaży Colta postanowiłem zrobić sobie mały "przedsmak" Alfy i kupić Fiata. Wiele osób mówi że Fiat to syf etc. ale ja się tym zbytnio nie przejmuje, jestem z niego bardzo zadowolony i nie zamienił bym go na żadnego Japońca czy Niemca (oczywiście mówię tu o odpowiednim segmencie aut). A kiedy nadejdzie czas zmiany Accorda pójdę za głosem serca (śmiesznie to brzmi :lol: )i odcinając się od wszelkich stereotypów kupię Alfę.
Maretzky85 - 16-01-2010, 00:06

leon9995 napisał/a:
kupię Alfę

Znam pewnego mechanika jakbyś był zainteresowany :P

romero - 16-01-2010, 00:06

Ja dużo przejeźdźiłem Fiatem Doblo 1,9 JTD.Złego słowa nie powiem bo bym zgrzeszył.
Ale mimo wszystko Alfę ODRADZAM.
Chyba,że śpisz na kasie.
Pozdrawiam.

leon9995 - 16-01-2010, 00:13

romero napisał/a:
Ale mimo wszystko Alfę ODRADZAM.

why?

[ Dodano: 16-01-2010, 00:17 ]
romero napisał/a:
Chyba,że śpisz na kasie.

na kasie nie śpię, ale wychodzę z założenia stać mnie na auto=stać mnie na utrzymanie,

krzychu - 16-01-2010, 00:24

leon9995 napisał/a:
Ja choruję od zawsze na chorobę zwaną Alfaholizm

Chcesz się na zloty w kolegami z forum Alfy w serwisie umawiać?

Ale z tymi nowszymi jest podobno kapeńkę lepiej.

leon9995 - 16-01-2010, 00:33

krzychu napisał/a:
Chcesz się na zloty w kolegami z forum Alfy w serwisie umawiać?

To samo słyszałem kupując Fiata, jak narazie w serwisie byłem tylko na wymianie oleju i filtrów...

xor - 16-01-2010, 16:40

hmm, brat ma alfę 159, bratowa alfę 147. Bywają często w serwisie, ale na inną markę zmienić nie chcą...
j-rules - 16-01-2010, 18:25

Alfy są piekne na prawde.. I maja w sobie cos. Nie jest tez ich zbyt wiele na ulicach, no moze poza 156. Tyle, ze trzeba je na prawde uwielbiac by je utrzymywac ;) Slyszlaem opinie ze nowe fiaty sa calkiem niezle pod wzgledem bezawaryjnosci, a koncern odbija to sobie na alfistach ;)
leon9995 - 16-01-2010, 22:52

xor napisał/a:
hmm, brat ma alfę 159, bratowa alfę 147. Bywają często w serwisie, ale na inną markę zmienić nie chcą...

To pozdrów ich serdecznie ode mnie bo wiedzą co dobre ;) a tak szczerze to fakt jak się raz spróbuje Alfy to już się przy niej zostaje mimo jej niedociągnięć :)

krzychu - 16-01-2010, 22:59

leon9995 napisał/a:
a tak szczerze to fakt jak się raz spróbuje Alfy to już się przy niej zostaje mimo jej niedociągnięć :)

Ja tam wolę nie próbować bo wystarczy że mam już kobietę co jak nie pogadasz i nie pogłaskasz nie zadziała :P Do auta chcę wsiąść i pojechać... bez proszenia i głaskania.

Przyjaciół mam wystarczająca ilość więc nie nie mam potrzeby zaprzyjaźniania się z mechanikami z ASO.