To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer 2,0 Intense

puntspusy - 03-02-2010, 06:57

z tych co masz tam wyzej to najladniejsze sa 7mki -a kolor ? gunmetal jak nic
ApAcHoS - 03-02-2010, 20:10

puntspusy napisał/a:
z tych co masz tam wyzej to najladniejsze sa 7mki -a kolor ? gunmetal jak nic

Panowie juz w zasadzie czekają na mnie właśnie te siedemnachy ale...
Musze wiedzieć że mi one wejdą...

Dane felg:

średnica: 17"
rozstaw: 5/114
ET: 35
Otwór centrujący: 72.6

Źródło:

http://alu-car.pl/szczegoly.php?t=rh&f=BE

felga 5 od góry...

robertdg - 04-02-2010, 16:19

ApAcHoS napisał/a:
Dane felg:

średnica: 17"
rozstaw: 5/114
ET: 35
Otwór centrujący: 72.6

Tak więć felgi przykladowe z katalogu posiadają natępujące parametry:
średnica 17''
szerokość 7.5''
ET: 38
Otwór centrujący 67.1mm

W tym co podałeś nie ma napisanej szerokości, jeżeli szerkość jest 7.5cala to ta felga z Twojego przykładu, będzie głębiej o około 3mm od standardu, czyli powinno wejsć, a na szerokości 7 cali taqkże powinno wejść, bo felgą będzie automatycznie głębiej o około 9-10mm, Felgi powinny spasić, dla pewnosci jeszcze dowiedz sie o srednicy, czy przypadkiem nie jest wieksza od 7.5cala

ApAcHoS - 04-02-2010, 19:07

robertdg napisał/a:

W tym co podałeś nie ma napisanej szerokości, jeżeli szerkość jest 7.5cala to ta felga z Twojego przykładu, będzie głębiej o około 3mm od standardu, czyli powinno wejsć, a na szerokości 7 cali taqkże powinno wejść, bo felgą będzie automatycznie głębiej o około 9-10mm, Felgi powinny spasić, dla pewnosci jeszcze dowiedz sie o srednicy, czy przypadkiem nie jest wieksza od 7.5cala

jest 8 cali.... :roll:

robertdg - 04-02-2010, 20:11

ApAcHoS porównującv na kalkulatorze 17''x7.5'' ET38 do 17''x8''ET35 felgi które pokazujesz sa osadzone głębiej o 3mm, zaś odchył połówkowy na każdą stronę 0.5''/2=0.25''=6.35mm
Tak więć w porównani do katalogowej koło do zewnątrz będzie wysunięte około 3.35mm, jednak do wewnatrz bedzie głebsze około 9.35mm ~`1cm, podejrzewam ze jednak felga zalecana ma jakąś tolerancje rozmiarówki do wewnatrz i zewnatrz, wydaje mi sie ze powinna ta felga podejsc, nie jestem jednak pewien tego odchylu do wewnatrz, to jest około 1cm, niby nie jest to duzo, ale nie znam układu wachacza i nadkola, jakbym zobaczył, wybadał ręką to bym mógł na 100% powiedzieć ze felga podejdzie, teraz jedynie moge powiedziec ze na 80% felga powinna podejsc, ranty na tylnych blotnikach sa pod katem prostym, czy zawiniete jak w grupie VAG :?:

krzychu - 06-02-2010, 11:06

Zważywszy na oryginalną felgę 16x6 z ET46. W tylnym nadkolu w Sport/Intense na oryginalnych kołach jest naprawdę niewiele miejsca jak siądą ze 2 osoby. A od wewnątrz z przodu palce się mieszczą między elementy nadwozia a koła (więc też niewiele miejsca).
Proponuję poszukać czegoś co ma max 7 cali do tego ET około 45. A opony 205 raczej max.

Takie parametry mogą mieć felgi toyoty czy mazdy (oryginalne przeważnie są wąskie 6-7 cali a aftermarketowe przeważnie 7-8 cali) oraz honda ale tam trzeba przetoczyć otwór centrujący (ja tak zrobiłem). Swoją drogą bardzo mnie irytują golfy którym nie dość że koła wystają po za nadkola (powinni im zatrzymać dowody przy najbliższej okazji jeśli nie policja do stacja kontroli) i do tego opona jest "rozciągnięta" na feldze co nie wróży dobrze długiej żywotności oponie. Osobiście bym czymś takim się wstydził jeździć a tak się może stać przy 8 calach i oponie 205.

Optymalną szerokością dla 205-tki jest 6,5 cala a max co może być to 7,5 cala.

ApAcHoS - 06-02-2010, 11:23

Zadzwoniłem do gościa odnosnie fel od Accorda 17 ale nie mogłem się dodzwonić i co się okazało akurat Ktoś kupił :P

takie

Znalazłem jeszcze OZ-ety -gość do mnie oddzwonił i powiedział że mają ET40

Gen. w tej chwili skłaniam sie ku 17 a opony potem założyłbym 205/45/17, myślę że optymalnie...Co do felg to raczej dobry używany orginał niż nowe niewiadomego pochodzenia...chociaż jak nie znajdę nic ciekawego z używanych to najwyżej kupie nowe-na 2-3 lata chyba nie sprawią problemu :P

Są jeszcze bardzo fajne 17 ASA

Podoba mi się ich wzór, kolor i fajny rant...

Szkoda że wszystkie felgi jakie mi się podobają są daleko...
Może w przyszłym tyg. podjade do Wawy do jakiejś hurtowni i pobróbuje różnych fel 17 i zobacze jakie et jest odpowiednie...

Ale jeszcze są Allessio Turbo Nie dość że nowe to w Warszawie..myślę że jak się wykuruję bo trochę chory jestem to podjadę :twisted:

Jak Wam się widzą?

Znalazłem jeszcze w Wawie 16 calowe AEZ za 700 zł

Hugo - 06-02-2010, 13:28

Mnie nie podobają się żadne z pokazanych wyżej.
j-rules - 06-02-2010, 13:47

te ze zdjęcia trzeciego od konca mi sie podobaja, chociaz przydaloby sie lepsze zdjecie
ApAcHoS - 06-02-2010, 13:51

A widziałes coś fajnego w rozsądnych pieniądzach ? :p
ApAcHoS - 06-02-2010, 13:52

j-rules napisał/a:
te ze zdjęcia trzeciego od konca mi sie podobaja, chociaz przydaloby sie lepsze zdjecie

To tak jak mi-najfajniejsze-klasyczne "szprychówki" a'la BBS-y do tego ciemne i z fajnym rantem...tylko przymierzyć się nie da :roll:

ApAcHoS - 06-02-2010, 13:56

krzychu napisał/a:
Takie parametry mogą mieć felgi toyoty czy mazdy (oryginalne przeważnie są wąskie 6-7 cali a aftermarketowe przeważnie 7-8 cali) oraz honda ale tam trzeba przetoczyć otwór centrujący (ja tak zrobiłem)

Masz u siebie felgi z Hondy ??

jakie parametry ? fotki?

krzychu - 06-02-2010, 18:23

Ale na zimę 15 cali ;)
6x15 ET45 więc ideał. Otwór powiększony chyba o niecałe 2mm na średnicy u wioskowego fachmana od tokarek :P całe 40zł (w serwisie oponiarsko felgowym w BB chcieli jakaś kosmiczną kwotę za proste przetoczenie otworu).

A zdjęcie (w nocy niestety ale widać) jest tutaj np.

http://forum.mitsumaniaki...p=605380#605380

Dobra znalazłem fotę od gościa jak kupowałem:

Ogólnie polecam proste felgi do Lancera bez udziwnień najlepiej 5 ramienne z wyprofilowanym rantem (tą są akurat z rantem pod odważniki nabijane ale za tą cenę co je dostałem nie wybredzałem).

Podobały mi się jeszcze te kiedyś ale cena nie była zbyt atrakcyjna:

Jedna z niewielu która była aftermarketowa i miała sensowne wymiary co do szerokości i ET. Z tego co znalazłem jest 7x17 ET 45.

Te felgi z BB to nawet jak ktoś przymierzy to nie znaczy że jak bujnie na progu zwalniającym nie będzie ocierało o coś.... po za tym 8 cali... darował bym sobie za szeroka na 205-tkę. Kulawo tak kupić niby ok ale oponę szybciej zajedziesz. A do lata jeszcze trochę zostało czasu.

A tak w ogólę wejdź tutaj
http://www.elektrony.cz/
najlepsze "przymierzalnia" jaką znam i jest Lancer (co się rzadko zdarza).

ApAcHoS - 07-02-2010, 11:08

krzychu napisał/a:

Te felgi z BB to nawet jak ktoś przymierzy to nie znaczy że jak bujnie na progu zwalniającym nie będzie ocierało o coś.... po za tym 8 cali... darował bym sobie za szeroka na 205-tkę. Kulawo tak kupić niby ok ale oponę szybciej zajedziesz. A do lata jeszcze trochę zostało czasu.

A tak w ogólę wejdź tutaj
http://www.elektrony.cz/
najlepsze "przymierzalnia" jaką znam i jest Lancer (co się rzadko zdarza).

Pobawiłem się w tej przymierzalni i od razu przy danych parametrach felgi są opony jakie mogą wejść...

I wracając do tych felg z BB mogą wejść albo 205/40 albo 215/35....więc naleśniki,

pisałem już do pomocnego klubowicza z BB by nie jechał przymerzać i szukam dalej.

U mienia widać że albo czarne albo grafitowe...

puntspusy - 08-02-2010, 07:58

sory z ot ale jak znalesc lancera w tej przymierzalni ? u mnie widac tylko to co na printscreenie poniezej