[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
Luk - 03-07-2013, 13:46
O ile odgrzybianie warto robić, o tyle nie jestem pewien, czy warto robić cokolwiek z czynnikiem. Uzupełnienie czynnika nie polega na dolaniu go, tylko na spuszczeniu, teście szczelności i napełnieniu nowym. Test szczelności maszyna robi podciśnieniowo, czyli niejako w warunkach ODWROTNYCH do tych, w jakich pracuje układ. Obawiałbym się rozszczelnienia, kiedy np. uszczelka pracuje dobrze pod ciśnieniem, a podczas testu zostaje uszkodzona...
Niektórzy mówią, że jak działa dobrze, to nie dotykać
PS. Moja klima ma już 4,5 roku i nic nie było przy niej robione. Ale na odgrzybianie muszę się umówić...
maniax86 - 03-07-2013, 14:45
Luk napisał/a: | Test szczelności maszyna robi podciśnieniowo, czyli niejako w warunkach ODWROTNYCH do tych, w jakich pracuje układ. Obawiałbym się rozszczelnienia, kiedy np. uszczelka pracuje dobrze pod ciśnieniem, a podczas testu zostaje uszkodzona...
Niektórzy mówią, że jak działa dobrze, to nie dotykać |
Odpowiem tak.... temat dyskusyjny i każdy expert powie co innego.... podobnie jak temat uzywania klimatyzacji w ujemnych temperaturach zima
pitloju - 03-07-2013, 14:57
Takie właśnie były moje obawy jedni mówią, żeby nic nie robić jeśli wszystko ok, a z drugiej strony, że powinno się robić przegląd...
Lancer, to mój pierwszy samochód z klimatyzacją, jeżdżę z nią praktycznie 95% czasu, nieważne czy lato czy zima - działa prawidłowo i chcę żeby było tak jak najdłużej
Mimo wszystko chyba dla świętego spokoju podjadę do jakiegoś serwisu...
zenker - 03-07-2013, 16:19
Właśnie jestem po przeglądzie klimatyzacji 2 lata samochod i nie robiłem z klimą nic więć polecam pojechać u mnie brakowało ponad połowę czynnika a wydawało mi się że jest wszystko tak samo jak przed kupnem auta teraz klima chłodzi jak głupia i odgrzybić trzeba
Robiłem w Aso Parexbud Lublin
cena za wszystko 149 zł brutto + czapka gratis lub 5 litry płynu do sryskiwaczy hehe:)
Więc nie zastanawiaj się tylko jedz odrazu
Pozdrawiam:)
Trik - 03-07-2013, 17:23
Luk, Uzupełnić czynnik trzeba. Też myślałem że nie. Mi po pierwszych 2 latach ubyło 200gram czynnika z układu, wiosną robiłem po następnych 2 latach i też brakowało ok 190gram.
Proponuję połączyć z tematem z przed lat . http://forum.mitsumaniaki...ht=klimatyzacji
jaca87 - 04-07-2013, 20:10
Może zadam głupie pytanie ale jak wygląda fizycznie ozonowanie klimy. Dziś byłem na czymś takim :
49 zł zamiast 100 zł za podstawowy przegląd klimatyzacji:
- sprawdzenie szczelności układu klimatyzacji z wykorzystaniem barwnika UV,
- uzupełnienie oleju w układzie klimatyzacji,
- odgrzybianie klimatyzacji metodą ozonowania,
- uzupełnienie czynnika chłodzącego do 100g,
- sprawdzenie poziomu chłodzenia.
Facet podłączył mi pod maskę dwa przewody wpuścił czynnik uzupełniający ale nie robił nic w środku a ozonowanie robi się chyba od środka ? Po za tym twierdził że brakuje 80 g czynnika a oleju nie było wcale i zawór jest nieszczelny jak teraz o tym myślę to nie ma to trochę sensu.
Dodatkowo skasował mnie 5 zł za zaworek ale generalnie zastanawiam się czy dobrze to zostało zrobione? Twierdzi że braki uzupełnił, klima chłodzi na 11 stopni i na dwa lata mam spokój.
Luk - 04-07-2013, 21:08
jaca87 napisał/a: | Facet podłączył mi pod maskę dwa przewody wpuścił czynnik uzupełniający ale nie robił nic w środku a ozonowanie robi się chyba od środka ? |
Moim zdaniem nie było ozonowania. Powinien wstawić do środka ozonator i zostawić z włączoną klimatyzacją (przy włączonym silniku oczywiście) na 10-30 min.
maniax86 - 05-07-2013, 08:26
jaca87, ale wydruki z klimy masz?? bo powinieneś dostać wydruk sprzed serwisu i po serwisie klimy....
jaca87 - 05-07-2013, 08:45
Nie mam.
maniax86 - 05-07-2013, 11:35
jaca87, to ciekawe czy w ogóle cokolwiek ci zrobili z klimą
.swat. - 10-07-2013, 18:27
Nie chciałbym wprowadzać zamieszania, ale jeśli nie ma wydruku z kontroli układu "przed i po" to cała operacja jest mało wiarygodna. Niestety żyjemy w Polsce a tutaj trzeba się liczyć z tym że prędzej czy później zostaniemy naciągnięci.
Przecież wiadomo, że gdy wstawimy auto to żaden serwis nie poinformuje nas, że klimatyzacja była bez zarzutu i nic nie trzeba robić. Przynajmniej ja po kilkudziesięciu latach jazdy z klimą i obserwacją tematu,łącznie ze znajomymi i rodziną z takim przypadkiem jeszcze nie spotkałem się.
Z drugiej strony coraz częściej słyszę, że ludzie latami jeżdżą z klimatyzacją i nic złego ich nie spotyka. Podobnie jak z wymianą oleju.
Lucas123w - 10-07-2013, 19:47
jaca87 ja na przeglądzie dostałem wydruk, ile odzyskali, ile dodali. Do akumulatora to samo wydruk jaki stan plus jaki stan naładowania.
Do wydruku klimy jeszcze jakiś wykres, ciśnienia itp.
jaca87 - 11-07-2013, 08:52
Facet przy mnie z swojej maszyny drukował coś w rodzaju paragonu a że byłem w warsztacie przy napełnianiu zbiornika więc wydawało mi się że wszystko jest ok. Twierdził że w klimie nie było oleju i że dodał 80 g czynnika i widziałem jak to fizycznie robi na maszynie. Więc o to jestem w miarę spokojny. Ale ozonowania na 100 % nie było.
Na szczęście nie kosztowało to majątku ale jest to mała nauczka że gdy coś jest za tanie to trzeba być bardzo uważnym. Cheap is cheap.
Btw. W poprzednim aucie przez 11lat nie robiłem nic z klimą i ciągle chłodziła ale na Lancera już chucham i dmucham więc po sezonie podjadę dla świętego spokoju w jeszcze jedno miejsce.
jan1994 - 19-07-2013, 20:50
jaca87 napisał/a: | ... klima chłodzi na 11 stopni ... |
Co miałeś na myśli ? Czy taką temperaturę uzyskałeś w środku auta ? Jaka była temperatura zewnętrzna ?
Greku1410 - 21-07-2013, 13:55
ozonowanie wygląda tak, że wkłada się specjalne urządzenie produkujące ozon (małe pudełeczko z dysza "tryskającą" ozonem) w nogi pasażera i włącza się zamknięty obieg nawiew na max i po 30 min otwiera się i dobrze wietrzy pojazd. Przynajmniej u mnie to tak wyglądało a robił mi to znajomy mechanik i zakładam że nie jest to domowy sposób choć mogę się mylić. Ozonowanie podobno wystarczy do wybicia wszystkich drobnoustrojów.
|
|
|