Carisma - Ogólne - wyposażenie w CARISMIE
phixius - 12-10-2006, 08:24
Grzesiu a tak z ciekawości to który rocznik masz Cari?
Juiceman - 12-10-2006, 13:20
W jakich wersjach jest podlokietnik czemu w exe niebylo (
Cezar - 12-10-2006, 13:33
Pitbull71, chodzi ci o ten schowek w konsoli srodkowej (na rys. jako 12) - ktory raczej nie spelnia roli podlokietnika ?
Chooper - 12-10-2006, 16:41
zapewne chodzi mu, o ten podwyzszany nadbudowywany na tą klapke podłokietnik.
EXE, to tylko limitowana seria przeznaczona tylko na rynek niemiecki, coś w rodzaju specjalnej promocji od dealaera.
Juiceman - 13-10-2006, 14:09
Zgadza sie o ten podwyzszany mi chodzi.
Aha szkoda myslalem ze limitowane wersje powinny byc na full wypasie.
Anonymous - 13-10-2006, 15:29
Zawsze mnie zaskakiwalo to, ze wlasnie np. wersja EXE, ktora powinna byc mega-wypasem ma podgrzewane fotele, klimatronik, ale elektryczne szyby tylko z przodu, tak jakby te na korbke z tylu byly wielka oszczednoscia... Z kolei po liftingu, nawet najbogatsza wersja nie ma klimatronika, co wynika wedlug mnie z fanaberii projektanta wnetrza, ktoremu pewnie bardzie podobaly sie pokretla - niby bez roznicy, bo klima jest automatyczna, ale klimatronik to fajny bajer;) W nowej carismie prozno rowniez szukac elektrycznej anteny (we wszystkich wersjach sa montowane na dachu). Natomiast do milych zmian (przynajmniej w mojej ocenie) nalezy nowa gama kolorystyczna wnetrza nowej Cari i zamiast niebieskich foteli sa wreszcie czarno-grafitowe (mowa o wersji Avance).
Anonymous - 13-10-2006, 15:44
Tanpit napisał/a: | nie ma klimatronika, co wynika wedlug mnie z fanaberii projektanta wnetrza, ktoremu pewnie bardzie podobaly sie pokretla - niby bez roznicy, bo klima jest automatyczna, ale klimatronik to fajny bajer |
A przepraszam, czym się różni klimatronik od klimy automatycznej? Uważam że to dokładnie to samo, a sterowanie pokrętłami zrobione w Carismie i (jeszcze ładniej) w S/V 40 jest znacznie wygodniejsze w użyciu niż klawisze wymagające sekwencyjnego przełączania.
Anonymous - 13-10-2006, 15:58
W klimatroniku masz wyswietlacz, ktory pokazuje temperature. Poza tym roznica musi istniec, chociazby z racji nazwy - to co jest w nowej Cari klimatronikiem nie jest (mimo swojej automatycznosci). Nie kwestionuje walorow uzytkowych tego rozwiazania, bo jest naprawde ok (tak nawiasem mowiac, to klima chyba nie bawisz sie tak czesto, zeby przeszkadzalo Ci sekwencyjne przelaczanie guzikow). Sam jednak przyznaj, ze ktos malo obeznany jest Ci w stanie powiedziec, ze nie masz automatyczniej klimy, bo przeciez masz "na pokretla". Dla mnie jest to smieszne oczywiscie... Pozdrawiam.
Anonymous - 13-10-2006, 16:27
W Volvo rzeczywiście nie ma wyświetlacza ale w Carismie jest, dzięki czemu ustawienia klimy można sprawdzać zarówno na pokrętłach, jak i na wyświetlaczu. Formalnie klima Carismy nie jest klimatronikiem, tak jak "odtwarzacz spacerowy" Aiwy nie jest walkmanem, a chińska gąbka do spania karimatą. Ale "klimatronik" jest wygodniejszym wyrażeniem i dlatego często używa go się go zamiast i zamiennie z "klimą automatyczną".
Poza tym wierz mi, że przełączanie pokrętłami kierunku nawiewu i jego siły jest o wiele wygodniejsze niż "klawiszowanie", które przerabiam teraz w Lagunie: jest szybsze, bardziej intuicyjne, a przy tym można wprowadzić znacznie większą liczbę ustawień każdej funkcji niż przy klawiszach.
Inną sprawą jest jak często musimy ręcznie wprowadzać poprawki do działania automatu. To już zależy od własnych wymagań i "inteligencji" konkretnej klimy. U mnie zimą właściwie nie wtrącam się do trybu automatycznego (poza tym ze klnę brak możliwości ustawienia temp. niższej niż 16.5°), ale latem sporo wachluję ustawieniami i stąd nie jestem zadowolony z obecnosci klawiszy.
Anonymous - 13-10-2006, 16:54
Cytat: | W Volvo rzeczywiście nie ma wyświetlacza ale w Carismie jest, dzięki czemu ustawienia klimy można sprawdzać zarówno na pokrętłach, jak i na wyświetlaczu. |
Pierwsze slysze...
Cytat: | Ale "klimatronik" jest wygodniejszym wyrażeniem i dlatego często używa go się go zamiast i zamiennie z "klimą automatyczną". |
Jasne, poniewaz kazdy klimatronik jest klima automatyczna (jesli juz utozsamiamy sposob sterowania z funkcja urzadzenia), ale nie kazda automatyczna klima jest klimatronikiem. Chodzi o sposob sterowania, wiec analogia do walkman'a nie jest w 100% trafna moim skromnym zdaniem. To co jest w nowej Carismie nie jest klimatronikiem.
Co do wygody uzywania nie wypowiadam sie, bo nie mialem klimatronika...
P.S.
Prosze o wyprowadzenie mnie z bledu, jezeli nie mam racji w sprawie klimy, pozdro!
Matejko - 13-10-2006, 17:24
w modelu przed liftem byla albo klima reczna albo tzw. klimatronik - z wyswietlaczem, a po liftingu jest klima reczna z pokretlami i automatyczna z pokretlami w ktorej pokretlem ustawiamy temperature, kierunek, a pokretlo od wentylatora ustawiamy na "auto"
Anonymous - 15-10-2006, 22:20
Tanpit napisał/a: | Cytat: | W Volvo rzeczywiście nie ma wyświetlacza ale w Carismie jest, dzięki czemu ustawienia klimy można sprawdzać zarówno na pokrętłach, jak i na wyświetlaczu. |
Pierwsze slysze... | O faktach dotyczących Volvo czy Carismy, bo nie wiem zdjęcie którego kokpitu podesłać.
Tanpit napisał/a: | kazdy klimatronik jest klima automatyczna (jesli juz utozsamiamy sposob sterowania z funkcja urzadzenia), ale nie kazda automatyczna klima jest klimatronikiem. Chodzi o sposob sterowania...
| Climatronic® to po prostu firmowa (VW) nazwa klimatyzacji elektronicznej (automatycznej), która powszechnie przyjęła się w światku moto - stąd moja analogia do walkmana. Z Twoich wypowiedzi może wynikać, że istotą tego systemu jest klawiszowe sterowanie i stąd niemożność nazywania automatycznej klimy Carismy klimatronikiem. Jednak w obecnym Passacie mamy obok kilku klawiszy także trzy pokrętła, więc to rozróżnienie odpada.
Nadal uważam że "klimatronika" można używać jako potocznej nazwy każdego systemu klimatyzacji automatycznej, czyli mogącej automatycznie sterować nie tylko temperaturą, ale też siłą i kierunkiem nawiewu, włączaniem obiegu wewnętrznego itp. Z pewnością Climatronic® ma jakieś niuanse, dzięki którym można było prawnie zastrzec jego nazwę, ale myślę ze są to zupełne drobiazgi. No chyba że się mylę. Ktoś wie coś na ten temat?
EDIT: zagalopowałem się - przecież VW mógł zastrzec samą nazwę, a nie jakieś rozwiązanie techniczne.
Juiceman - 16-10-2006, 20:27
Ogólnie można powiedzieć, żedo wyboru mamy dwa typy urządzeń:
Klimatyzację sterowaną manualnie
Klimatyzację sterowaną automatycznie - Climatronic
Klimatyzacja manualna - jest sterowana bezpośrednio przez użytkownika. Najczęściej na panelu deski rozdzielczej, tam gdzie są pokrętła do wentylacji i ogrzewania - zamontowane są dwa przyciski: AC - (AirCondition) - załączenie klimatyzacji i REC (Recycling) - czyli praca w obiegu zamkniętym. Regulacja temperatury i intensywności nawiewu odbywa się za pomocą tych samych pokręteł czy przełączników, które służą do regulacji nawiewu. Czyli szybkość pracy wentylatora to większy nawiew schłodzonego powietrza, a regulacja temperatury odbywa się poprzez mieszanie ciepłego powietrza (z nagrzewnicy) z zimnym powietrzem.
Klimatyzacja Climatronic - jest sterowana poprzez panel z programatorem elektronicznym. Programator ten pozwala na sterowanie rozdziałem powietrza (na przednią szybę, środek pojazdu i nogi pasażerów), regulację prędkości obrotowej dmuchawy, ustawienie wewnętrznego obiegu powietrza oraz na załączenie trybu auto. Jest to tryb automatycznej regulacji temperatury i rozdziału powietrza. Wszystkie te funkcje wyświetlane są na ciekłokrystalicznym wyświetlaczu.
Więcej informacji o Klimach znajdziecie TU
Anonymous - 16-10-2006, 23:02
Witam ponownie!
Chodzilo mi o Carisme, nie o Volvo!
W swoim poprzednim, krotkim wywodzie, chcialem tylko zaznaczyc, ze to, co potocznie nazywamy klimatronikiem (slusznie zauwazyles Alku, iz jest to nazwa urzadzenia ze "stajni" VW) ma wyswietlacz (niezaleznie, czy sa pokretla, czy przyciski), na ktorym pokazana jest temperatura powietrza z klimy i inne istotne informacje, jak kierunek nawiewu, jego sila itp. Natomiast w Cari mamy same pokretla (wyswietlacz na konsoli nie ma nic wspolnego z klima).
Jak wczesniej wspomnialem, nie mowie, ze takie rozwiazanie jest zle - wrecz przeciwnie - spelnia swoja funkcje doskonale. Spotkalem sie jednak z przypadkami, kiedy musialem tlumaczyc komus, ze moja klimatyzacja jest automatyczna, bo jak ktos zobaczyl pokretla to krecil nosem, ze to nie klimatronik, ze to nie automat itd. itp.
Jeszcze raz goraco pozdrawiam!!
Juiceman - 17-10-2006, 00:06
Tanpit napisał/a: | Natomiast w Cari mamy same pokretla (wyswietlacz na konsoli nie ma nic wspolnego z klima).
|
Heheh dlatego ja mam exe ;] Szkoda ze sedan; / Ale za to klima z przyciskami ;] i wyswietlaczem ;]
|
|
|